Vietnam

Landinformatie Vietnam

Eten en drinken

Wie van lekker eten houdt, kan zijn of haar hart ophalen in Vietnam. De uitstekende Vietnamese keuken is rijk en gevarieerd. Er zijn veel traditionele gerechten die het proberen meer dan waard zijn. De maaltijden bestaan voornamelijk uit rijst of noedels met groente, vis of vlees. Dankzij de lange kustlijn zijn er vaak uitstekende visjes te koop. Ook is er een ruime keuze aan heerlijk tropisch fruit, zoals mango’s, lychees en ananas. Eten in Vietnam is niet duur. Voor een paar euro kunt u heerlijk en uitgebreid eten. Ook voor vegetariërs is er voldoende keus. In de meeste steden vindt u ook internationale restaurants met Europese gerechten. Hier liggen de prijzen (iets) hoger. De grote toeristenhotels serveren zowel de Europese, de Aziatische als de lokale keuken. Ook hier liggen de prijzen hoger. Een maaltijd kost u in deze gelegenheden gemiddeld €10, terwijl u in mening lokaal restaurant niet meer dan €5 kwijt bent. Let hier wel op de hygiënische omstandigheden. ’s Ochtends worden verse baguettes geserveerd, een overblijfsel uit de Franse, koloniale tijd. Zie het kopje 'Restaurants' voor leuke tips.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 16 t/m 19 februari - Traditionele Vietnam Periode
 • 30 april - Bevrijdingsdag
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 22 mei - Geboortedag Boeddha
 • 2 september - Nationale vrije dag
 • 2 september - Sterfdag Ho Chi Minh

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Daarnaast zijn er traditionele feestdagen die op de maankalender zijn gebaseerd en derhalve elk jaar op een andere datum plaatsvinden.

Overige festivals in 2018 zijn:

 • februari - Tet Festival/Vietnamese New Year: dit is officieel een 3-daagse vakantie maar de meeste bedrijven zijn de hele week gesloten. Dit is tevens de drukste periode voor reizen in Vietnam. Hotels, vluchten en treinen zijn vaak vroegtijdig volgeboekt.
 • Perfume Pagoda Festival: dit is één van de meeste gevierde festivals in Vietnam en vindt plaats bij de Perfume Pagode, gelegen op circa 70 km ten zuiden van Hanoi. Rond deze pagode wordt elk jaar een festival georganiseerd dat maar liefst drie maanden duurt; van januari t/m maart. Veel boeddhistische pelgrims maken namelijk rond deze periode een bedevaart naar de heilige grot. Hier bidden zij voor een gelukkig en voorspoedig jaar. Het festival trekt talrijke boeddhistische pelgrims en toeristen uit heel Vietnam.
 • februari - Cau Ngu Festival: het Cau Ngu Festival, ook wel het Whale Festival genoemd, wordt voornamelijk gevierd door vissers die leven in de provincie Da Nang. Ieder dorp in deze provincie viert het festival op zijn eigen manier. Over het algemeen versieren alle vissers hun boten met bloemen en lampionnen en worden er traditionele activiteiten georganiseerd.
 • februari - Thay Pagoda Festival: dit festival wordt jaarlijks gehouden op de zevende dag van de derde maanmaand. Het festival, dat gehouden wordt bij de Thay Pagoda (gelegen op circa 40 km van Hanoi), duurt een volledige week. Tijdens het festival vinden tal van traditionele activiteiten plaats, waaronder het traditionele waterpoppen theater.
 • april - Hung King Temple Festival: het Vietnamese volk ziet het Hung King Temple Festival als één van de belangrijkste en meest heilige feesten. Dit festival staat in het teken van de nationale eenheid. De geschiedenis en de oorsprong van het Vietnamese volk staat hierbij centraal.
 • mei - Dragon Boat Festival

Geldzaken

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese New Dong. Het biljet met de hoogste waarde (VND 500.000) is slechts ca. €20 waard. U zult dus met flinke pakken geld rondlopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Let op: indien u bij aankomst in Vietnam nog een visum dient aan te schaffen, dient u hiervoor contante US Dollars mee te nemen; zie 'grensdocumenten' voor meer informatie. Neemt u liever contant geld mee, dan kunt u dat wisselen op de luchthaven, bij de bank of bij de receptie van het hotel. Zowel de euro als de US Dollar wordt geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor Travellers Cheques (liefst Thomas Cook). Het in- en uitvoeren van Dong is niet toegestaan; de Dong is buiten Vietnam ook niet inwisselbaar. Bij vertrek kunt u op het vliegveld Dong terug wisselen (maximaal ter waarde van USD 500, bonnetjes bewaren), maar het is makkelijker niets over te houden.

 • Pinpas: in alle toeristische plaatsen in Vietnam zijn pinautomaten (ATM’s) en banken aanwezig. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier Dong opnemen. Dit is de goedkoopste manier. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Toch is het verstandig niet uitsluitend van geldautomaten afhankelijk te zijn. In de kleinere plaatsen zijn geen ATM’s aanwezig.
 • Creditcards: de creditcard is langzaam maar zeker in opkomst, maar het gebruik beperkt zich tot de duurdere restaurants, hotels of winkels. U kunt met uw Visa of Mastercard vaak ook terecht bij de ATM’s. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100.000 New Dong was in september 2018 ongeveer €3.65.

