Menu

Thailand

Landinformatie Thailand

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Thailand is het gebruikelijk om af te dingen. Een handvat voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Thailand wordt ook wel "het land van de glimlach" genoemd. De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij. Thailand is een prachtig land met een grote diversiteit aan landschappen, cultuur, flora en fauna en biedt bovendien zon, zee en strand. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. In deze drukke stad kunt u o.a. diverse tempels bezoeken waaronder de Wat Pho en het Grand Palace. In het noorden van Thailand leven de bergvolkeren met hun unieke culturen. In het oosten liggen schitterende natuurparken. Een rondreis door Thailand kan prima worden afgesloten op één van de witte zandstranden van o.a. de badplaatsen Koh Phi Phi, Koh Samui of Phuket. Voor de kust liggen koraalriffen met een rijke onderwaterwereld.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse ambassade in Thailand is:
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Bangkok 10330
Tel: +66 (0)23 095 200

Bevolking

Ongeveer 90% van de Thaise bevolking bestaat uit Thai, waarvan de meesten leven naar het Boeddhisme. Minderheidsgroepen vormen vooral immigranten uit de buurlanden van Thailand. Bergvolkeren leven in het noorden van Thailand en zij vormen nog geen 1% van de totale bevolking. De bergvolkeren hebben hun eigen cultuur weten te behouden, maar zijn armer dan de meeste Thai. Vanuit de plaatsen Chiang Mai en Chiang Rai kunt u de bergvolkeren bezoeken.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel, bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
  • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op "safari" gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.
  • Roken: Op ruim 20 populaire stranden in Thailand geldt een rookverbod. Een overtreding kan worden bestraft met een geldboete of zelfs een gevangenisstraf. Dit initiatief maakt deel uit van de strijd tegen zwerfvuil in zee. Leest u ook het kopje ‘Roken en drugs’.
  • Plastic: Sinds 2020 is het verboden om plastic en schuim-verpakkingen mee te nemen / achter te laten in alle nationale parken. Ook deze overtreding wordt bestraft door de Thaise autoriteiten.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken toeristen met deze bedoelingen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerismeorganisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: Kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf onze partners maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoud dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
  • Lokale autoriteiten
  • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)
  • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen kunt u naar de website gaan van: ECPAT.

Eten en drinken

De Thaise keuken is wereldberoemd. Tijdens uw rondreis zult u aangenaam verrast worden door heerlijke en gevarieerde gerechten. De maaltijden bestaan voornamelijk uit rijst of noedels met groente, vis of vlees. Bekend zijn ‘khao phad’ (gekookte rijst), ‘tom kha kai’ (kokos kippensoep) en ‘phat thai’ (mie). Het eten is vaak pittig gekruid. Als u het iets minder pittig wilt hebben, vraag dan om ‘mhai phet’. Eten in Thailand is niet duur. Voor een paar euro kunt u heerlijk en uitgebreid eten. In de meeste steden vindt u ook internationale restaurants met Europese gerechten. Hier liggen de prijzen (iets) hoger. Ook voor vegetariërs is er voldoende keus. De grote toeristenhotels serveren zowel de Europese, de Aziatische als de lokale keuken. Hier geldt wel dat de prijzen iets hoger liggen. Een maaltijd kost u in deze gelegenheden gemiddeld THB 300-600, terwijl u in menig lokaal restaurant niet meer dan THB 200 kwijt bent. De prijs van frisdrank varieert van THB 20 tot THB 50, een flesje bier kost THB 80-130. In de grote steden treft u ook de bekende fastfoodketens zoals Mc Donalds. Daarnaast zijn verse vruchtensappen en cocktails volop verkrijgbaar in Thailand.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
  • 01 t/m 02 januari - Nieuwjaarsvakantie
  • 26 februari - vervangende vrije dag voor Makha Bucha Day
  • 08 april - vervangende vrije dag voor Chakri Day
  • 15 t/m 16 april - Thais Nieuwjaar (Songkran Day / Festival) *
  • 01 mei - Labour Day
  • 06 mei - vervangende vrije dag voor Coronation Day
  • 22 mei - Visakha Bucha Day *
  • 03 juni t/m 05 juni - verjaardag van de koningin *
  • 22 juli - vervangende vrije dag voor Asarma Bucha Day
  • 29 juli -  vervangende vrije dag voor Kroningsdag King Maha Vajiralongkorn
  • 12 t/m 14 augustus - the Queens Birthday *
  • 14 oktober - vervangende vrije dag voor herdenkingsdag koning  Bhumibol *
  • 23 oktober - Chulalongkorn Day Rama V
  • 5 december - verjaardag koning Bhumibol *
  • 10 december - dag van de Grondwet
  • 30 december t/m 2 januari - Oud & Nieuw *
* In deze periodes zijn ook veel Thai vrij. Voor hen is dit daarom een populaire tijd om vakantiereizen te maken of om elders in het land familie te bezoeken. Hotels zijn vaak vroegtijdig volgeboekt. Houdt u deze dagen ook rekening met veel verkeer op de weg en volle vliegtuigen en treinen. 

