Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Tanzania

Klimaat en reistijd Tanzania

Noord-Tanzania & Zanzibar: 

Noord-Tanzania is het gehele jaar door te bezoeken. Er zijn echter verschillen per periode:

 • november - december:
  Deze maanden worden gekenmerkt door de ‘korte regens’. De regens vallen vooral in de noordelijke parken en duren meestal vier weken. Soms start het korte regenseizoen al eind oktober. De regens hebben zelden effect op de kwaliteit van de safari en zijn van korte duur. Voor de Kilimanjaro kunnen de korte regens zorgen voor een onweerswolken met regen. Meestal verdwijnen de wolken in de avond en zijn de nachten en ochtenden helder. Zanzibar heeft gemiddeld negen regendagen in november en tien in december. De regenbuien zijn vaak kort en hevig maar hebben zelden invloed op de strandvakantie. Accommodaties bieden vaak lagere prijzen of speciale acties (m.u.v. de kerstvakantie).
 • januari - februari:
  Deze maanden zijn voor de noordelijke parken (m.u.v. Tarangire) een goed en droog reisseizoen. Na het vallen van de korte regens wordt de vruchtbare grond in het zuidoosten van de Serengeti een paradijs voor grazers. Dit deel van de Serengeti, genaamd Ndutu, is de “place to be” voor het zien van de migratie. In februari is er een ware geboortegolf van gnoes. Alle nationale parken en game reserves hebben een uitbundig vogelleven met veel terugkerende migratievogels uit Europa en delen van Azië. Januari en februari zijn de beste maanden voor een beklimming van de Kilimanjaro. Deze maanden kunnen druk zijn in Tanzania van het goede reisseizoen. Reserveer tijdig om zeker te zijn van de beste accommodaties aansluitend bij uw wensen. Op Zanzibar is het uitstekend weer voor een strandverblijf met hoge temperaturen.
 • maart - mei:
  Dit zijn de natste maanden. De aanvang en lengte van het regenseizoen kan per jaar verschillen. Buien zijn hevig maar duren overdag niet lang. Gamedrives in het noorden gaan gewoon door als gepland en wegen blijven begaanbaar. Maart is warm en zonnig maar meestal beginnen de lange regens halverwege de maand. In de noordelijke parken blijven safari’s nog steeds goed mogelijk. In deze maanden verplaatst de migratie zich van Ndutu naar centraal en het westen van de Serengeti. De Kilimanjaro kan het gehele jaar beklommen worden maar maart is niet de beste maand. De start van het regenseizoen zorgt voor mist en de top is vaak gehuld in de wolken waar neerslag zelfs in de vorm van sneeuw kan vallen. Vanwege de regen zijn april en mei ook geen goede maanden voor een beklimming. De beschikbaarheid is goed, er zijn weinig toeristen en prijzen liggen op het laagste niveau. De stranden van Tanzania tellen gemiddeld elf regendagen in april en tien regendagen in mei. Resorts bieden lagere prijzen of speciale acties. Enkele resorts sluiten hun deuren voor onderhoud of vanwege vakanties van het personeel.
 • juni - oktober:
  Dit zijn de beste maanden voor een bezoek aan Noord-Tanzania. Dit is het droge reisseizoen en de luchtvochtigheid is laag. Temperaturen schommelen overdag tussen de 20°C en 30°C. ’s Nachts en in de vroege ochtend kan het bij de Ngorongoro en op de vlakte flink afkoelen, vooral tussen juni en augustus. Naarmate het droge seizoen vordert, verzamelt het wild zich rond waterpoelen waardoor het makkelijker te vinden is. In juni en juli is de migratie van de gnoes nog in de Serengeti. Van augustus t/m oktober bevinden de kuddes zich in de Masai Mara in Kenia. De maanden juni t/m augustus zijn prima voor een beklimming van de Kilimanjaro, maar het kan ‘s nachts vrij koud zijn. De reismaanden kunnen druk zijn in Tanzania. Reserveer daarom tijdig om zeker te zijn van de beste accommodaties aansluitend bij uw wensen. Op Zanzibar is het klimaat aangenaam voor een ontspannen strandafsluiting.
Zuid-Tanzania: 
Het zuiden van Tanzania is niet het gehele jaar door te bezoeken. Onderstaand een overzicht per periode:
 • november - december:
  In de kustgebieden vallen de korte regens die de lente aankondigen. Vegetatie staat in bloei en jonge dieren worden geboren. Het wild verspreidt zich iets meer maar sightings zijn nog steeds goed, met name rondom de waterbronnen. In Ruaha National Park begint de regencyclus ook in december. Seasonal rivers gaan weer stromen, een bijzonder moment na een periode van droogte. Veel migrerende vogelsoorten uit Europa en delen van Azië keren terug naar de zuidelijke parken van Tanzania. De prijzen van lodges liggen lager tussen november en half december aanzienlijk lager hetgeen een overweging waard kan zijn om juist in dit seizoen te reizen.
 • januari - maart:
  Temperaturen lopen langzaam nog verder op en liggen in Selous soms boven de 25 graden ’s nachts tot de hoge 30 overdag. Het zwembad van uw camp is een aangename plek voor verkoeling gedurende de dag. Ook in Ruaha Nationaal Park liggen de temperaturen hoger, tussen de 15 graden ’s nachts tot begin 30 overdag. Na de korte regens is het wild deze maanden meer verspreid en lastiger te spotten door de groene vegetatie. Echter zult u nog steeds een mooie ‘bush’ ervaring beleven. Het vogelleven is uitbundig met veel soorten uit Europa en delen van Azië. Deze maanden vormen het laagseizoen en de prijzen liggen lager.
 • april - mei:
  Gedurende deze maanden vallen de grote regens in het zuiden van Tanzania. Airstrips en wegen zijn vaak onbegaanbaar en camps in zowel Ruaha als Selous sluiten de deuren. In deze maanden heeft het personeel van de lodge vakantie.
 • juni - oktober:
  Deze maanden zijn de droge en warme ‘winter’maanden in Zuid-Tanzania. Deze maanden vormen tevens het hoogseizoen al liggen de prijzen in juni (opening van het seizoen) nog iets lager. Temperaturen in Selous variëren van 16 graden ’s nachts tot maximaal 35 graden overdag. Ruaha National Park heeft een ander klimaat door de hogere ligging verder landinwaarts. Temperaturen zijn hier koel in de avonden en liggen rond de 10 graden of lager. Overdag kan de temperatuur oplopen tot hoog in de 20 graden. Wij adviseren om vooral aan het begin van dit seizoen warme kleding mee te nemen. Het wild is in de loop van het droge seizoen, steeds meer afhankelijk van de waterbronnen in het park en daardoor makkelijker te spotten. Vegetatie is droog en laag waardoor dit goede maanden zijn voor een wandelsafari.


Klik hier voor het actuele weer in Tanzania