Gezondheid

Voor reizen naar Vietnam wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in Vietnam is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij de lokale GGD of uw huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Vietnam zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Mocht u onverhoopt toch ziek worden dan kunt u een arts raadplegen. De artsen in Vietnam zijn goed opgeleid en spreken goed Engels. Ook de voorzieningen in de ziekenhuizen zijn prima.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Vietnam
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor een reis naar Vietnam een paspoort vereist dat na vertrek uit Vietnam nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens geldt er een visumplicht. Reizigers die over land in Vietnam arriveren (vanuit Laos, China of Cambodja), dienen hun visum vooraf bij de Vietnamese ambassade in Nederland aan te vragen. De kosten hiervoor bedragen ca. €75 per persoon. Bij aankomst op een internationale luchthaven in Vietnam kunt u het visum ter plaatse kopen. De kosten voor een 'visa on arrival' voor max. 30 dagen en bij één in-reis zijn: USD 25 per persoon (contant betalen). U dient hiervoor twee pasfoto's mee te nemen (al wordt er meestal maar één ingenomen). Om hiervan gebruik te kunnen maken, heeft u wel een visumautorisatie (= ‘visa approval letter’) nodig die wij vooraf voor u kunnen aanvragen. In het vliegtuig ontvangt u een Arrival/Departure Card om in te vullen. Een doorslag van dit formulier moet u zorgvuldig bewaren en bij vertrek weer teruggeven. Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

De beste kleding om naar Vietnam mee te nemen hangt af van het seizoen waarin u reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook als parasol dienst doen. Voor het koele seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avond. In de winter in Noord-Vietnam kan het zelfs tegen de avond zeer koud zijn, dus neem voor de rondreis naar de bergvolken warme kleding mee (meerdere dunne lagen). Het is aan te raden in het openbaar enigszins conservatieve kleding te dragen. Voor een bezoek aan een pagode of een kerk is een lange broek of lange rok vereist.

Klimaat

Vietnam heeft een tropisch klimaat, dat door de moesson wordt beïnvloed. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt per gebied en periode.

 • Noord-Vietnam:
  Het noordelijke gedeelte van Vietnam heeft (net zoals Nederland) vier seizoenen: winter, lente, zomer en herfst. De winter, van begin december t/m maart, is droog. Het is gemiddeld zo’n 18-20 graden, maar kan afkoelen tot 10 graden (regio Hanoi). In de bergen van Sapa (Lao Cai) kan het in de maanden december tot februari ’s nachts afkoelen tot het vriespunt. Een bezoek aan de rijstvelden van Sapa kunt u, weer-technisch, het best plannen tussen september en december. In onze zomermaanden is de temperatuur hoger en valt er regelmatig een flinke regenbui.
  Opmerking: in de maanden juni tot september zijn de rijstvelden wel het mooist groen; vanaf half september verandert de kleur langzaam van groen naar bruin. Van mei t/m oktober vindt in noordelijk Vietnam de ‘warme zomer’ plaats met gemiddeld 30 graden. De meeste regen valt hier in de maanden juni t/m augustus. De maanden november t/m januari zijn droog en aangenaam om te reizen.

 • Centraal-Vietnam:
  In Centraal-Vietnam (Hue/Danang/Hoi An) kent men twee seizoenen: droog en nat. De temperatuur is het gehele jaar vrijwel constant en warm (25-35 graden). De warmste maanden zijn mei t/m augustus. In de maanden februari t/m juli is het hier (normaliter) droog. Van augustus tot december is het regenseizoen, waarbij de meeste regen valt in oktober en november.

 • Zuid-Vietnam:
  In het zuidelijke deel van Vietnam zijn er eveneens twee seizoenen: droog en nat. Er is geen winter (koude periode). Gemiddeld is het hier altijd tussen de 25 en 30 graden. De maanden december t/m april zijn droog. Houd voor een verblijf in zuidelijk Vietnam rekening met regen in de periode mei tot november, met name in de maanden juni t/m oktober.

 • omgeving Nha Trang:
  Dit gebied heeft weer een ander klimaat. Het hele jaar is het hier (erg) warm, met gemiddelde temperaturen van 26-32 graden. Van eind september tot december is het regenseizoen, waarbij de meeste regen valt in oktober en november.

Orkaanseizoen Vietnam?
Tijdens het plannen van een reis naar Vietnam kan het raadzaam zijn om rekening te houden met orkanen en tyfoons die regelmatig passeren. Van mei t/m december is er in Vietnam kans op orkanen en in de maanden juli t/m oktober komen er regelmatig tyfoons voor. In het verleden kwamen er met name in centraal Vietnam tyfoons voor, nu steeds vaker in het noorden. Over het algemeen geldt: in de periode juni – september (meestal in augustus, dan juli, soms juni / september) kunnen er tyfoons voorkomen in noord-Vietnam, vanaf september met name in centraal (Hoi An) en zuid-Vietnam.

