Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Tanzania

De grote migratie

De Serengeti is samen met de Masai Mara in Kenia het schouwspel van jaarlijkse migratie van de gnoes en zebra's. Hoewel de migratie getriggerd wordt door de regenval en daardoor moeilijk te voorspellen is, kan er toch een patroon vastgesteld worden:

  • december - maart: Na het vallen van de korte regens in november/december wordt de vruchtbare grond in het zuidoosten een paradijs voor grazers. Dit deel van de Serengeti, genaamd Ndutu, is deze maanden de 'place to be' voor het zien van de migratie in Tanzania. De gnoes en zebra's bevinden zich dan in dit deel van het park. In februari is er een ware geboortegolf van jonge gnoes. Ook voor de roofdieren is dit de periode van overvloed.
  • april - mei: De maanden van de grote en hevige regentijd. De grasvlaktes van Ndutu zijn uitgeput en de regenval maakt de lange grasvlakte in the westen corridor aantrekkelijker. De kuddes verplaatsen zich in april langzaam in westelijke richting. In mei volgen de inmiddels enorme kuddes de regens op zoek naar vers gras. De kuddes verplaatsen zich langzaam aan in noordelijke richting. Het gebied rondom de Moru kopjes en ten westen van Seronera is overspoeld met gnoes. Ook kuddes zebra's en gazelles sluiten zich aan bij de migratie.
  • juni: In juni splits de kudde zich op. Een klein deel migreert vanaf Seronera in noordelijke richting, maar het merendeel trekt in noordwestelijke richting. De kuddes verzamelen zich aan de zuidoever van de Grumeti rivier. De aantallen nemen toe en de drang om de rivier over te steken wordt groter. De oversteek is hier meestal minder spectaculair dan de Mara rivier, maar de krokodillen doen zich ook hier tegoed aan dit feestmaal.
  • juli - augustus: De kuddes bevinden zich in het noorden van de Serengeti. Ze verspreiden zich over het Grumeti Reserve en Ikorongo of migreren richting Lobo in de Serengeti. De eerste kuddes maken in juli al de oversteek naar de Masai Mara in Kenia. Het merendeel arriveert echter in augustus in de Mara. Hiervoor dient wel eerst de gevaarlijke Mara Rivier te worden overgestoken.
  • september - oktober: De kudde grazen op de vlaktes van het Masai Mara Game Reserve in Kenia. Oktober kenmerkt het einde van het droge seizoen in de Serengeti. In de Masai Mara is er nog steeds voldoende water. De eerste kuddes trekken al wel in zuidelijke richting.
  • november: Alle gnoes en zebra's migreren in zuidelijke richting terug naar de Serengeti. De enorme kuddes trekken door het westen van Loliondo en Lobo naar het zuidoostelijk deel van de Serengeti. Hier start de gehele migratiecirkel weer opnieuw.

Bekijk onze Noord-Tanzania rondreizen waarin u kans heeft om de migratie te zien. Noord-Tanzania rondreizen

Zelf een rondreis samenstellen naar De grote migratie? Neem vrijblijvend contact op met onze Tanzania specialist Martijn en bespreek de mogelijkheden.
Bekijk alle highlights en plaatsen in Tanzania