Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Duurzaam Tanzania

Tanzania huisvest een aantal van de mooiste natuurreservaten ter wereld, waaronder de UNESCO-werelderfgoedlocaties Serengeti National Park, Kilimanjaro en het Selous Game Reserve. De overheid zet zich in voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme en wil graag van Tanzania een eerste klas bestemming voor ecotoerisme maken. De bescherming van natuur en cultuur is de verantwoordelijkheid van iedereen, maar zeker ook die van de toeristenindustrie die hiervan afhankelijk is.

PANGEA Travel werkt al vanaf de oprichting met dezelfde betrouwbare partner in Tanzania. Samen werken we aan duurzame en verantwoorde reizen naar deze prachtige safari-bestemming. Middels een eigen foundation van onze lokale partner, draagt uw reservering bij aan een duurzame ontwikkeling van Tanzania. De focus van deze foundation ligt op 3 belangrijke aspecten; gezondheidszorg, educatie en milieu.

Met de opbrengsten van deze foundation is in de buurt van Moshi een apotheek opgericht voor de lokale community. Voor diegene die hier niet in staat zijn om zorg of medicijnen zelf te betalen, worden rekeningen doorgestuurd naar het kantoor van onze partner. Een aantal patiënten, met name met gecompliceerde hartaandoeningen, zijn zelfs naar India gevlogen voor een behandeling.

foundation lokale agent - ziekenhuisbezoek - Tanzania Rhotia Valley - kindertehuis slaapzaal - Ngorongoro - Highlands - Tanzania Rhotia Valley - huisgemaakte pasta - Tanzania

Op het gebied van educatie worden verschillende kindertehuizen en individuele wezen gesteund met schoolgeld. Er gebeurt door de foundation veel, met name op de achtergrond, hierover worden geen promotionele inspanningen gedaan. Wilt u toch meer weten over de foundation, neem dan contact op met uw reisspecialist.

Het toerisme in Tanzania is belangrijk voor de instandhouding van natuurgebieden en nationale parken. Zonder toerisme wordt de flora & fauna minder goed beschermd tegen stropers en maken natuurgebieden plaats voor stedelijke ontwikkeling of krijgen ze een agrarische functie.

Tijdens uw reis zult u zien hoe dicht het wild soms bij de dorpen leeft. Het gebied tussen Lake Manyara en het Tarangire Nationale Park is hier een goed voorbeeld van.  Steeds meer lokale Masai trekt naar dit gebied dat eigenlijk een wildlife corridor is voor het wild. De dorpjes liggen nu op de migratieroutes van het wild hetgeen resulteert in een toenemend aantal human-wildlife conflicten.

De verschillende lodges & camps en onze lokale vertegenwoordiging zetten zich daarom samen met Tanzania National Parks (TANAPA) in voor de bescherming van de natuur. Ook reizigers wordt gevraagd zich aan belangrijke regels te houden en ze krijgen dan ook informatie over de kwetsbaarheid van de ecosystemen. Een belangrijke regel is dat er geen gebruik mag worden gemaakt van plastic (zakken). Toeristen mogen deze ook niet invoeren.

In de nationale parken mogen er geen off-road safari’s gemaakt worden; dit is om de leefomgeving en de wilde dieren te beschermen. In game reserves mag dit overigens nog wel. Gebruik van drones of onbemande luchtvaartuigen (UAV) van elk formaat voor het maken van foto's, filmen en andere doeleinden is door toeristen ook niet toegestaan ??in de wildparken. Voor uw veiligheid en dat van het wildleven gelden er strenge snelheidsbeperkingen. Door middel van een trackingsysteem in de landcruiser, wordt hier streng op toegezien door onze lokale vertegenwoordiging.

Rhotia Valley - kindertehuis - tablets - Tanzania foundation lokale agent - nieuwe ziekenhuisbedden -  Tanzania Rhotia Valley - kindertehuis - Ngorongoro Highlands - Tanzania

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Kies voor een verblijf in accommodaties die zich bezig houden met duurzaamheid en bijvoorbeeld gebruik maken van zonne-energie als belangrijkste elektriciteitsbron. Accommodaties die duurzaam bezig zijn, wijden hier vaak een sustainable pagina aan op hun website.

Maak tijdens uw reis eens een wandelsafari i.p.v. alleen safari’s per landcruiser. Wandelsafari’s zijn vaak mogelijk vanuit accommodaties die net buiten de grenzen van het nationale park liggen. Met name in de zuidelijke parken (Selous Game Reserve) zijn wandelingen mogelijk.

In de noordelijke parken kunt u uiteraard wandelen bij Mount Meru of op de flanken van de Kilimanjaro. Wandelingen zijn verder mogelijk bij de Ngorongoro, Lake Natron en in het Arusha National Park.

U kunt uw bezoek aan Tanzania ook verder uitbreiden door elementen toe te voegen zoals bijvoorbeeld een bezoek aan een koffieplantage of maak een leuke fietstocht in de omgeving van Mto wa Mbu. Het Mto wa Mbu Cultural Tourism biedt verschillende activiteiten aan in en rond het gelijknamige dorpje. Tijdens de fietstocht komt u o.a. langs verschillende bananenplantages.

