Menu

Duurzaam Zambia

PANGEA Travel vindt een duurzame toekomst belangrijk. Zo werken wij met lokale partners die oog hebben voor een milieuvriendelijke rondreis. Voor reizen naar Zambia leggen wij samen met onze partner de focus op een mooie verantwoorde reis. Boekt u een reis naar Zambia dan draagt u (in)direct bij aan een duurzame ontwikkeling voor deze bestemming.

WCP Wildlife Crime Prevention - Zambia Tribal Textiles - South Luangwa - Zambia BCP BioCarbon Partners - bescherming van bossen - Zambia

Het toerisme in Zambia is belangrijk voor de instandhouding van natuurgebieden en de bescherming van flora & fauna. Zonder toerisme is er minder bescherming tegen stroperij en moeten natuurgebieden plaats maken voor stedelijke groei of krijgen ze een andere bestemming. Entreegelden in Zambia zijn relatief hoog, een groot deel van kosten wordt weer geïnvesteerd in het park.

Ook met overnachtingen in de nationale parken draagt u (in)direct bij aan natuurbehoud. Zo steunt u onder andere; Conservation South Luangwa (CSL), Wildlife Crime Prevention (WCP) en Conservation Lower Zambezi (CLZ). Dit zijn organisaties die direct impact hebben op een reis naar Zambia.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Via de bovenstaande websites kunt u onder andere ook zelf doneren aan verschillende projecten via websites zoals JustGiving. U kunt bijvoorbeeld de rangers van South Luangwa steunen middels de Wildlife Ranger Challenge.

Zij zetten zich o.a. in voor de bescherming van het park en bemiddelen in human-wildlife conflicten. Een bedrag van US$ 250 geeft een anti-poaching unit van zes rangers al de mogelijkheid om een 10-daagse patrouille te doen.

WCP Wildlife Crime Prevention - bescherming pangolin - Zambia

Heeft u thuis spulletjes waarvan u denkt dat deze ten goede zouden kunnen komen in Zambia? Dan kunt u extra bagage meenemen voor een lokale community in Zambia. Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Pack for a Purpose.

Verschillende camps in Zambia kunnen ervoor zorgen dat spullen, zoals schoolspullen of medicijnen bij de lokale bevolking terecht komen. Via de website kunt u ook lezen aan welke spullen behoefte is.

Kunt u een project bezoeken?
Tijdens uw verblijf in South Luangwa kan er, afhankelijke van de locatie van de accommodatie, een bezoek worden gebracht aan Mulberry Mongoose. In deze workshop maken vrouwen uit Mfuwe sieraden van natuurlijke materialen uit de South Luangwa Valley.

Door een sieraad te kopen steunt u de lokale families, wordt er werkgelegenheid gecreëerd en draagt u bij aan de bescherming van het park. Sommige sieraden worden namelijk gemaakt van gevonden en verwijderde ijzeren draden die stropers wilden gebruiken.

Een ander project in de buurt van South Luangwa dat u kunt bezoeken is Tribal Textiles, vlak bij Mfuwe Airport. Deze succesvolle shop creëert werkgelegenheid en 5% van de opbrengsten wordt direct geïnvesteerd in de lokale community en in natuurbescherming. U kunt er verschillende textiel- en decoratieve producten kopen, een perfect souvenir.

Tribal Textiles - piece of art - South Luangwa - Zambia Mulberry Mongoose shop - South Luangwa - Zambia Tribal Textiles - Malimba School - South Luangwa - Zambia

Onze duurzame accommodaties in Zambia
Op het gebied van duurzaamheid scoren accommodaties in Zambia sowieso goed. In de eerste plaats stelt de overheid zeer strenge eisen aan operators van lodges en camps. Daarnaast zijn er in Zambia maar relatief weinig accommodaties, massatoerisme komt er gewoonweg niet voor.

De meeste camps en lodges in natuurgebieden in Zambia zijn zo gebouwd dat het camp, mocht dat nodig zijn, eenvoudig en zonder sporen kan worden afgebroken. De meeste camps zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en voorzien in hun eigen stroom middels zonnepanelen.

Daarnaast hebben de camps hun eigen recycling programma’s voor afval en wordt er zuinig omgegaan met water.

waterfles - The Bushcamp Company - Zambia

In onze lijst aan accommodaties voor Zambia ziet u bij een aantal accommodaties het PANGEA Travel duurzaamheidslogo staan. Deze accommodaties voldoen aan onze eisen die wij stellen aan de duurzaamheid van accommodaties. Sommigen leveren daarin een grote socio-economische bijdrage, waarbij anderen juist meer op het ecologische of op conservatie ingesteld zijn.

Hieronder beschrijven we in het kort wat twee safari-operators doen in Zambia. Wilt u meer lezen over de activiteiten van deze en andere safari operators, bekijk dan het document sustainable tourism policy. Hierin kunt u lezen dat de accommodaties in Zambia veel doen voor de ontwikkeling van Zambia als dure reisbestemming, iets waar wat ons betreft veel landen een voorbeeld aan kunnen nemen.

The Bushcamp Company, o.a. Chamilandu Bush Camp
Conservation South Luangwa - anti poaching team - ZambiaDe zeven camps van The Bushcamp Company in het South Luangwa National Park zijn zich er van bewust dat community support en natuurbescherming hand in hand gaan. De schoonheid van South Luangwa biedt kansen voor het toerisme waarvan lokale communities kunnen profiteren. The Bushcamp Company is een grote supporter en sponsor van de Conservation South Luangwa (CSL). Andere projecten die zij steunen, en waarbij u (in)direct bijdraagt met uw verblijf, zijn een “Commit to Clean Water” een project waarmee al meer dan 85 waterputten zijn gecreëerd voor de lokale bevolking. Via een “meal-a-day” project worden meer dan 2500 kinderen van drie scholen rondom Luangwa voorzien van een dagelijkse maaltijd. The Bushcamp Company genereert, mede dankzij donateurs, jaarlijks meer dan US$ 400,000 voor verschillende projecten.

Chiawa safari’s, o.a Chiawa Camp
Chiawa-Camp-buiten-dineren-Lower-Zambezi-Zambia.jpgDe camps van de safari operator Chiawa Safari’s met accommodaties in het Lower Zambezi National Park en Puku Ridge in South Luangwa berekent de CO2-uitstoot van al het vervoer dat nodig is om het camp te runnen. Ook de uitstoot van vliegreizen van hun gasten wordt hierin meegenomen. Deze CO2-uitstoot compenseren ze vervolgens door de aankoop van carbon credits via verschillende BioCarbon Partners die twee forest conservation programma’s steunen bij de parken. De camps zijn uiteraard ook ingericht om zo klimaatneutraal mogelijk te zijn. Zo zijn de plastic flessen vervangen voor rvs-flessen, een vermindering van 3000 plastic flessen per jaar.