Menu

Zimbabwe

Landinformatie Zimbabwe

Algemeen

Zimbabwe ligt in het zuiden van Afrika tussen Mozambique, Zambia, Botswana en Zuid Afrika. Het land is ongeveer 11 keer groter dan Nederland en telt circa 12 miljoen inwoners. Driekwart hiervan woont op het platteland en een kwart in de steden. Het land staat bekend om zijn mooie vergezichten en prachtige wildparken. In deze wildparken spot u onder andere leeuwen, olifanten, giraffes, elanden en zebra's. Het landschap is heuvelachtig en kent enkele berggebieden. Een aantal andere trekpleisters van het land zijn het Karibameer, de rivier Zambezi en de Victoria Falls aan de grens met Zambia. Naast deze prachtige natuur heeft het land ook nog mooie, schone en groene steden zoals de hoofdstad Harare in de tweede stad van het land, Bulawayo. Erg interessant is Great Zimbabwe, dat een hele verzameling aan mystieke ruines uit de 13e eeuw bevat. De bevolking van het land is erg gastvrij en vriendelijk. Echter leeft circa 75% van de bevolking in armoede.

Ambassade

De Nederlandse Ambassade in Zimbabwe is gevestigd in de hoofdstad Harare. 2 Arden Road Highlands Harare, Zimbabwe Tel: +263 (0)4776701 E-mail: nlgovhar@samara.co.zw

Bagage

Voor de binnenlandse vluchten in Zimbabwe geldt een maximaal gewicht van 15 kg per persoon plus 5 kg handbagage. Ook wordt het sterk aanbevolen om de bagage te vervoeren in een zachte tas/koffer. Dit in verband met de stapel mogelijkheden die zeer beperkt zijn bij harde koffers.

Communicatie

Post: Post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: Zorg van te voren dat u op de hoogte bent van de tarieven, dit om verassingen te voorkomen. Het internationale toegangsnummer voor Nederland is 0031, voor België is dit 0032 (de 0 van het netnummer dient te worden weggelaten) en voor Zimbabwe +263 (de 1 van het netnummer dient te worden weggelaten). U kunt met uw eigen simkaart vanuit Zimbabwe bellen, de kosten zijn dan tussen de €2 en €4. Goedkoper kunt u bellen met een lokale simkaart (bijvoorbeeld van Econet). Deze zijn te koop bij telefoonwinkels, supermarkten en kraampjes op straat. In de grote steden kunt u uw mobiele telefoon gebruiken, op het platteland is er echter nauwelijks bereik. Om er zeker van te zijn dat u vanuit Zimbabwe naar Nederland kunt bellen, is het verstandig om van tevoren contact op te nemen met uw provider (kijk voor meer informatie op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven). Internet: De meeste grote steden hebben internetcafés. Vaak kunt u in uw eigen hotel ook tegen betaling gebruik maken van het internet.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

Zoals in veel Afrikaanse landen ligt de nadruk in Zimbabwe op vleesgerechten. Het gaat hierbij met namen om rundvlees, lamsvlees en kip. Tevens worden in Zimbabwe veel wildgerechten geserveerd. De specialiteit van de Eastern Highlands is bijvoorbeeld forel. Bijzondere soorten vlees, zoals struisvogel, spiesbok, krokodil en impala staan in Zimbabwe ook vaak op het menu. Erg populair in dit land is de barbecue (braai), waarbij vaak salade, aardappels en rijst wordt gegeten. Daarnaast bevat de Zimbabwaanse keuken ook veel Engelse invloeden.

Een aantal traditionele gerechten uit Zimbabwe zijn:
 • Sadza: een dikke, drooggekookte maïspap, gegeten met een stoofpot van groente, fruit, kip, vlees of vis
 • Kuku ne Dovi: stoofschotel van kip met aardnoten
 • Sosaties: kipspiesjes
 • Nhopi Dovi: pompoemsas met pinda's

De kwaliteit van de thee en koffie die in Zimbabwe worden verbouwd is niet echt goed te noemen. Vooral de smaak van de lokale koffie laat vaak te wensen over. In Zimbabwe wordt Zambezi-bier (met een afbeelding van de Victoria Watervallen op het etiket) gebrouwen, dat van uitstekende kwaliteit is. Tevens wordt er in Zimbabwe wijn geproduceerd. De kwaliteit hiervan is redelijk maar niet zo goed als de Zuid-Afrikaanse wijnen.

In veel lodges en tented camps zijn de maaltijden in buffetvorm of in de vorm van een set-menu. In sommige camps is het gebruikelijk dat gasten samen eten. Zo kunt u de ervaringen van de dag delen met andere reizigers.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 21 februari - Robert Mugabe Nationale jongerendag
 • 10 april - Goede Vrijdag
 • 18 april - Onafhankelijkheidsdag
 • 12 & 13 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 25 mei - Africa Day
 • 10 augustus - Dag van de Helden
 • 11 augustus - Dag van de Strijdkrachten
 • 22 december - Dag van de Eenheid
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Hoewel het geven van fooi niet vereist is, is het wel een blijk van waardering voor de gegeven service. Uiteraard is de hoogte van uw fooi afhankelijk van de geleverde service en uw tevredenheid hierover. In Zimbabwe is het gebruikelijk om de fooi te geven in Amerikaanse Dollars. Onderstaand een indicatie van de fooien: - gidsen: fooien aan de gidsen geeft u apart en per gids. Een richtlijn is US$ 5 - US$ 10 per persoon per dag - general staff: crica US$ 2 - 3 per persoon per dag De meeste lodges en camps hebben een tip box in de main area staan. De fooien worden verdeeld over de gehele staff met uitzondering van de camp managers en gidsen. Een richtlijn is US$ 5 per persoon per dag.

