Menu

Vietnam

Landinformatie Vietnam

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Vietnam is het gebruikelijk om af te dingen. Met een vriendelijke lach komt u (hooguit) tot een korting van zo’n 40% op de vraagprijs. Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Tijdens een rondreis door Vietnam reist u door een fascinerend landschap van groene rijstvelden, plantages, de vruchtbare delta’s van de Mekong in het zuiden, berglandschappen in het noorden en de steden Hanoi, Hue en Ho Chi Minh City. In Can Tho kunt u de drijvende markten en paalwoningen bezoeken. Een boottocht in Halong Bay behoort ook zeker tot de hoogtepunten. Verder ziet u in Vietnam koloniale gebouwen, tempels en pagodes, verschillende minderheden en kunt u genieten van de heerlijke Vietnamese keuken.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Vietnam is:
Daeha Office Tower, 6th floor
360 Kim Ma Street, Ba Dinh, Hanoi
Tel. +84 (0)4 831 5650

Het Nederlands Consulaat vindt u in Ho Chi Minh City. Het adres is:
Saigon Tower, Suite 901
29 Le Duan Boulevard, District 1
Tel: +84 (0)8 3823 5932

Bevolking

In Vietnam leven meer dan 80 miljoen mensen. Het grootste gedeelte van de bevolking woont bij de rivier delta’s. Ruim 85% van de bevolking is Vietnamees. Naast de Vietnamese bevolking leven er ongeveer 50 verschillende minderheidsgroepen. Wordt u door de Vietnamese bevolking thuis uitgenodigd dan kunt u het beste een klein geschenk, zoals bloemen of fruit, meenemen.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel, bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken toeristen met deze bedoelingen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerismeorganisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: Kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf onze partners maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoud dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
  • Lokale autoriteiten
  • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)
  • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen kunt u naar de website gaan van: ECPAT.

Eten en drinken

Wie van lekker eten houdt, kan zijn of haar hart ophalen in Vietnam. De uitstekende Vietnamese keuken is rijk en gevarieerd. Er zijn veel traditionele gerechten die het proberen meer dan waard zijn. De maaltijden bestaan voornamelijk uit rijst of noedels met groente, vis of vlees. Dankzij de lange kustlijn zijn er vaak uitstekende visjes te koop. Ook is er een ruime keuze aan heerlijk tropisch fruit, zoals mango’s, lychees en ananas. Eten in Vietnam is niet duur. Voor een paar euro kunt u heerlijk en uitgebreid eten. Ook voor vegetariërs is er voldoende keus. In de meeste steden vindt u ook internationale restaurants met Europese gerechten. Hier liggen de prijzen (iets) hoger. De grote toeristenhotels serveren zowel de Europese, de Aziatische als de lokale keuken. Ook hier liggen de prijzen hoger. Een maaltijd kost u in deze gelegenheden gemiddeld €10, terwijl u in mening lokaal restaurant niet meer dan €5 kwijt bent. Let hier wel op de hygiënische omstandigheden. ’s Ochtends worden verse baguettes geserveerd, een overblijfsel uit de Franse, koloniale tijd. Zie het kopje 'Restaurants' voor leuke tips.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024  zijn:
  • 01 januari - Nieuwjaarsdag
  • 02 januari - vrije dag Nieuwjaar
  • 09 februari t/m 16 februari - Tet (Vietnam New Year)
  • 18 april t/m 19 april - Hung Kings festival
  • 30 april - Bevrijdingsdag
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 02 mei t/m 3 mei - Bevrijdingsdag
  • 02 september - Onafhankelijkheidsdag
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Daarnaast zijn er traditionele feestdagen die op de maankalender zijn gebaseerd en derhalve elk jaar op een andere datum plaatsvinden.

