Menu

Zambia

Landinformatie Zambia

Accommodaties

Zambia is helaas geen bestemming voor reizigers met een beperkt budget. De accommodaties, zeker in de nationale parken, zijn allemaal luxe en bieden de reizigers veel kwaliteit en comfort. Ook de traditionele bush camps zijn, hoewel het aan luxe ontbreekt, zijn hoog in prijs. Veel lodges en camps zijn zeer kleinschalig, liggen afgelegen en zijn maar een gedeelte van het jaar open. Hierdoor liggen de overnachtingsprijzen hoog. De meeste overnachtingen in nationale parken zijn wel op basis van volpension (meestal ook inclusief drankjes) en activiteiten en entreegelden zijn inbegrepen. Er zijn wel vaak speciale aanbiedingen of korting wanneer u meer camps met elkaar combineert. In Livingstone heeft u de meeste keuze om een accommodatie te kiezen die past bij uw budget. Veel accommodaties zijn tented camp, de muren zijn dan van canvas. Een ‘tent’ is voorzien van alle gemakken. Het heeft vaak een luxe typisch Afrikaanse inrichting met vaste bedden, badkamer en vaak een veranda met een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij verblijf in een driepersoonskamer wordt er een extra bed bijgeplaatst op een bestaande tweepersoonskamer. De ruimte wordt hierdoor beperkt en het derde bed kan van mindere kwaliteit zijn (vaak een opklapbed).

Afdingen

Onderhandelen over de prijs is een traditioneel onderdeel van de handel in Zambia. Overal wordt er van u verwacht dat u onderhandelt over de prijs. Zolang u vriendelijk en met geduld onderhandelt kan het zelfs een leuk spel worden om de beste prijs voor iets te betalen. Dit geldt niet voor de accommodaties, deze werken met vaste prijzen.

Algemeen

Het land van de Victoria Watervallen, de wilde Zambezi rivier, adembenemende landschappen, de wandelsafari, en een uitbundig wild- en vogelleven, dit is Zambia. Dit Afrikaanse land heeft veel te bieden en is vooral geschikt voor natuurliefhebbers het land heeft prachtige meren, moeraslandschappen en vele soorten flora en fauna. Doordat de Zambiaanse overheid zich al vroeg in haar bestaan realiseerde dat wildparken economisch interessant konden zijn bestaat ongeveer een derde van het land tegenwoordig uit nationaal park en game reserve. Een reis door een van de nationale parken van Zambia is volgens kenners een van de beste safari ervaringen ter wereld.

Ambassade / Consulaten

Er is geen Nederlandse Ambassade in Zambia. De consulaire dienstverlening wordt voor reisdocumenten en identiteitsbewijzen overgenomen door de Nederlandse Ambassade in Harare (Zimbabwe). 2 Arden Road Highlands Harare, Zimbabwe Tel: +263 (0)4776701 E-mail: nlgovhar@samara.co.zw

Bagage

Voor de binnenlandse vluchten in Zambia geldt een maximaal gewicht van 15 kg per persoon plus 5 kg handbagage. Ook wordt het sterk aanbevolen om de bagage te vervoeren in een zachte tas/koffer. Dit in verband met de stapel mogelijkheden die zeer beperkt zijn bij harde koffers.

Communicatie

Post: post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: Bellen via een telefooncel is niet aan te raden in Zambia. De verbinding is vaak erg slecht. De mobiele telefoon in Zambia is in opkomst. Het probleem is echter dat de dekking van het netwerk niet overal even goed is. Zodra u buiten de meer bewoonde gebieden komt wordt bereik een probleem. Om gebruik te kunnen maken van de lokale providers moet uw eigen provider een roaming-overeenkomst hebben met die in Zambia. Dien dit van tevoren na te gaan. (kijk voor meer informatie op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven). Let u er wel op dat van Zambia naar Nederland bellen met uw mobiele telefoon zeer duur is (ca. €2 per minuut). Een SMS kunt u al voor circa €0.50 sturen, wat aanzienlijk goedkoper is. Voor het nummer dat u wilt bellen naar Nederland, dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Voor België geldt 0032. Bij aankomst in Zambia kunt u er tevens voor kiezen om een simkaart van bijvoorbeeld Celtel aan te schaffen voor uw mobiele telefoon (Is alleen mogelijk om te gebruiken bij een sim lock vrij toestel). Deze simkaarten zijn verkrijgbaar bij de verschillende marktkraampjes. Hiermee bespaart u uw telefoonkosten ter plaatse wanneer u bijvoorbeeld contact heeft met uw gids. Tevens kunt u met deze simkaart bellen en sms’en naar Nederland om uw familie op de hoogte te houden. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten dan wanneer u belt of een SMS stuurt met uw eigen kaart. Internet: De verschillen in internet zijn groot in Zambia. Internetcafés kunt u vinden in Livingstone en Lusaka. Buiten de steden wordt het een stuk lastiger. De verbinding is over het algemeen goed.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