Fotograferen

Wanneer u mensen of groepen mensen wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen wil men hier zelfs geld voor.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Zimbabwe is de Zimbabwe Dollar (ZWL). Deze munteenheid wordt echter vanwege de enorme geldontwaarding niet meer gebruikt. Het is officieel dan ook toegestaan om met buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de Zuid-Afrikaanse rand te betalen. Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestro-logo. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Het gebruik van een bankpas is niet altijd gratis maar meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Het betalen met creditcards is meestal niet mogelijk. Er zijn echter wel enkele grotere hotels die creditcards accepteren. Wilt u met een creditcard betalen dan adviseren we om de mogelijkheden vooraf bij het hotel na te kijken.

Visacards worden aangeraden. In Bulawayo, Harare en enkele andere plaatsen zijn geldautomaten waar u Amerikaanse dollars op kunt nemen. Geld wisselen kunt bij de banken en grote hotels. Travellercheques, bij voorkeur in Amerikaanse dollars, kunnen tevens worden ingewisseld bij banken en hotels.

Tip: Neem naast een bankpas, een creditcard ook voldoende contant geld mee, bij voorkeur Amerikaanse dollars. Dit omdat het voor kan komen dat een pinautomaat leeg is.

Gezondheid

Voor reizen naar Zimbabwe wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës en tuberculose aangeraden. Echter wordt dit soms ook aangeraden bij een korter verblijf in Zimbabwe. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Zimbabwe alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Zimbabwe binnenkomt, in een gele koorts land bent geweest. Tevens is een cholerastempel verplicht als u Zimbabwe over land binnenkomt. In bepaalde delen van Zimbabwe komt malaria voor. Wij raden u dan ook aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze gebieden. Malariamuggen steken voornamelijk 's avonds, 's nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden. Bij koorts tijdens of na een verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Zimbabwe zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Grensdocumenten

Voor Zimbabwe dient u te beschikken over een paspoort dat, na vertrek uit Zimbabwe, nog minstens zes maanden geldig is. Een visum is verplicht. Voor de reizigers die reizen van Zambia naar Zimbabwe of andersom is er een speciaal visum beschikbaar. U kunt tijd en geld besparen door een KAZA UNIVISA aan te vragen gezamenlijk voor Zambia en Zimbabwe. Dit is vooraf aan te vragen bij de desbetreffende ambassades of ter plaatsen bij de grensposten. Het visum is geldig voor maximaal 30 dagen en is ook te gebruiken om vanuit Zambia of Zimbabwe een dagtrip naar Botswana te maken via de Kazungula grens. Kosten voor het visum zijn US$50,- per persoon. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via www.kazavisa.info.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw kamer, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de bezetting.

Kleding

Omdat de meeste safariactiviteiten in open wagens of boten zijn, is het belangrijk om verschillende lagen kleding te dragen. U kunt de kledingstukken dan uit/aan doen als het gedurende de dag warmer/koeler wordt. In de zomer wordt het, vanwege de hitte, aangeraden om lichte katoenen kleding en een hoed mee te nemen. Voor het winterseizoen wordt over het algemeen kleding die men normaal in de lente/herfst zou dragen, aangevuld met wat warmere kleding voor de frisse avonden, aanbevolen. Vergeet niet om geschikte wandelschoenen en zwemkleding mee te nemen. Wanneer u op safari gaat is het belangrijk om neutrale kleuren te dragen. Felle kleuren en witte T-shirts worden afgeraden, die kunnen het wild afschrikken.

Lokale vertrekbelasting

Wanneer u vertrekt vanaf Harare luchthaven dient u lokale vertrekbelasting te betalen. Dit is niet bij de prijs van uw vliegticket inbegrepen en dient u ter plaatse te voldoen in USD, circa 35 USD per persoon (contant te voldoen bij vertrek).

Luchthavens

De drie belangrijkste luchthavens van Zimbabwe zijn Harare, Bulawayo en Victoria Falls.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • malariatabletten
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
 • Reisboeken

  Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

  Taal

  De officiële taal in Zimbabwe is het Engels. Naast het Engels worden in Zimbabwe veel stamtalen gesproken, waarvan het Shona en het Ndebele de belangrijkste zijn.

  Tijdverschil

  In Zimbabwe is het tijdens onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland. Gedurende onze zomer is er geen sprake van tijdsverschil.

  Veiligheid

  Zimbabwe is een land met betrekkelijk weinig misdaad. Echter moet u in grote steden en bij de Victoria Falls opletten voor zakenrollers. Daarnaast wordt het afgeraden om alleen door Zimbabwe te reizen, 's nachts te reizen of alleen over de straat te gaan in de volksbuurten. Ook wordt geadviseerd om altijd, ook tijdens de rit, de deuren van de auto op slot te doen. Tenslotte moet u in Zimbabwe rekening houden met veel politiecontroles. Reizigers worden geadviseerd altijd de juiste documenten bij zich te dragen en zich strikt aan de aanwijzingen van de autoriteiten, de wetten en regels te houden.

  Vervoer

  De meeste reizigers reizen van en naar de safariparken met een safariwagen of per light aircraft. Alle transfers kunnen op indeling zijn met andere reizigers. In Zimbabwe is tevens een goede treinverbinding tussen Harare, Bulawayo en de Victoria Falls.

  Voltage

  Het voltage in Zimbabwe is 220/240V. Met een wereldstekker kunt u in de meeste hotels uw accu's en batterijen zonder grote problemen opladen. In de meeste tented camps is in de kamer geen mogelijkheid om batterijen op te laden. In de main area zijn vaak meerdere oplaadpunten.