Overige festivals in 2024 zijn:

* 09 februari t/m 16 februari: Tet Festival/Vietnamese New Year: dit is officieel een 3-daagse vakantie maar de meeste bedrijven zijn de hele week gesloten. Dit is tevens de drukste periode voor reizen in Vietnam. Hotels, vluchten en treinen zijn vaak vroegtijdig volgeboekt.
* 06 januari Perfume Pagoda Festival: dit is één van de meeste gevierde festivals in Vietnam en vindt plaats bij de Perfume Pagode, gelegen op circa 70 km ten zuiden van Hanoi. Rond deze pagode wordt elk jaar een festival georganiseerd dat maar liefst drie maanden duurt; van januari t/m maart. Veel boeddhistische pelgrims maken namelijk rond deze periode een bedevaart naar de heilige grot. Hier bidden zij voor een gelukkig en voorspoedig jaar. Het festival trekt talrijke boeddhistische pelgrims en toeristen uit heel Vietnam.
* februari (na TET festival): Cau Ngu Festival: het Cau Ngu Festival, ook wel het Whale Festival genoemd, wordt voornamelijk gevierd door vissers die leven in de provincie Da Nang. Ieder dorp in deze provincie viert het festival op zijn eigen manier. Over het algemeen versieren alle vissers hun boten met bloemen en lampionnen en worden er traditionele activiteiten georganiseerd.
* Thay Pagoda Festival: dit festival wordt jaarlijks gehouden op de zevende dag van de derde maanmaand. Het festival, dat gehouden wordt bij de Thay Pagoda (gelegen op circa 40 km van Hanoi), duurt een volledige week. Tijdens het festival vinden tal van traditionele activiteiten plaats, waaronder het traditionele waterpoppen theater.
* 18 april: Hung Festival: het Vietnamese volk ziet het Hung King Temple Festival als één van de belangrijkste en meest heilige feesten. Dit festival staat in het teken van de nationale eenheid. De geschiedenis en de oorsprong van het Vietnamese volk staat hierbij centraal.
* 10 juni: Dragon Boat Festival

Fooien

In Vietnam worden fooien zeer op prijs gesteld want de mensen verdienen weinig per maand. In sommige restaurants is de fooi al bij de rekening inbegrepen, maar in de meeste gevallen niet. Personeel van hotels of restaurants kunt u een fooi geven van ongeveer 10.000 tot 20.000 Dong. Uw Vietnamese gids en chauffeur stellen een fooi uiteraard ook op prijs. U kunt hier per dag ongeveer 100.000 Dong per gids en 100.000 Dong per chauffeur voor aanhouden (bij twee reizigers). Uiteraard is dit persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. geleverde diensten.

Geldzaken

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese New Dong. Het biljet met de hoogste waarde (VND 500.000) is nog geen € 20 waard. U zult dus met flinke pakken geld rondlopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Let op: indien u bij aankomst in Vietnam nog een visum dient aan te schaffen, dient u hiervoor contante US Dollars mee te nemen; zie 'grensdocumenten' voor meer informatie. Neemt u liever contant geld mee, dan kunt u dat wisselen op de luchthaven, bij de bank of bij de receptie van het hotel. Zowel de euro als de US Dollar wordt geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor Travellers Cheques (liefst Thomas Cook). Het in- en uitvoeren van Dong is niet toegestaan; de Dong is buiten Vietnam ook niet inwisselbaar. Bij vertrek kunt u op het vliegveld Dong terug wisselen (maximaal ter waarde van USD 500, bonnetjes bewaren), maar het is makkelijker niets over te houden.

  • Pinpas: in alle toeristische plaatsen in Vietnam zijn pinautomaten (ATM’s) en banken aanwezig. Met uw pinpas (met Maestro-logo) kunt u hier Dong opnemen. Dit is de goedkoopste manier. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Toch is het verstandig niet uitsluitend van geldautomaten afhankelijk te zijn. In de kleinere plaatsen zijn geen ATM’s aanwezig.
  • Creditcards: de creditcard is langzaam maar zeker in opkomst, maar het gebruik beperkt zich tot de duurdere restaurants, hotels of winkels. U kunt met uw Visa of Mastercard vaak ook terecht bij de ATM’s. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.
  • Wisselkoers: de waarde van 100.000 New Dong was in februari 2024 ongeveer € 3,95.

Gezondheid

Voor reizen naar Vietnam wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in Vietnam is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij de lokale GGD of uw huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Vietnam zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Mocht u onverhoopt toch ziek worden dan kunt u een arts raadplegen. De artsen in Vietnam zijn goed opgeleid en spreken goed Engels. Ook de voorzieningen in de ziekenhuizen zijn prima.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Vietnam wordt u bijgestaan door gidsen. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of treinreis) een nieuwe gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de gids nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse / Belgische nationaliteit is voor een reis naar Vietnam een paspoort vereist dat na vertrek uit Vietnam nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens geldt er een visumplicht.

