Taiwan

Landinformatie Taiwan

Algemeen

Taiwan is een eiland in Oost Azië. Het is gelegen ten zuidoosten van China, ten noordoosten van de Filippijnen en ten zuidwesten van Japan. Het wordt omringd door de Oost Chinese Zee, de Straat van Taiwan, de Zuid Chinese Zee en de Grote Oceaan. Taiwan is met een oppervlakte van ca. 36.000km2 iets kleiner dan Nederland (0.9 x Nederland). Het eiland is erg compact; ongeveer 380km van noord naar zuid en 150km van west naar oost. Naast het hoofdeiland bestaat Taiwan ook uit enkele kleine eilandjes. Er leven ongeveer 23 miljoen inwoners, waarvan ca. 3 miljoen in de hoofdstad Taipei. De bekendste bezienswaardigheden van Taiwan zijn: Taipei 101 (het één na hoogste gebouw ter wereld), de Taroko kloof en het Sun Moon Lake. Het eiland heeft voor ieder wat wils. Van natuur, cultuur en strand tot heerlijk eten, een vriendelijke bevolking en shoppingmalls.

Eten en drinken

Veel reizigers zullen versteld staan van de goede, en uitgebreide, Taiwanese keuken. In Taiwan wordt vooral veel rijst, noedels, soep, vlees en vis gegeten. De meeste gerechten zijn afkomstig uit China. Een kenmerk van Chinees eten is dat er gerechten voor meerdere personen geserveerd worden. U krijgt meestal niet een eigen portie. En volgens Chinees gebruik; u eet met stokjes. Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Maar let op: in duurdere gerechten kunnen hond of slang verwerkt zijn. Het eiland heeft vanwege de tropische locatie ook grote hoeveelheden fruit en vis. De hoofdstad Taipei staat bekend om zijn levendige nachtmarkten waar u tot drie uur ’s nachts terecht kunt bij diverse stalletjes voor kleine hapjes en gezelligheid. In de grote steden zijn tevens de Europese keuken en andere Aziatische keukens vertegenwoordigd, waaronder Japans, Koreaans, Vietnamees, Indonesisch en Indiaas. Ook de bekende fastfoodketens zoals Mc Donalds zijn hier aanwezig. Zelfs voor vegetariërs is er volop keus.

Enkele voorbeelden van traditionele gerechten uit Taiwan zijn:

 • Buddha jumps over the wall: stoofpot van zeevruchten, kip, eend en varkensvlees gesudderd in rijstwijn
 • Peking eend: eend met zoete vruchtensaus, ui en komkommer, in deeg verpakt (Chinees gerecht)
 • Bawan: gehaktballetjes in deeg, geserveerd met een zoete, hartige saus
 • Niu Rou Mian: een stevig gevulde soep met dikke mie en gehakt, aangevuld met verschillende groeten
 • ô-á-Chian: Een soep met als hoofdingrediënt een omelet en oesters
 • Gua Bao: Een gestoomd broodje met gesmoord varkensvlees, gepekelde kool en noten
 • Tea Egg: Een smakelijke snack die u zeker zult aantreffen in een van de vele convenience stores in Taiwan. Het is niet meer dan een ei gekookt dat nogmaals gekookt is in een mix van thee en kruiden.

De populairste drankjes in Taiwan zijn: thee, bier, whisky en 'shaoxing jiu' (gele rijstwijn). Er zijn in Taiwan veel theehuizen waar u diverse soorten thee kunt proeven. Ook kunt u genieten van versgeperste vruchtensapjes, bijvoorbeeld te koop bij kraampjes. Probeert u ook de inmiddels tot nationale drank uitgegroeide 'bubble tea'. Een thee gemixt met fruit of melk, waar tapioca balletjes in drijven. De thee, inclusief balletjes, wordt gedronken door erg brede rietjes. Prijsniveau: Een maaltijd in lokaal restaurant €8 tot €12, op een markt is het iets goedkoper, €5 tot €8.