Beste reistijd Vietnam?
Voor reizen door het hele land bieden de maanden maart en december over het algemeen de beste kans op goed weer. Maar wat ons betreft kunt u Vietnam het hele jaar door bezoeken! (uiteraard is dit afhankelijk van uw interesses).

Klik hier voor het actuele weer in Vietnam
Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Vietnam zijn Noi Bai International Airport in Hanoi en Tan Son Nhat International Airport in Ho Chi Minh City (Saigon). Daarnaast worden de luchthavens van Hue en Danang ook veel gebruikt. Geen van deze luchthavens zijn direct vanuit Amsterdam of Düsseldorf bereikbaar. U dient over te stappen in Bangkok, Hong Kong, Singapore of Kuala Lumpur. Vanuit Frankfurt kunt u rechtstreeks met Vietnam Airlines naar Hanoi en Ho Chi Minh City vliegen.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Vietnam
Restaurants

Wie van lekker eten houdt, kan zijn of haar hart ophalen in Vietnam. Enkele persoonlijke suggesties zijn: Hanoi: - standaard: Pho Bat Dan (49 Bat Dan, Hoan Kiem District); serveert de beste 'pho' (traditioneel Vietnamees gerecht) van Hanoi - middenklasse: Seasons (95 B Quan Thanh, Ba Dinh District); een intiem restaurant in een prachtig gerestaureerde koloniale villa - luxe: 1911 (1 Trang Tien Street, Hoan Kiem District); in de kelder van het Opera House, genoemd naar het jaar wanneer het gebouwd is Ho Chi Minh City: - standaard: Banh Xeo 46A (46A Dinh Cong Trang, District 1); een van de populairste restaurants van Ho Chi Minh City met heerlijke 'banh xeo' (traditionele pannenkoek met garnalen, varken en groente) - middenklasse: Maxim’s Nam An (13-17 Dong Khoi, District 1); een voormalige balzaal uit 1960, getransformeerd in een stijlvol, gezellig restaurant - middenklasse: The Temple Club (29 Ton That Thiep Street, District 1); deze voormalige Chinese tempel is de ideale locatie om 's avonds een cocktail te drinken, maar verder serveert het ook traditionele, zuid-Vietnamese gerechten - middenklasse: Wrap and Roll (67 Hai Ba Trung & 97B Nguyen Trai, District 1); zoals de naam al zegt; hier kunt u uw eigen loempia's maken - luxe: Mandarin (11A Ngo Van Nam Street, District 1); een bekend restaurant -ook met een vestiging in Hanoi- met een uitgebreid aanbod aan Vietnamese en Aziatische gerechten

Tijdsverschil

Het is in Vietnam tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.

Voltage

De netspanning is in Vietnam 220 volt. Soms kan de netspanning nog wel eens 110 volt zijn. Stopcontacten voor stekkers met twee ronde polen, zoals wij die kennen, komen het meest voor. Er is echter geen volledige uniformiteit. Soms hebt u bijvoorbeeld een stekker met platte polen nodig. Koop in Nederland derhalve een adapter. Stroomstoringen komen regelmatig voor, neemt u daarom een zaklantaarn mee.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Vietnam

Reiservaringen
Vietnam

 • “leuk en gevarieerd programma”

  lees meer
  -
  Carine, Freddy en Patrick
 • “Hartelijk dank voor de super-organisatie”

  lees meer
  -
  Marielle, Mickey en Thibaud
 • “Bij een volgende verre reis komen we zeker weer op jullie toe”

  lees meer
  -
  familie Schor
 • “Zo heerlijk rustig weg van alle drukte!”

  lees meer
  -
  Mevrouw E.Thio & mevrouw M.Gabor

Tip: The Fields Restaurant in Hoi An

Een leuke lunch-locatie is The Field Restaurant, gelegen op ca. 15-20 minuten fietsen vanaf Hoi An. Midden tussen de rijstvelden en langs de rivier ligt dit gezellige buitenrestaurant. Er worden Vietnamese en ‘fushion’ gerechten geserveerd, welke bereid zijn met verse ingrediënten. Ook worden er verschillende traditionele volksspelen georganiseerd, welke met name erg leuk zijn voor kinderen. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf vis vangen of rijst planten op de ouderwetse manier.

Tip: verken de onderwaterwereld op Whale Island

Wilt u op een eiland voor de kust overnachten en houdt u van duiken? Kies dan voor een verblijf op Whale Island. Dit tropische eiland ligt op ca. 80km ten noorden van Nha Trang (ca. 1 uur varen) en wordt omgeven door een kleurrijke onderwaterwereld. De overnachtingslocatie is eenvoudig. Het beste duikseizoen is van april tot september.

Tip: cyclo-tocht door 'the Old Quarter'

Maak een cyclo-tocht door ‘the Old Quarter’! Deze lokale taxi brengt u door nauwe straatjes, langs marktjes en straatjes waarbij één product centraal staat. Zo vindt u hier straatjes met alleen maar naaigerei, speelgoed, koekjes, etc.