Menu

Tanzania

Landinformatie Tanzania

Algemeen

Tanzania is een prachtige bestemming voor de natuurliefhebber. Dit Oost-Afrikaanse land ligt globaal tussen Kenia, Mozambique en de Indische Oceaan. Tanzania is circa 26 keer zo groot als Nederland. Het uiteenlopende landschap van savanne, steppe en zoetwatermeren is een ideaal leefgebied voor veel wildsoorten. U vindt er ook de indrukwekkende Mount Kilimanjaro, met 5895 meter hoogte ook wel het dak van Afrika genoemd. Hoogtepunten van een reis door Tanzania zijn o.a. het beroemde Serengeti National Park en de Ngorongoro Crater, maar ook het verblijf in prachtige lodges in de wildparken dragen bij aan een mooie ervaring. Zanzibar is een eiland voor de kust van Tanzania en is de perfecte bestemming om een safari ontspannen af te sluiten. Op Zanzibar vindt u schitterende stranden en voor de kust liggen kleurrijke koraalriffen. Aan cultuur ontbreekt het ook niet, vooral een bezoek aan de hoofdstad Stonetown is aan te raden.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Tanzania is:
Umoja House, 4th floor
Corner Mirambo Street / Garden Avenue
Dar es Salaam, Tanzania
Tel: +255 (0)22 211 0000

Nederlands Consulaat in Arusha
AICC Building, 5th Floor
Ngorongoro Wing, Room 554/555
Arusha, Tanzania
Tel: +255 (0)27 250 0605

Communicatie

In de meeste accommodaties is wifi aanwezig. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Ter plaatse kunt u eventueel een simkaart met internetdata en belminuten aanschaffen. Zo bent u tijdens de reis, indien het netwerk goed is, gemakkelijk te bereiken en kunt u eenvoudig online iets opzoeken. Het landennummer voor Tanzania is +255

Cultuur

Muziek en dans spelen een belangrijke rol in het leven van de Oost-Afrikaanse volkeren. Het klinkt allemaal wat minder gecultiveerd dan de muziek waaraan men in West-Europa gewend is, maar dat is logisch: het temperament van de Afrikanen ligt net even iets anders. Drums in vele toonaarden, allerlei klanken slaghout en uit hout vervaardigde xylofoons spelen een belangrijke rol. Ook dierlijke producten zoals hoorns dienen vaak als basis voor een muziekinstrument. Snaarinstrumenten zijn er in vele variëteiten, vaak met een plantaardige voorgeschiedenis, zoals kalebas en kokosnoot. De dans heeft altijd een zeer belangrijke plaats ingenomen in de Afrikaanse cultuur. De bevolking gebruikt het als uiting van vreugde of verdriet, maar het is ook een middel ter bestrijding van ziekten en ter verjaging van boze geesten. Met zang en dans, gebruikmakend van traditionele muziekinstrumenten, wordt geprobeerd de goden gunstig te stemmen om zodoende een rijke jacht- of oorlogsbuit binnen te halen.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet om licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
  • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

De Tanzaniaanse keuken kent weinig variatie. Het nationale gerecht is ‘ugali’, maïsmeel met kip of geit. Groente en fruit krijg je zowel tijdens safari als tijdens de beklimming van de Kilimanjaro meer dan voldoende. Aan de kust wordt veel rijst geserveerd met vis en zeevruchten. De hotels en lodges hebben een internationale keuken. Het ontbijt in de lodges is meestal in buffetvorm. De lunch en het diner zijn in buffetvorm of er is een vooraf opgesteld keuzemenu. Probeer ook eens de traditionele Swahili gerechten, pittig van smaak en gekookt in kokosmelk.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
  • 1 januari - Nieuwjaarsdag
  • 12 januari - Zanzibar Revolution Day
  • 10 maart t/m 09 april - Ramadan
  • 29 maart Goede Vrijdag
  • 01 april - Pasen
  • 07 april - Karume Day (ter ere van Sjeik Abeid Amani Karume)
  • 09 april - Eid al-Fitr (suikerfeest)
  • 26 april - Union Day
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 16 juni - Eid El Adha (offerfeest)
  • 07 juli - Saba Saba (Dag van de industrie)
  • 08 augustus - Nane Nane (Dag van de boeren)
  • 14 oktober - Nyerere Day
  • 9 december - Dag van de Onafhankelijkheid
  • 25 december - Kerstmis

Hoewel veel bedrijven en winkels gesloten zijn tijdens de nationale feestdagen is het toch erg leuk om in Tanzania te zijn omdat deze dagen gevierd worden met parades, dansen en verschillende evenementen. Religieuze feesten worden gevierd in en rondom kerken.