Feestdagen

De meeste feestdagen in Taiwan zijn gebaseerd op de maankalender en worden dus elk jaar op een andere dag gevierd.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 16 februari - Chinees Nieuwjaar
 • 28 februari - Vredesherdenkingsdag
 • 4 t/m 8 april - Ching Ming: graftombe veegdag + Nationale kinder dag
 • 18 juni - Drakenboot Festival
 • 10 oktober - Double Ten Festival
 • 24 september - Moon festival
 • 31 december - Oudjaarsavond

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid van Taiwan is de New Taiwan Dollar (NT$). Er zijn munten van 0.5, 1, 5, 10, 20, 50 Dollar en biljetten van 100, 200, 500, 1000 en 2000 Dollar. De waarde van 100 New Taiwan Dollar was in september 2018 ongeveer € 2.79. Het omwisselen van buitenlandse valuta in Taiwanese Dollars kan op de internationale luchthavens en bij grote banken. Geld wisselen kan het beste contant bij Megabank, deze bank heeft de beste koers. Buiten de stedelijke gebieden is het lastig om geld te wisselen. Het is niet nodig om contant geld (euro’s of US Dollars) mee te nemen naar Taiwan. Op de luchthaven van Taipei is een geldautomaat (ATM) aanwezig. Met uw Nederlandse pinpas, met cirrus logo, kunt u hier New Taiwan Dollars opnemen. Ook in de steden zijn ATM’s. Tot slot vindt u in een van de vele 7-Eleven’s (convenience stores die op bijna 5000 locaties in het land te vinden zijn) een geldautomaat. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Creditcards worden over het algemeen ook geaccepteerd. Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat in Nederland.

Gezondheid

Er zijn voor Taiwan geen vaccinaties verplicht gesteld. Alleen voor reizen langer dan 3 maanden wordt een aantal vaccinaties aangeraden, namelijk tegen Hepatitis B en in sommige gevallen tegen tuberculose. Soms worden voor Taiwan vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Informeer hierover altijd ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Hygiëne is belangrijk in Taiwan. In de grote steden zijn apotheken en (goede) ziekenhuizen te vinden. De artsen in Taiwan zijn goed opgeleid en spreken meestal goed Engels. Op het platteland zijn de medische faciliteiten beperkt. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel/7-Eleven. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Taiwan
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Taiwan een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Bij aankomst krijgt u een stempel in het paspoort en deze is 90 dagen geldig. Als u langer dan 90 dagen in Taiwan wilt verblijven, is een visum vereist.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

De beste kleding om naar Taiwan mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Dit geldt ook voor een verblijf in de bergen of bij het Sun Moon Lake. Neemt u ook goede schoenen mee.

Klimaat

Het klimaat in Taiwan is net zo divers als het landschap. Terwijl het klimaat in de lage gebieden subtropisch is en in het uiterste zuiden tropisch, kunnen de temperaturen in de hoge bergen van Taiwan dusdanig dalen dat sneeuw blijft liggen. De beste reistijd is tijdens de lente (april en mei) en de herfst (oktober en november). Gedurende deze maanden is het overal in Taiwan warm met een gemiddelde temperatuur van ca. 25 graden. Maar net als op elk moment van het jaar kunnen de minimum- en maximumtemperaturen per dag verschillen.

Er zijn grofweg twee verschillende seizoenen te onderscheiden, namelijk het warme seizoen en het koele seizoen. In Taiwan regent het vaak. Zo bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag ruim 1.000 mm, met pieken in de hooggelegen gebieden.

 • april - oktober:
  In deze periode valt het warme seizoen. Gedurende het warme seizoen bedraagt de gemiddelde temperatuur 30- 35 graden. De kans op neerslag is hoog (75%), waardoor de laaggelegen kustgebieden vochtig en warm kunnen aanvoelen. De regenval in het zuidwesten wordt veroorzaakt door de moesson. De zomer moesson start begin mei en eindigt eind september, waardoor het vochtig is in het zuiden. De regen valt vaak in de vorm van motregen. Regenkleding is dan ook geen overbodige luxe.

