Menu

Duurzaam Vietnam

Vietnam is erg divers, met een uitgebreid aanbod aan accommodaties en activiteiten. Het land heeft veel geleerd van de toeristische ontwikkelingen in o.a. Thailand en heeft daar op een zeer positieve manier de vruchten van geplukt. In de ontwikkeling van het toerisme in Vietnam ziet u namelijk overal duurzaamheid terugkomen. 

Vietnam - Lan Ha Bay - Halong Bay - kajakken - grot boeren aan het werk in Hoi An (2) - Hoi An - Vietnam lantaarns - Hoi An - Vietnam

Onze reizen en projecten in Vietnam zijn vooral gefocust op het gebied van sociaal-economische duurzaamheid. Op alle mogelijke manieren kunt u hiervan iets terug zien in uw reis; van een kleinschalig project waarbij u de lokale bevolking meehelpt met hun dagelijkse werkzaamheden tot een accommodatie die gerund wordt door een lokale familie.

Op het gebied van milieu, natuur en ecologie zijn er echter ook interessante opties in Vietnam, zoals bijvoorbeeld de ecolodges, de ‘zero waste projecten’ en de ‘wildlife rescue centers’.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis? 
In vrijwel al onze Vietnam reizen zijn elementen van duurzaamheid opgenomen. Onze reizen Authentiek Noord-Vietnam, Avontuurlijk Vietnam en Familiereis Vietnam zijn hier goede voorbeelden van. Doordat wij maatwerk leveren, kunnen we in alle reizen het duurzaamheids-niveau eenvoudig ‘upgraden’.

Zo kunnen we bijvoorbeeld accommodaties aanpassen of specifieke excursies toevoegen. Overnacht bijvoorbeeld eens in een ‘homestay’ i.p.v. in een hotel, kies voor een duurzame boot in Halong Bay (zoals bijvoorbeeld de Bhaya Cruise), verken een plaats per fiets of te voet i.p.v. per auto, breng een bezoek aan een lokale ‘community’ of help de lokale bevolking mee op het platteland.

Homestay in Mai Chau vallei - Homestay Mai Chau - Vietnam

Kunt u een project bezoeken? 
Het is zeker mogelijk om één of meerdere projecten in uw reis op te nemen. Door het hele land en langs elke route ligt wel een project wat u kunt steunen met een bezoek. Persoonlijk kunnen wij “Reaching Out" in Hoi An van harte aanbevelen. Deze organisatie biedt kansarme / gehandicapte Vietnamezen de kans om vaardigheden te leren, om vervolgens zinvol werk te krijgen en hun leven te verbeteren. De meeste vaardigheden zijn gericht op traditionele kunst, zoals het maken van kleurrijke lampions.

Ook met een lunch of diner in bepaalde restaurants kunt u het verschil maken. Enkele restaurants die zich hardmaken voor de (arme) lokale bevolking zijn: KOTO in Hanoi, STREETS in Hoi An en Huong Lai in Ho Chi Minh City.

vrouw in een rijstveld in de omgeving van Mai Chau Ecolodge - Mai Chau Ecolodge - Vietnam vietnamees rijstpapier - Vietnam Fietsen in de omgeving van Mai Chau Ecolodge - Mai Chau Ecolodge - Vietnam

Onze hotel partners in Vietnam 
Het PANGEA Travel duurzaamheidslogo vindt u overal in onze hotellijst voor Vietnam terug. Het duurzaamheidslogo geeft aan dat deze accommodaties net iets meer toevoegen aan duurzaamheid dan andere accommodaties, zoals bijvoorbeeld besparing van water en energie, eerlijke arbeidsvoorwaarden en recycling. Sommige hotels leveren een grote socio-economische bijdrage, waarbij anderen juist meer op het ecologische of op conservatie ingesteld zijn. Onze drie suggesties voor duurzame accommodaties:

Topas Ecolodge 
Uitzicht vanuit bungalow van de Topas Ecolodge in Sapa - Topas Ecolodge - VietnamDe Topas Ecolodge is een luxe, duurzame ecolodge in de bergen van Sapa. Ze streven naar een minimale impact op de omgeving. De mensen die er werken komen bijna allemaal uit de nabijgelegen etnische dorpen en ze gebruiken lokale producten om de regionale gemeenschappen economische voordelen te bieden. Bij de Topas Ecolodge zijn ze van mening dat zowel het milieu als de lokale gemeenschap moet profiteren van hun bestaan. Er wordt goed geluisterd naar wat de lokale bevolking van ze wilt én nodig heeft. Daarnaast hebben ze hun eigen water-, energie- en recyclingprogramma's.

Mekong Rustic 
Mekong Rustic -standaard-kamer-Can-Tho-VietnamHet doel van Mekong Rustic is om het leven en de cultuur van de lokale bevolking te delen én te behouden. Gasten van Mekong Rustic kunnen een steentje bijdragen door bijvoorbeeld deel te nemen aan workshops, low-impact tours of mee te helpen met tuinieren. Hiermee stimuleert u werkgelegenheid (en inkomen!) voor de lokale gemeenschappen. Ook middels het gebruiken van alleen lokale producten wordt de lokale gemeenschap gesteund. Leuk weetje: de bungalows van Mekong Rustic zijn gemaakt van gerecyclede materialen. U vindt Mekong Rustic op twee locaties in de Mekong Delta: in Can Tho en Cai Be.

Homestays Vietnam 
Slaapzaal van Homestay in Mu Cang Chai - Homestay Mu Cang Chai - VietnamHierbij verblijft u bij een lokale familie thuis en uw uitgaven komen veelal voor 100% bij hen en de lokale gemeenschap terecht. Vaak kunt u ook meehelpen met hun dagelijkse bezigheden, zoals het bereiden van het eten. Dit eten wordt lokaal geproduceerd en er is veel aandacht voor de (natuurlijke) omgeving. Een verblijf in een ‘homestay’ is meer dan alleen een overnachtingslocatie, het biedt u de kans om op een duurzame manier een kijkje te nemen in het authentieke Vietnamese leven, vaak ver weg van het massatoerisme. Wij bieden op diverse plekken in Vietnam ‘homestays’ aan; vraag onze reisspecialisten naar de mogelijkheden! 

De reizen op onze website zijn slechts een voorbeeld. Als het reisvoorbeeld voldoet aan uw wensen, kan deze uiteraard zonder aanpassingen geboekt worden. Maar elke reis kan ook geheel aan uw wensen aangepast worden. Wij kennen Vietnam uit eigen ervaring en adviseren u graag over de mogelijkheden.