De maaltijden in Zambia zijn gebaseerd op de continentale keuken. Tijdens uw verblijf zult u dan ook volop bekende gerechten kunnen eten maar soms met een Afrikaanse draai. Zambia is een voormalige Engelse kolonie, wat tevens terug te vinden is in de Zambiaanse keuken. Zo kunt u bijvoorbeeld volop Meat Pie vinden, een groot en rijkelijk gevuld bladerdeeg broodje. De verkrijgbare non-alcoholische dranken zijn de standaard frisdranken, sappen en bronwater. Ook alcoholische dranken zijn in de meeste accommodaties in een ruim assortiment verkrijgbaar. Dit geldt voor zowel de internationaal bekende merken als de lokale merken zoals Mosi en Rhino bier. In veel lodges en tented camps zijn de maaltijden in buffetvorm of in de vorm van een set-menu. In sommige camps is het gebruikelijk dat gasten samen eten. Zo kunt u de ervaringen van de dag delen met andere reizigers.

Feestdagen

De feestdagen in Zambia zijn vergelijkbaar met de onze vanwege het christendom, de grootste religie van het land.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 9 maart - Nationale Vrouwendag
 • 12 maart - Dag van de Jeugd
 • 10 april - Goede Vrijdag
 • 12 & 13 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 6 juli - Dag van de Helden
 • 7 juli - Dag van de Eenheid
 • 3 augustus - Dag van de Boeren
 • 19 oktober - Nationale gebetsdag
 • 24 oktober - Onafhankelijkheidsdag
 • 25 december - Kerstmis
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Hoewel het geven van fooi niet is vereist, is het wel een blijk van waardering voor de gegeven service. Uiteraard is de hoogte van uw fooi afhankelijk van de geleverde service en uw tevredenheid hierover. In Zambia is het gebruikelijk om de fooi te geven in Amerikaanse Dollars. Onderstaand een indicatie van de fooien: - gidsen: fooien aan de gidsen geeft u apart en per gids. Een richtlijn is US$ 5 - US$ 10 per persoon per dag - general staff: crica US$ 2 - 3 per persoon per dag De meeste lodges en camps hebben een tip box in de main area staan. De fooien worden verdeeld over de gehele staff met uitzondering van de camp managers en gidsen. Een richtlijn is US$ 5 per persoon per dag.

Fotograferen

Over het algemeen mag u in Zambia bijna alles fotograferen wat voor uw lens verschijnt. Echter als u mensen fotografeert vraagt u dan eerst toestemming. Voor het fotograferen van wild is het altijd zeer handig om een telelens mee te nemen.

Geldzaken

De munteenheid in Zambia is de Zambiaanse Kwacha (ZMW). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Ter plaatse kunt u de dag na aankomst in een wisselkantoor euro’s of US Dollars wisselen naar de kWacha. We raden u dan ook aan om dit gelijk te doen. U kunt alleen met kWacha terecht in de lodges. Brengt u een bezoek aan lokale markten en dorpen en wilt u daar iets kopen zorg er dan voor dat u kWacha heeft en bij voorkeur in kleine coupures.

 • Pinpas: in Lusaka en Livingstone zijn beperkt ATM (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) kunt u hier de Zambiaanse kWacha krijgen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
 • Creditcards: we raden u aan een creditcard mee te nemen (zoals Mastercard). U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels, lodges en sommige restaurants in de grote steden. American express en Diners Club worden meestal niet geaccepteerd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 10 ZMW was in maart 2020 ongeveer € 0,59.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is aan te bevelen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Aan te raden is de Latijnse namen op de verpakking te noteren en een aparte lijst te maken, die u bij zich kunt dragen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben. Dit in verband met een eventuele douanecontrole. Draagt u een bril of contactlenzen, neemt u dan een reservebril of een extra paar lenzen mee.

