Menu

Zambia

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park staat bij menig safari liefhebber bekend als een van de beste parken van Afrika. De wildconcetraties rond de Luangwa Rivier en haar oxbow lagunes zijn dan ook fenomenaal. Al het leven in de Luangwa Valley is afhankelijk van de rivier en haar zijrivieren die ontstaan in de afgelegen heuvels in het noordoosten van Zambia. De Luangwa Valley is sinds 1972 een national park en heeft een een oppervlakte van maar liefst 9050 vierkante kilometer. Het park vormt het leefgebied van 60 diersoorten en meer dan 400 vogelsoorten. In het droge seizoen concentreert het wild zich met name rond de rivierbedding en enkele waterholes in het park. Tijdens een gamedrive hoeft u dan ook weinig moeite te doen om veel wild te spotten. Zelfs de katachtigen en de wilde honden worden dan vaak gespot. Grote aantallen olifanten en buffels zult u zeker zien en in de rivier kijkt u uit naar krokodillen en nijlpaarden. Soorten die endemisch zijn voor de Luangwa Valley zijn de Thornicrofts Giraffe en het Cooksons Wildebeest. Ook de Puku (een antilope) is bijna endemisch voor het gebied. Vogels om naar uit te kijken zijn de Western Banded Snake Eagle, Bateleur, Lillian’s Lovebirds en natuurlijk de prachtige Carmine Bee-eaters. Vanaf eind augustus tot begin december nestelen de Bee-eaters in grote aantallen in de de steile oevers van de river. 

South Luangwa was het eerste park waar wandelsafari's mogelijk waren. Veel camps bieden de mogelijkheid om onder leiding van een ervaren gids en gewapende ranger op pad te gaan. Er zijn zelfs meerdaagse wandelsafari s mogelijk als u een liefhebber bent. De gids kan u alles vertellen, niet alleen over het wild maar tevens over bloemen, planten en bomen. Een geweldige manier om, soms van zeer dichtbij, kennis te maken met het Afrikaanse wild.

Beste reistijd:

  • mei en juni: Het is rustiger in het park en lodges en camps hanteren in deze maanden vaak lagere tarieven. 
  • juli - augustus: Het hoogseizoen, maar ook de beste reistijd voor een bezoek aan South Luangwa. Het droge weer zorgt voor uitstekende gamedrives en wandelsafari’s. Van juni tot en met augustus kan het in de ochtend nog wel flink koud zijn. Rondom de Mfuwe Area, waar veel lodges liggen, kan het ook druk zijn met safarivoertuigen. Een verblijf in een bush camp, dieper in het park, is dan ook zeker aan te raden. 
  • oktober en november: Temperaturen lopen op en komen uit tussen de 35 en 40 graden. Wie de hitte trotseert wordt echter beloond met met fantastische safari’s, want al het wild concentreert zich rond de rivier en de resterende waterpoelen in park. Dit zijn ook goede maanden om de Carmine Bee-eaters te zien. Accommodaties hanteren nog hoogseizoen tarieven in oktober, november valt onder het laagseizoen. Tip: kies voor een camp met een waterhole waar vaak ook een ‘hide’ is. 
  • december - april: Deze maanden vormen het regenseizoen. Het is heet en vochtig en en sommige wegen in het park worden zelfs onbegaanbaar. Sommige accommodaties zijn tussen december en maart gesloten. Reist u wel in deze maanden dan geniet u van een fris groen landschap, veel jonge dieren, een uitbundig vogelleven en ziet u weinig andere toeristen. Dieren zijn echter minder afhankelijk van de waterbronnen en verspreiden zich.
Zelf een rondreis samenstellen naar South Luangwa National Park? Neem vrijblijvend contact op met onze Zambia specialist Esther en bespreek de mogelijkheden.