 • november - maart:
  In deze periode valt het koele seizoen. Tijdens het koele seizoen daalt de temperatuur doorgaans niet tot onder de 10 - 15 graden, maar dankzij de neerslag kan het wel koud aanvoelen. Tijdens deze maanden is het dan ook aan te raden om warme kleding mee te nemen, ook al zou u het grootste gedeelte van uw reis in het zuiden van Taiwan doorbrengen. Ook in de wintermaanden is er sprake van een moesson. Deze moesson vindt plaats in het noordoosten van Taiwan en duurt van eind december tot eind maart.

Bij het plannen van een reis naar Taiwan is het raadzaam om rekening te houden met tyfoons die regelmatig passeren van augustus tot begin oktober. Jaarlijks wordt Taiwan gedurende deze tijd door gemiddeld drie tot vier tyfoons getroffen. Deze tyfoons kunnen een snelheid bereiken van ruim 160 km per uur, wat een grote schade veroorzaakt voor onder andere schepen, laaggelegen gebieden, bossen en huizen.

Klik hier voor het actuele weer in Taiwan
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven is Taiwan Taoyuan International Airport in Taipei; de hoofdstad van het eiland. De twee belangrijkste airlines van Taiwan zijn China Airlines en EVA Air. Beide airlines vliegen vanaf Amsterdam en maken een stop in Bangkok. Ook met KLM heeft u soms een korte stop in Bangkok. KLM heeft ook rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam. Met Cathay Pacific kunt u eventueel via Hong Kong vliegen. Andere belangrijke luchthavens in Taipei vindt u in Kaohsiung en Taichung. Deze luchthavens worden echter alleen gebruikt voor binnenlandse en regionale vluchten.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Taiwan
Tijdsverschil

Het is in Taiwan tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 7 uur.

Voltage

De netspanning in Taiwan is 110 volt, echter de meeste hotels gebruiken een netspanning van 220 volt. In de hotels kan het stekkertype nog wel eens verschillen waardoor het raadzaam is een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Taiwan

Reiservaringen
Taiwan

 • “Afwisselend reizen door Taiwan”

  lees meer
  -
  Doreen Albers
 • “Efficiënt, punctueel en vriendelijk. Alle lof dus voor Pangea.”

  lees meer
  -
  Wim & Carol
 • “Wij hebben een super vakantie gehad.”

  lees meer
  -
  Cor Ooms
 • “Zowel de gids als de chauffeur waren zeer attent en vriendelijk”

  lees meer
  -
  Stanny Reijnst en Rose Hoorens van den Berg

Tip: Roselien vloog met kind naar Taiwan

Taiwan met kinderen
Met je kind op reis naar Taiwan, redenen om dat te gaan doen!

Taiwan in beeld


Beelden van Daniel in Taiwan

Tip: Engelstalige rondleiding in het National Palace Museum

Via de website van het National Palace Museum kunt u gratis een Engelstalige rondleiding reserveren. Een meerwaarde voor uw bezoek aan het museum!

Tip: avondvermaak in Taipei

Bezoek 's avonds de Shilin Night Market of de Rohan Night Market. Deze markten vol met eet-, souvenir- en kledingstalletjes zijn vaak tot 3 uur ‘s nachts open! Ook de hippe en jonge wijk Ximen is leuk om 's avonds te bezoeken. Hier vindt u veel vermaak en verschillende winkels en eetgelegenheden.

Tip: actief bezigzijn in Hualien

Wilt u actief bezig zijn tijdens uw reis? Huur op het strand van Hualien dan surfboards bij de Surf Club, ga kajakken of raften, of huur een mountainbike om de omgeving te verkennen. Zelfs bergbeklimmen is mogelijk in de omgeving!