Mto wa Mbu Cultural Tourism - fietsen - Ngorongoro Highlands - Tanzania

Ook kookworkshops zijn interessant en geven u de mogelijkheid om op cultureel gebied ervaring uit te wisselen met uw host.

Zelfs een simpel voorbeeld als het kopen van een souvenir, met name op afgelegen plekken en direct bij de lokale bevolking (niet in een grote shop), draagt direct bij aan de inkomsten van het dorp.

Kunt u een project bezoeken?
De meeste community projecten die ondersteund worden richten zich op kwetsbare mensen. Zij waarderen donaties in de vorm van geld of goederen, maar stellen een bezoek vanwege hun kwetsbaarheid niet altijd op prijs.

In Arusha kunnen wij indien gewenst een bezoek regelen aan een kindertehuis. Afhankelijk van uw reisroute is het onderweg soms ook mogelijk om een kindertehuis of een lokale community te bezoeken. Bent u hierin geïnteresseerd, dan kunt u altijd de mogelijkheden bespreken met uw gids. Sommige accommodaties steunen ook een lokale community of bieden duurzame excursies aan. Rhotia Valley (zie onder) heeft bijvoorbeeld een eigen kindertehuis.

Rhotia Valley - groenten uit eigen tuin - Tanzania

Een ander project dat u kunt bezoeken is een project van Foot on Africa die een boomplantproject hebben in de omgeving van Mto wa Mbu . Dit doen ze in samenwerking met de Migombani Primary School. De bomen (vooral fruitbomen) die nu geplant worden kunnen over 10 jaar nog een belangrijke rol van betekenis hebben voor de school en de community.

Onze duurzame accommodaties in Tanzania
In onze lijst aan accommodaties Tanzania ziet u bij een aantal accommodaties het PANGEA Travel duurzaamheidslogo staan. Dit zijn accommodaties die niet perse beter of duurder zijn dan de andere accommodaties, maar juist meer toevoegen aan de duurzame beleving in Tanzania.

Rhotia Valley
Ngorongoro - Hooglanden - Karatu - TanzaniaTijdens een rondreis door de noordelijke parken van Tanzania komt u vrijwel altijd in de Ngorongoro Highlands. Hier zijn veel overnachtingsmogelijkheden waaronder een bijzondere lodge: Rhotia Valley. Vlak bij dit tented camp ligt hun eigen kindertehuis. De lodge en het kindertehuis zijn opgericht door het Nederlandse echtpaar Joris & Marise. Rhotia is in de loop der jaren uitgeroeid tot een belangrijke plek voor zowel de kinderen als de gehele community dat o.a. profiteert van de werkgelegenheid. Naast de werkzaamheden in de lodge en het kindertehuis heeft Rhotia Valley ook een eigen boerderij, bakkerij en verbouwen ze zelfs koffie. Uw overnachting draagt uiteraard bij aan de projecten van de lodge. Uiteraard is het ook mogelijk om het kindertehuis te bezoeken. Heeft u bagageruimte over? Bekijk dan de website van Pack for a Purpose om te kijken wat u voor de kinderen van Rhotia Valley kunt meenemen. Op deze website staan ook andere accommodaties in Tanzania die deelnemen aan dit project.

Elewana Collection
Arusha Coffee Lodge - restaurant - exterior - TanzaniaDe luxe hotel collectie van Elewana is zeer verantwoord actief via de Land & Life Foundation. Deze accommodaties willen de impact op het milieu minimaliseren voor een maximaal benut aan de lokale gemeenschappen. Alle Elewana lodges en camps zijn ontworpen om zo min mogelijk impact te hebben op hun omgeving. Veel kampen maken gebruik van de modernste energiesystemen, met zonne- en energieopslagtechnologie om minimale emissies en brandstofgebruik te garanderen. Ook maken zij gebruik van een strikt recyclingsysteem. Via de foundation worden verschillende projecten ondersteund op het gebied van natuurbehoud, school- en medisch support voor de lokale community.

Tanganyika Wilderness Camps
Kitela Lodge - Hadzabe Tribe bezoek - Lake Eyasi - TanzaniaEen van onze beste hotel partners in Tanzania zijn de camps & lodges van Tanganyika Wilderness Camps. Zij hebben hun eigen non-profit foundation dat verschillende projecten ondersteund om de levensstandaard van de lokale bevolking te verbeteren. USD 1,5 per gast per nacht gaat bijvoorbeeld naar een meisjesschool voor de Maasai. De Tanganyika Wilderness Camps bieden ook chauffeurs/gidsen goede overnachtingsmogelijkheden en daarnaast krijgen ze hetzelfde eten als de gasten. Aan een goede behandeling van de chauffeur hechten wij grote waarde want dit draagt uiteindelijk ook bij aan uw safari-ervaring. Veel producten die u in de accommodaties van Tanganyika krijgt, komt van hun eigen boerderijen in de Ngorongoro Hooglanden. Medewerkers en camp managers zijn allemaal lokaal en krijgen een interne opleiding en training.