Gezondheid

Voor reizen naar Zambia wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Zambia zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken of hiermee uw tanden te poetsen. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Zambia reist u met een chauffeur die tevens de officiële gids is tijdens de reis. Hij is het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of treinreis) een nieuwe chauffeur/gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de chauffeur nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Zambia een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum verplicht. Voor de reizigers die reizen van Zambia naar Zimbabwe of andersom is er een speciaal visum beschikbaar. U kunt tijd en geld besparen door een KAZA UNIVISA aan te vragen gezamenlijk voor Zambia en Zimbabwe. Dit is vooraf aan te vragen bij de desbetreffende ambassades of ter plaatsen bij de grensposten. Het visum is geldig voor maximaal 30 dagen en is ook te gebruiken om vanuit Zambia of Zimbabwe een dagtrip naar Botswana te maken via de Kazungula grens. Kosten voor het visum zijn US$50,- per persoon. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via www.kazavisa.info.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Omdat de meeste safariactiviteiten in open wagens of boten zijn, is het belangrijk om verschillende lagen kleding te dragen. U kunt de kledingstukken dan uit/aan doen als het gedurende de dag warmer/koeler wordt. In de zomer wordt het, vanwege de hitte, aangeraden om lichte katoenen kleding en een hoed mee te nemen. Voor het winterseizoen wordt over het algemeen kleding die men normaal in de lente/herfst zou dragen, aangevuld met wat warmere kleding voor de frisse avonden, aanbevolen. Vergeet niet om geschikte wandelschoenen en zwemkleding mee te nemen. Wanneer u op safari gaat is het belangrijk om neutrale kleuren te dragen. Felle kleuren en witte T-shirts worden afgeraden en kunnen het wild zelfs afschrikken.

Lokale vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek geen vertrekbelasting te betalen. Dit is reeds bij de prijs van uw vliegticket inbegrepen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Zambia is Lusaka, wat tevens de hoofdstad van het land is. Er is nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Lusaka. Denk hierbij aan de luchthaven van Livingstone, de airstrips van South Luangwa National Park, Lower Zambezi National Park en Kafue National Park. Livingstone airport is vanaf Europa tevens bereikbaar.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
 • zonnebrandcrème, zonnebril
 • goede (wandel)schoenen
 • zaklamp of hoofdlamp voor wanneer de elektriciteit uitvalt.
 • Reisboeken

  Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

  Taal

  Er zijn 73 verschillende dialecten te vinden in Zambia. Echter de officiële taal is Engels. Alle media en zaken worden gedaan in deze taal. Het grootste deel van de bevolking spreekt behoorlijk goed Engels. De tweede taal van het land is Bemba gevolgd door Nyanja, Tonga, Luvale, Lozi, Mambwe en Tumbuka.

  Tijdsverschil

  Het tijdsverschil met Zambia is in onze winter 1 uur. Nadat de zomertijd is ingegaan is er geen tijdsverschil meer. Zambia is GMT +2.

  Veiligheid

  Tijdens uw reis kan er weinig gebeuren. U krijgt een eigen gids/chauffeur en auto met u mee tijdens reis. De gids/chauffeur zal altijd gevaarlijke situaties proberen vermijden. Tijdens uw verblijf in de grote steden Livingstone en Lusaka moet u net als in iedere grote stad in de wereld meer op uw hoede zijn. Zambia is over het algemeen een zeer veilig land. U dient echter altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. De Zambianen zijn op dit punt erg bedreven en in een onbedachtzaam ogenblik bent u uw waardevolle bezittingen kwijt. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Zambia af te reizen. Laat geen spullen in de auto liggen. Eigendommen die in uw ogen geen waarde hebben zijn dit voor veel mensen wel.

  Verlies en diefstal

  Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of geldswaardige papieren zoals reis- of traveller's cheques, verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming blijft) een nieuw paspoort.

  Vervoer

  De reis wordt uitgevoerd met een safarivoertuig. De infrastructuur in Zambia is niet overal even goed en met een goed safarivoertuig kunt u zeker overal komen. Vooral in de safariparken zijn de wegen soms slecht begaanbaar en is een 4x4 een echte uitkomst.

  Voltage

  Het voltage in Zambia is 220/240V. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn. In de meeste tented camps is in de kamer geen mogelijkheid om batterijen op te laden. In de main area zijn vaak meerdere oplaadpunten.