Voor de meeste reizen kunt u online een e-visum aanvragen. U kunt dit het beste vanaf een laptop / computer doen en niet met uw mobiele telefoon. De website is: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn. Klik hier op ‘1. E-visa issuance’ en daarna op ‘personally apply for E-visa’.

U heeft een scan van de infopagina van uw paspoort nodig en een paspoortfoto (digitaal). Deze bestanden moeten in jpg, jpeg of gif zijn.

Naast uw persoonsgegevens dient u o.a. ook de aankomst- en vertrekdatum en de locatie ('checkpoint') waar u Vietnam binnenkomt / verlaat in te vullen. Achter ‘intended length of stay in Vietnam (number of days)’ staat standaard 30 dagen. Dit kunt u eventueel laten staan; u hoeft niet per se uw eigen aantal reisdagen te tellen (behalve als u langer dan 30 dagen in Vietnam blijft). Bij ‘intended temporary residential address in Vietnam’ dient u de gegevens van het eerste hotel waar u verblijft in te vullen (hotelnaam + volledig adres).

Het is belangrijk dat alle gegevens exact volgens paspoort ingevuld worden, Vietnam is hier streng in!

Ook dient uw paspoort minimaal twee lege pagina's te hebben voor visa- en immigratiestempels.

De kosten bedragen USD 25 per visum en dit dient u per creditcard te betalen (AMEX wordt momenteel nog niet geaccepteerd). Na de betaling krijgt u een scherm met een registratiecode; onthoud deze goed! U krijgt ook een e-mail met de bevestiging. De aanvraag duurt doorgaans minimaal 4-5 werkdagen, maar dit kan langer duren rondom feestdagen of in drukke periodes. Wij adviseren om uw visum ruim op tijd te regelen, bijvoorbeeld 4 weken voor vertrek. U kunt de status van het e-visum bekijken via ‘search’ en dan ‘E-visa search’ met uw registratiecode, e-mailadres en geboortedatum. Wanneer uw visum is goedgekeurd, kunt u op deze pagina uw e-visum downloaden. Deze moet u vervolgens printen en meenemen op reis. Op de luchthavens wordt dit gecontroleerd en bij aankomst in Vietnam geeft u dit document tezamen met uw paspoort af bij de paspoortcontrole. U hoeft dus niet in de rij te gaan staan bij ‘visa on arrival’.

Sinds 15 augustus 2023 geldt:
- met het e-visum kunt u maximaal 90 dagen in Vietnam blijven
- u kunt een e-visum aanvragen voor één in-reis (‘single entry’) of meerdere inreizen ('multiple entry' = onbeperkt; deze kost USD 50 per persoon)

Staat uw ‘entry / exit checkpoint’ niet op de website (of voldoet uw reis niet aan de overige voorwaarden), dan dient u op een andere manier uw visum te regelen. Dit kan bijvoorbeeld via de Vietnamese ambassade in Nederland / België. Mocht u liever een bemiddelingsbureau willen inschakelen dan raden wij www.visumcentrale.nl/pangeatravel aan. Zij kunnen de visumaanvraag ook voor u verzorgen. Reizigers die niet de Nederlandse / Belgische nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

In uitzonderlijke gevallen kunnen wij vooraf een visumautorisatie (= ‘visa approval letter’) aanvragen. Hiermee kunt u bij aankomst op een internationale luchthaven in Vietnam het visum ter plaatse kopen. De kosten voor een 'visa on arrival' voor max. 30 dagen en bij één in-reis zijn: ca. USD 25 per persoon (contant te betalen). U dient hiervoor tevens twee pasfoto's mee te nemen (al wordt er meestal maar één ingenomen). En natuurlijk de ‘visa approval letter’. Zonder dit document wordt u niet toegelaten op de internationale vlucht naar Vietnam. De aanvraagkosten zijn ca. € 35 per persoon (vooraf aan PANGEA Travel te voldoen).

Noot: bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren.

Belangrijk: zonder (e-)visum kunt u geweigerd worden op uw internationale vlucht!

Overig: in het vliegtuig ontvangt u een Arrival/Departure Card om in te vullen. Een doorslag van dit formulier moet u zorgvuldig bewaren en bij vertrek weer inleveren.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw kamer, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de bezetting.

