Zambia

Landinformatie Zambia

Bagage

Voor de binnenlandse vluchten in Zambia geldt een maximaal gewicht van 15 kg per persoon plus 5 kg handbagage. Ook wordt het sterk aanbevolen om de bagage te vervoeren in een zachte tas/koffer. Dit in verband met de stapel mogelijkheden die zeer beperkt zijn bij harde koffers.

Eten en drinken

De maaltijden in Zambia zijn gebaseerd op de continentale keuken. Tijdens uw verblijf zult u dan ook volop bekende gerechten kunnen eten maar soms met een Afrikaanse draai. Zambia is een voormalige Engelse kolonie, wat tevens terug te vinden is in de Zambiaanse keuken. Zo kunt u bijvoorbeeld volop Meat Pie vinden, een groot en rijkelijk gevuld bladerdeeg broodje. De verkrijgbare non-alcoholische dranken zijn de standaard frisdranken, sappen en bronwater. Ook alcoholische dranken zijn in de meeste accommodaties in een ruim assortiment verkrijgbaar. Dit geldt voor zowel de internationaal bekende merken als de lokale merken zoals Mosi en Rhino bier. In veel lodges en tented camps zijn de maaltijden in buffetvorm of in de vorm van een set-menu. In sommige camps is het gebruikelijk dat gasten samen eten. Zo kunt u de ervaringen van de dag delen met andere reizigers.

Feestdagen

De feestdagen in Zambia zijn vergelijkbaar met de onze vanwege het christendom, de grootste religie van het land.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 8 maart - Nationale Vrouwendag
 • 13 maart - Dag van de Jeugd
 • 30 maart - Goede Vrijdag
 • 31 maart - Heilige Zaterdag
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 25 mei - Africa Day
 • 2 juli - Dag van de Helden
 • 3 juli - Dag van de Eenheid
 • 6 augustus - Dag van de Boeren
 • 24 oktober - Onafhankelijkheidsdag
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid in Zambia is de Zambiaanse Kwacha (ZMW). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Ter plaatse kunt u de dag na aankomst in een wisselkantoor euro’s of US Dollars wisselen naar de kWacha. We raden u dan ook aan om dit gelijk te doen. U kunt alleen met kWacha terecht in de lodges. Brengt u een bezoek aan lokale markten en dorpen en wilt u daar iets kopen zorg er dan voor dat u kWacha heeft en bij voorkeur in kleine coupures.

 • Pinpas: in Lusaka en Livingstone zijn beperkt ATM (geldautomaten) aanwezig. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier de Zambiaanse kWacha krijgen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
 • Creditcards: we raden u aan een creditcard mee te nemen (zoals Mastercard). U kunt hier meestal mee terecht in luxe hotels, lodges en sommige restaurants in de grote steden. American express en Diners Club worden meestal niet geaccepteerd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 10 ZMW was in september 2018 ongeveer € 0,71.

Gezondheid

Voor reizen naar Zambia wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Zambia zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken of hiermee uw tanden te poetsen. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Zambia
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Zambia een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum verplicht. Voor de reizigers die reizen van Zambia naar Zimbabwe of andersom is er een speciaal visum beschikbaar. U kunt tijd en geld besparen door een KAZA UNIVISA aan te vragen gezamenlijk voor Zambia en Zimbabwe. Dit is vooraf aan te vragen bij de desbetreffende ambassades of ter plaatsen bij de grensposten. Het visum is geldig voor maximaal 30 dagen en is ook te gebruiken om vanuit Zambia of Zimbabwe een dagtrip naar Botswana te maken via de Kazungula grens. Kosten voor het visum zijn US$50,- per persoon. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via www.kazavisa.info.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Klimaat

Zambia kent drie perioden: warm en nat, koel en droog & heet en droog. Over het algemeen wordt het in de loop van de dag warm en koelt het ’s avonds of pas in de vroege ochtend af. Er zijn verschillen per periode.

 • juni - augustus:
  Dit zijn de ‘koudste’ maanden waarbij de dagtemperatuur voor het maken van safari’s aangenaam is, ongeveer 25-28 graden. De temperatuur kan ’s nachts en in de vroege ochtend dalen naar 5-8 graden. Deze periode is het meest populair met name door de vakanties in Europa.