Veel openbare voorzieningen zijn op deze feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Thailand. Op rondreizen en dagexcursies geldt zowel voor de gids als voor de chauffeur ca. THB 150 per persoon per dag als een gebruikelijke fooi. Het geven van fooien is een aanvulling op het (vaak zeer) karige salaris van de gids en chauffeur. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma niet ten goede komt. Het kamermeisje verwacht een bedrag van THB 30 per dag, kruiers op vliegvelden THB 10 per stuk bagage en bellboys in hotels THB 10-20 per stuk bagage. Hotels en restaurants voegen 10% bedieningsgeld en 7% toeristenbelasting aan de rekening toe. Het is in restaurants gebruikelijk daarboven nog een fooi van 5-10% te geven, afhankelijk van de geboden service.

Geldzaken

De munteenheid van Thailand is de Thaise Baht. Het heeft geen zin deze van te voren in Nederland te kopen. De koers is hier hoogst ongunstig. Buitenlandse valuta mag u wel onbeperkt in- en uitvoeren. Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u liever contant geld mee, dan kunt u dat wisselen bij de bank of bij de receptie van het hotel. Op de meeste plaatsen kunt u euro's wisselen. Het meenemen van US Dollars is niet meer nodig. Veel hotels hebben een wisselbalie (hun koersen zijn gewoonlijk echter onvoordelig).

  • Pinpas: in alle toeristische plaatsen in Thailand zijn pinautomaten (ATM’s) en banken aanwezig. Met uw pinpas (met Maestro-logo) kunt u hier Thaise Baht opnemen. Dit is de goedkoopste manier. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
  • Creditcards: vrijwel alle toeristenhotels, grote winkels en bekende restaurants accepteren internationale creditcards, zoals Visa en Mastercard. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. U kunt met uw creditcard ook in veel plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de ATM’s of bij een bank. Meestal dient u zich te legitimeren met uw paspoort Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
  • Wisselkoers: de waarde van 100 Baht was in februari 2024 ongeveer € 2,61.

Gezondheid

Voor reizen naar Thailand wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij de lokale GGD of uw huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Thailand zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Mocht u onverhoopt toch ziek worden dan kunt u een arts raadplegen. De artsen in Thailand zijn goed opgeleid en spreken goed Engels. Ook de voorzieningen in de ziekenhuizen zijn prima.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Thailand wordt u bijgestaan door gidsen. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of treinreis) een nieuwe gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de gids nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen. Verzorgt u uw eigen vervoer (bijvoorbeeld tijdens een fly-drive) dan is er uiteraard geen gids aanwezig. Uw aanspreekpunt is dan onze lokale vertegenwoordiging.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor een reis naar Thailand een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Bij aankomst in Thailand met een internationale vlucht, ontvangt u een gratis visum voor 30 dagen. Indien u over land (per auto/boot) Thailand binnenkomt, dan is dit gratis visum slechts 15 dagen geldig. Voor een langere reisduur dient u vooraf een visum aan te vragen of bij een lokaal immigratiekantoor het visum te laten verlengen.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw kamer, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de bezetting.

Kleding

De beste kleding om naar Thailand mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Deze kunt u ook in Thailand zelf (goedkoop) aanschaffen. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. In bepaalde duurdere restaurants in Thailand zijn een jasje en stropdas verplicht.

Landschap

Thailand kent een gevarieerd landschap van vlakke zandstranden tot bergketens en van groende rijstvelden tot tropisch regenwoud. Op het schiereiland in het zuiden liggen de stranden en mangrovebossen.