De Ramadan begint in 2024 op 10 maart. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid rond 10 april gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige drukte op de wegen. 

Flora en fauna

Veel mensen reizen naar Tanzania om de ‘big five’, bestaande uit de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant, tegen te komen. De nationale parken en wildreservaten zijn bij uitstek plaatsen om deze dieren te spotten. Wild dat in Tanzania leeft is vergelijkbaar met het wild dat in Kenia voorkomt. Antilopen, buffels, giraffen, nijlpaarden, neushoorns, olifanten, wildebeesten en zebra’s kunt u met een beetje geluk waarnemen tijdens een safari. Het gebied rondom de Kilimanjaro kent een rijk vogelleven.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Ter indicatie kunt u als richtlijn aanhouden dat een fooi voor een kofferjongen US$ 1-2 per service is en voor uw gids/chauffeur tijdens de reis een bedrag van 5-10 US$ per persoon per dag.

Fotograferen

Wanneer u iemand of een groep personen wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen vraagt men hier geld voor.

Geldzaken

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. De munt is alleen ter plaatse verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Brengt u echter een bezoek aan lokale markten en dorpen zorgt u er dan voor dat u kleine coupures meeneemt. Naast de Shilling kunt u in Tanzania ook terecht met de US dollars en euro’s, met name in de lodges.
  • Pinpas: in Arusha en Dar es Salaam zijn beperkt ATM (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Maestro-logo) kunt u hier de Tanzaniaanse Shilling krijgen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
  • Creditcard: zoals Visa en Mastercard, worden beperkt in Tanzania geaccepteerd. U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels en lodges. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Belangrijk: wij raden u aan om contant geld in US dollars mee te nemen voor betalingen bij de accommodaties, voor de betaling van uw visum ter plaatse (USD 50 per persoon) en eventueel voor de fooien. Voor de overige betalingen kunt u het beste bij aankomst de Tanzaniaanse Shilling aanschaffen. Het is aan te raden geen grote bedragen om te wisselen, er bestaat namelijk geen mogelijkheid om geld terug te wisselen. Er bestaat geen beperking op de in- of uitvoer van vreemde valuta. Import of export van Tanzaniaanse Shilling is echter verboden. De entreegelden van parken, hotels/lodges en vliegtickets moeten door de toeristen in US dollars betaald worden, echter zijn deze vaak inbegrepen in de reis.
  • Wisselkoers: de waarde van 10.000 Shilling was in februari 2024 ongeveer €3,91.

Gezondheid

Voor reizen naar Tanzania wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken van tevoren, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Tanzania zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Tanzania reist u met een chauffeur die tevens de officiële gids is tijdens uw reis. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of treinreis) een nieuwe chauffeur/gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de chauffeur nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Het is mogelijk dat de dagindeling van het safariprogramma ter plaatse afwijkt van de beschrijving. Uw privéchauffeur, expert in het veld, kan hierin wijzigingen aanbrengen. Uiteraard gebeurt dit in overleg met u. Soms is het bijvoorbeeld beter om de ochtendgamedrive na een vroeg ontbijt te plannen i.p.v. eerst op gamedrive te gaan. Ook het meenemen van een picknick lunch kan ter plaatse handiger zijn. Eventuele wijzigingen zijn altijd ter optimalisatie van uw programma en dragen bij aan een geslaagde safari. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor Tanzania een paspoort vereist dat tenminste zes maanden geldig is bij aanvraag van het visum. Dit visum kunt u vooraf aanvragen via de website van de Tanzaniaanse Immigratiedienst. Houdt u er rekening mee dat de aanvraag ongeveer 10 dagen in beslag neemt. De kosten bedragen USD 50 en dient u vooraf te voldoen.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is inchecken bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting. De genoemde tijden kunnen per accommodatie afwijken.

Kleding

Wij adviseren u voornamelijk luchtige katoenen kleding mee te nemen en voor de vroege ochtenden en avonden warmere kleding. Met name bij het verblijf bij de Ngorongoro Crater raden we aan een (fleece) trui te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel.