 • september - oktober:
  De temperaturen stijgen en het landschap wordt nog droger. Het wild concentreert zich meer en meer rondom waterbronnen. Men kan zeggen spreken van de beste periode voor big game safari’s. De temperatuur kan in oktober oplopen tot 35-39 graden, hetgeen niet voor elke reizigers geschikt is.

 • november - maart:
  De maanden staan bekend als de ‘green season’, wanneer de regens arriveren. Gedurende de dag zijn de temperaturen zijn nog steeds warm, variërend van 30-33 graden. Bij regen kan de temperatuur dalen naar 16-18 graden. De regens vallen meestal in korte, spectaculaire onweersbuien, wat safariactiviteiten kan onderbreken. Tussen de regens zijn er namelijk langere periodes van droogte. In deze periode krijgen de meeste dieren jongen. Er zijn een klein aantal camps open omdat sommige wegen in de parken onbegaanbaar worden.

 • april - mei:
  Deze maanden zijn mooie maanden met een strak blauwe lucht en een fris groen landschap. Nachttemperaturen dalen waardoor de temperaturen overdag warm zijn, en de avonden en nachten brengen aangename verkoeling. Wegen in de parken drogen al uit waardoor deze beter begaanbaar worden voor de safarivoertuigen.

Wanneer zijn de Victoria Falls het best te bezoeken?
De watervallen zijn in volle glorie te zien als de stroming snel is. Ze zijn van dichtbij te bekijken als de stroming langzaam is.

Wanneer is de stroming snel?
Dit is in de periode mei-juni. De waterval zal dan een breedte van 1,7 km kunnen bereiken langs de Zambezi rivier. Het water stort van een hoogte van 108 meter naar beneden. In deze tijd zijn de meeste uitkijkpunten te nat en is regenkleding een must. Door de mist is het moeilijk om foto’s te maken. De beste manier om de watervallen te bewonderen is vanuit de lucht.

Wanneer is de stroming langzaam?
Dit is in de periode oktober-december. Gedurende deze periode zullen de watervallen opbreken in 7 kleine watervallen. In deze tijd zijn er veel activiteiten te ondernemen. Één van de activiteiten is zwemmen bij de 'Devil’s swimming pool', waarbij er op de rand van de waterval kan worden gezwommen.

Misschien wel de beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is gedurende de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten. Bij het plannen van de reis is het belangrijk om op het volgende te letten. Het regenseizoen is van eind november tot begin april. De rest van het jaar is de droge periode.

Klik hier voor het actuele weer in Zambia
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Zambia is Lusaka, wat tevens de hoofdstad van het land is. Er is nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Lusaka. Denk hierbij aan de luchthaven van Livingstone, de airstrips van South Luangwa National Park, Lower Zambezi National Park en Kafue National Park. Livingstone airport is vanaf Europa tevens bereikbaar.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Zambia
Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Zambia is in onze winter 1 uur. Nadat de zomertijd is ingegaan is er geen tijdsverschil meer. Zambia is GMT +2.

Voltage

Het voltage in Zambia is 220/240V. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn. In de meeste tented camps is in de kamer geen mogelijkheid om batterijen op te laden. In de main area zijn vaak meerdere oplaadpunten.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Zambia

Reiservaringen
Zambia

 • “Wij kunnen terugkijken op een zeer mooie reis”

  lees meer
  -
  Jan en Marco Roodbol
 • “Het was een reis met een gouden randje!”

  lees meer
  -
  Gezelschap Vorstenbos
 • “Het waren fantastische 14 dagen!”

  lees meer
  -
  Loes & Antoine Soffers
 • “Zambia is een fijn land, met vriendelijke en behulpzame mensen.”

  lees meer
  -
  Jules Vos & Nynke Postma

Naar Zambia in stijl?

Luxe Reizen Afrika logo

Op zoek naar een echte luxe Zambia reiservaring? Bekijk dan ook het aanbod op LuxeReizenAfrika!

Zambia Tourism