Lokale belastingen

In Thailand is een 7% government tax op alle producten van kracht. De meeste rekeningen die u zult betalen zijn al inclusief dit percentage. Een enkele keer wordt het apart in rekening gebracht over het totaal verschuldigde bedrag.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf een Thaise luchthaven betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Thailand is Suvarnabhumi International Airport in Bangkok; de hoofdstad van het land. Diverse airlines vliegen rechtstreeks vanaf Amsterdam en Düsseldorf naar deze luchthaven. De tweede luchthaven van Bangkok is Don Muang Airport. Deze wordt gebruikt voor een beperkt aantal binnenlandse vluchten. In het noorden van Thailand zijn Chiang Mai en Chiang Rai de belangrijkste luchthavens. Voor een strandvakantie worden de luchthavens van Koh Samui, Krabi en Phuket veel gebruikt. Deze kleinere luchthavens bereikt u vanuit Europa met een overstap in Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur.

Media

Buitenlandse kranten zijn in Thailand in vele boekwinkels en hotels te koop (in Bangkok en Phuket soms ook Nederlandse kranten). De beste Engelstalige kranten die in Thailand zelf worden uitgegeven, "The Bangkok Post" en "The Nation", zijn op iedere straathoek te krijgen.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opium houdende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • creditcard (met pincode) en telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • wc-papier voor in de toiletten onderweg (eventueel)
  • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl.

Roken en drugs

Thailand heeft een zeer streng beleid wat betreft roken en drugs. Houdt u rekening met:
  • Roken is strafbaar op veel stranden in Thailand (zie ook het kopje ‘Duurzaam reizen’).
  • Elektronische sigaretten, verdampers en navulverpakkingen zijn verboden in Thailand. Bij het invoeren hiervan krijgt u een hoge boete en riskeert u een gevangenisstraf.
  • Het bezit, gebruik en verhandelen van harddrugs, softdrugs en andere verdovende middelen met een THC-percentage hoger dan 0,2% is streng verboden in Thailand en wordt zwaar bestraft. U riskeert een flinke gevangenisstraf (50 jaar, levenslange opsluiting en zelfs de doodstraf).

Taal

De officiële taal is het Thai. In de hotels en de internationale restaurants kunt u goed met Engels terecht. Mensen die niet in de toeristische industrie werkzaam zijn spreken ook steeds beter Engels.

Tijdsverschil

Het is in Thailand tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.

Uitgaan

In het algemeen is het avondvertier in Thailand zeer gezellig te noemen en is er voor een ieder wat wils. Het varieert (in de grote steden en badplaatsen) van moderne disco’s en nachtclubs tot klassieke pub’s en typische Thaise gelegenheden. Meestal is de entree gratis, of betaalt u voor een verplichte eerste consumptie. De Thai zijn in het algemeen zeer vriendelijk en goedlachs en uiten zelden agressie.

Veiligheid

Thailand is over het algemeen een veilig land te noemen. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Op het in bezit hebben van drugs staan in Thailand hoge straffen en soms zelfs de doodstraf. Pak uw koffer zelf in en houdt de koffer tijdens de reis nauwlettend in de gaten. Neem geen cadeautjes aan van familie, vrienden of kennissen zonder te weten wat er in zit. Let u op als u een auto of brommer wilt huren of deze in goede staat verkeerd. In Thailand rijdt men links en is het verkeer erg chaotisch. Er komen regelmatig ongevallen voor soms met ernstige afloop. Bij het huren van een auto, brommer, waterscooter, etc. bent u vaak niet of onvoldoende verzekerd. Als buitenlander bent u vaak de schuldige en dient u de schade contant te betalen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

De belangrijke plaatsen van Thailand zijn per bus (gewone lijndienstbussen en prima airco bussen) en per trein met elkaar verbonden. Beide diensten zijn comfortabel en efficiënt. Lokaal kunt u zich laten vervoeren door taxi’s of tuk-tuks: driewielige brommer taxi's met een bankje voor de passagiers. Er rijden bijvoorbeeld in Bangkok en Phuket taxi's met meter (deze hebben een bord met "Taxi-Meter" op het dak). Neemt u een taxi zonder meter, dan moet u van tevoren over de prijs onderhandelen. Vooral in de avond vragen de chauffeurs vaak te hoge bedragen. Tuk-tuks zijn 25-30% goedkoper dan taxi’s. Op de strandbestemmingen kunt ook auto’s, jeeps, motors en brommers huren. Wilt u een auto huren, neem dan een internationaal rijbewijs mee. Een kleine waarschuwing is hier op zijn plaats daar vele aanbieders van deze motorrijtuigen niet of slechts gedeeltelijk zijn verzekerd.

Voltage

De netspanning is 220 volt. In de hotels is het stekkertype gewoonlijk gelijk aan ons model. Neem voor de zekerheid echter een adapter mee (ook in Thailand zelf in vele hotels of winkels te koop).