Luchthaven

De belangrijkste luchthaven van Tanzania is Dar es Salaam, wat tevens de belangrijkste stad van het land is. Daarnaast is de luchthaven van Kilimanjaro een belangrijke luchthaven voor reizen door het noorden van Tanzania. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Denk hierbij aan de luchthavens van Arusha en Zanzibar. De luchthavens Dar es Salaam, Kilimanjaro en Zanzibar zijn vanuit Europa bereikbaar. Aruhsa Airport wordt alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Media

In Tanzania worden ook Engelstalige kranten uitgegeven. Deze kranten informeren u zowel over lokaal als buitenlands nieuws.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt raden wij u aan voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept van deze medicijnen kan handig zijn. Voor het samenstellen van uw reisapotheek verwijzen wij u naar de plaatselijke GGD of naar KLM Travelclinic.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • medisch paspoort
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • creditcard (met pincode)
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • malariatabletten
  • anti-muggen stick of lotion (met Deet) 

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar Reisboekwinkel de Zwerver.

Taal

Het Swahili wordt vooral in Oost-Afrika gesproken door ca. 50 miljoen mensen in Tanzania, Kenia, Uganda, Congo en Rwanda. In Tanzania en Kenia is het de officiële landstaal. Het Swahili is een mengtaal van oorspronkelijke bantoetalen, sterk beïnvloed door het Arabisch, Portugees en Hindi. Het Swahili was vroeger een lingua franca of gemeenschappelijke handelstaal. Het woord Swahili is afkomstig van het Arabische ‘sawa hili’, dat ‘van de kust’ betekent. Het Swahili telt vijftien dialecten waarvan het Kiunguja het meest voorkomt. Bijzonder aan het Swahili is dat iedere letter wordt uitgesproken, ongeacht of deze deel uitmaakt van een groepje medeklinkers. Als een letter twee keer wordt geschreven, wordt deze ook twee keer uitgesproken. De klemtoon ligt in het Swahili bijna altijd op de twee na laatste lettergreep. Verder hebben alle stammen nog hun eigen taal. Enkele Swahili-woorden en uitdrukkingen: hallo = jambo goedemorgen = habari ya asubuhi welterusten = lala salama ja = ndiyo nee = hapana dankjewel = asante koffie = kahawa melk = maziwa gisteren = jana morgen = kesho hoe laat is het? = saa ngapi? Één = moja twee = mbili drie = tatu tien = kumi honderd = mia duizend = elfu welkom = karibu geen zorgen = hakunamatata

Tijdsverschil

In Tanzania is het 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het verschil 2 uur.

Uitgaan

Veel accommodaties beschikken over een bar, zowel de stadshotels als de lodges in de natuurparken. In Stone Town op Zanzibar zijn diverse barretjes en clubs te vinden.

Veiligheid

Tanzania is nog altijd een arm land waardoor criminaliteit kan voorkomen. U dient altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. De bevolking is op dit punt erg bedreven en in een onbedachtzaam ogenblik bent u uw waardevolle bezittingen kwijt. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Tanzania af te reizen. Rijdt u langzaam door dorpen en steden, houd dan de ramen dicht. In wildparken dient u aanwijzingen op te volgen van de chauffeur/gids of het personeel van lodges. Stap nooit zomaar de auto uit en ga niet buiten het terrein van een lodge wandelen. Er worden nog altijd elk jaar toeristen aangevallen door wilde dieren.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vertrekbelasting

Op Zanzibar airport betaalt u een infrastructure tax van TZS 2000 (US$ 1) wanneer u vertrekt met een binnenlandse vlucht (naar Dar es Salaam, Arusha, Selous etc.). Voor vluchten buiten Tanzania is deze tax doorgaans inbegrepen in uw internationale ticket. Alleen passagiers op charter vluchten zoals Condor betalen op het moment USD 48 per persoon bij vertrek.

Vervoer

Het is af te raden om in Tanzania met een eigen huurauto te rijden. De wegen zijn niet overal van goede kwaliteit en de bewegwijzering is niet altijd duidelijk. Taxi’s zijn een goed vervoersmiddel in de steden en kunt u het beste bespreken vanuit het hotel. Spreek van te voren een prijs af. Tussen de grote plaatsen lopen ook busverbindingen. U wordt afgeraden om in het donker met deze bussen te reizen. Vliegvelden (airstrips) zijn er door heel Tanzania en zijn ook een prima optie om snel naar een andere plaats te reizen. Als u een safari bij PANGEA Travel boekt is het vervoer met uw privéchauffeur inbegrepen, mits anders vermeld in uw reisplan.

Voltage

Het voltage in Tanzania is 230V. Er wordt gewerkt met een Engelse 3-polige stekker. Het kan voorkomen dat de stroom meerdere keren per dag uitvalt. Het is dan ook verstandig om een zaklamp bij u te dragen.