Kleding

De beste kleding om naar Vietnam mee te nemen hangt af van het seizoen waarin u reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook als parasol dienst doen. Voor het koele seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avond. In de winter in Noord-Vietnam kan het zelfs tegen de avond zeer koud zijn, dus neem voor de rondreis naar de bergvolken warme kleding mee (meerdere dunne lagen). Het is aan te raden in het openbaar enigszins conservatieve kleding te dragen. Voor een bezoek aan een pagode of een kerk is een lange broek of lange rok vereist.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf een Vietnamese luchthaven betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Vietnam zijn Noi Bai International Airport in Hanoi en Tan Son Nhat International Airport in Ho Chi Minh City (Saigon). Daarnaast worden de luchthavens van Hue en Danang ook veel gebruikt. Geen van deze luchthavens zijn direct vanuit Amsterdam of Düsseldorf bereikbaar. U dient over te stappen in Bangkok, Hong Kong, Singapore of Kuala Lumpur. Vanuit Frankfurt kunt u rechtstreeks met Vietnam Airlines naar Hanoi en Ho Chi Minh City vliegen.

Media

In de grote hotels kunt u gewoonlijk de Engelstalige krant 'The Nation' uit Thailand kopen. In het zuiden kunt u vaak ook de hand leggen op de 'Saigon Newsreader', die op straat wordt verkocht.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opium houdende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • twee recente pasfoto’s (voor het visum)
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • creditcard (met pincode) en telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • wc-papier voor in de toiletten onderweg (eventueel)
  • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Souvenirs

Bekende souvenirs om mee te nemen zijn souvenirs van aardewerk, zijde, houtsnijwerk, koffie en thee. Ook de strohoedjes doen het altijd goed.

Taal

De officiële taal is het Vietnamees, een mix van Mon Khmer, Thai en Chinees. In de grotere steden kunt u met Engels en soms Frans goed terecht.

Tijdsverschil

Het is in Vietnam tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.

Uitgaan

In de grote steden treft u enkele bars. De beste manier om de avond door te brengen in Vietnam is uitgebreid dineren in één van de vele restaurants.

Veiligheid

Criminaliteit komt over het algemeen weinig voor. In de toeristische regio’s dient u altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Buitenlanders zijn ook wel eens het slachtoffer van tasjesdieven die vanaf voorbijrijdende motorfietsen tassen stelen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Vietnam af te reizen. U wordt afgeraden om na zonsondergang gebruik te maken van XE-Oms (brommer taxi’s) en van de cyclo’s (fietstaxi’s). Ook in Vietnam liggen nog veel onontplofte explosieven en landmijnen. Voor u eigen veiligheid dient u op de bestaande paden te blijven en dient u aanwijzingen en waarschuwings- borden in acht te nemen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

Lokaal vervoer is volop aanwezig en altijd goedkoop. Taxi’s hebben bijna altijd een meter. Cyclo's en tongas (paard-en-wagens) echter niet, zodat het bij deze vervoermiddelen zaak is om van tevoren een prijs af te spreken (gemiddeld USD 0,50 tot 1 per rit). In een aantal steden bieden particulieren ook hun scooter of brommer als vervoermiddel aan. De kwaliteit van het openbaar vervoer laat nog te wensen over, maar desondanks zijn er voldoende mogelijkheden om met bus, trein of vliegtuig door Vietnam te reizen. De gewone bussen zijn af te raden. U kunt beter gebruik maken van de speciale toeristenbusjes die op vaste routes tussen grotere plaatsen rijden. De treinverbinding van Ho Chi Minh City naar Hanoi is redelijk comfortabel, en, hoewel langzaam, een belevenis. Vietnam Airways heeft een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten.

Voltage

De netspanning is in Vietnam 220 volt. Soms kan de netspanning nog wel eens 110 volt zijn. Stopcontacten voor stekkers met twee ronde polen, zoals wij die kennen, komen het meest voor. Er is echter geen volledige uniformiteit. Soms hebt u bijvoorbeeld een stekker met platte polen nodig. Koop in Nederland derhalve een adapter. Stroomstoringen komen regelmatig voor, neemt u daarom een zaklantaarn mee.