Zimbabwe

Landinformatie Zimbabwe

Bagage

Voor de binnenlandse vluchten in Zimbabwe geldt een maximaal gewicht van 15 kg per persoon plus 5 kg handbagage. Ook wordt het sterk aanbevolen om de bagage te vervoeren in een zachte tas/koffer. Dit in verband met de stapel mogelijkheden die zeer beperkt zijn bij harde koffers.

Eten en drinken

Zoals in veel Afrikaanse landen ligt de nadruk in Zimbabwe op vleesgerechten. Het gaat hierbij met namen om rundvlees, lamsvlees en kip. Tevens worden in Zimbabwe veel wildgerechten geserveerd. De specialiteit van de Eastern Highlands is bijvoorbeeld forel. Bijzondere soorten vlees, zoals struisvogel, spiesbok, krokodil en impala staan in Zimbabwe ook vaak op het menu. Erg populair in dit land is de barbecue (braai), waarbij vaak salade, aardappels en rijst wordt gegeten. Daarnaast bevat de Zimbabwaanse keuken ook veel Engelse invloeden.

Een aantal traditionele gerechten uit Zimbabwe zijn:

 • Sadza: een dikke, drooggekookte maïspap, gegeten met een stoofpot van groente, fruit, kip, vlees of vis
 • Kuku ne Dovi: stoofschotel van kip met aardnoten
 • Sosaties: kipspiesjes
 • Nhopi Dovi: pompoemsas met pinda's

De kwaliteit van de thee en koffie die in Zimbabwe worden verbouwd is niet echt goed te noemen. Vooral de smaak van de lokale koffie laat vaak te wensen over. In Zimbabwe wordt Zambezi-bier (met een afbeelding van de Victoria Watervallen op het etiket) gebrouwen, dat van uitstekende kwaliteit is. Tevens wordt er in Zimbabwe wijn geproduceerd. De kwaliteit hiervan is redelijk maar niet zo goed als de Zuid-Afrikaanse wijnen.

In veel lodges en tented camps zijn de maaltijden in buffetvorm of in de vorm van een set-menu. In sommige camps is het gebruikelijk dat gasten samen eten. Zo kunt u de ervaringen van de dag delen met andere reizigers.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2017 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 30 maart - Goede Vrijdag
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 18 april - Onafhankelijkheidsdag
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 25 mei - Africa Day
 • 13 augustus - Dag van de Helden
 • 14 augustus - Dag van de Strijdkrachten
 • 22 december - Dag van de Eenheid
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Zimbabwe is de Zimbabwe Dollar (ZWL). Deze munteenheid wordt echter vanwege de enorme geldontwaarding niet meer gebruikt. Het is officieel dan ook toegestaan om met buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de Zuid-Afrikaanse rand te betalen. Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Het gebruik van een bankpas is niet altijd gratis maar meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Het betalen met creditcards is meestal niet mogelijk. Er zijn echter wel enkele grotere hotels die creditcards accepteren. Wilt u met een creditcard betalen dan adviseren we om de mogelijkheden vooraf bij het hotel na te kijken.

Visacards worden aangeraden. In Bulawayo, Harare en enkele andere plaatsen zijn geldautomaten waar u Amerikaanse dollars op kunt nemen. Geld wisselen kunt bij de banken en grote hotels. Travellercheques, bij voorkeur in Amerikaanse dollars, kunnen tevens worden ingewisseld bij banken en hotels.

Tip: Neem naast een bankpas, een creditcard ook voldoende contant geld mee, bij voorkeur Amerikaanse dollars. Dit omdat het voor kan komen dat een pinautomaat leeg is.

Gezondheid

Voor reizen naar Zimbabwe wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës en tuberculose aangeraden. Echter wordt dit soms ook aangeraden bij een korter verblijf in Zimbabwe. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Zimbabwe alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Zimbabwe binnenkomt, in een gele koorts land bent geweest. Tevens is een cholerastempel verplicht als u Zimbabwe over land binnenkomt. In bepaalde delen van Zimbabwe komt malaria voor. Wij raden u dan ook aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze gebieden. Malariamuggen steken voornamelijk 's avonds, 's nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden. Bij koorts tijdens of na een verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Zimbabwe zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Zimbabwe
Grensdocumenten

Voor Zimbabwe dient u te beschikken over een paspoort dat, na vertrek uit Zimbabwe, nog minstens zes maanden geldig is. Een visum is verplicht. Voor de reizigers die reizen van Zambia naar Zimbabwe of andersom is er een speciaal visum beschikbaar. U kunt tijd en geld besparen door een KAZA UNIVISA aan te vragen gezamenlijk voor Zambia en Zimbabwe. Dit is vooraf aan te vragen bij de desbetreffende ambassades of ter plaatsen bij de grensposten. Het visum is geldig voor maximaal 30 dagen en is ook te gebruiken om vanuit Zambia of Zimbabwe een dagtrip naar Botswana te maken via de Kazungula grens. Kosten voor het visum zijn US$50,- per persoon. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via www.kazavisa.info.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Omdat de meeste safariactiviteiten in open wagens of boten zijn, is het belangrijk om verschillende lagen kleding te dragen. U kunt de kledingstukken dan uit/aan doen als het gedurende de dag warmer/koeler wordt. In de zomer wordt het, vanwege de hitte, aangeraden om lichte katoenen kleding en een hoed mee te nemen. Voor het winterseizoen wordt over het algemeen kleding die men normaal in de lente/herfst zou dragen, aangevuld met wat warmere kleding voor de frisse avonden, aanbevolen. Vergeet niet om geschikte wandelschoenen en zwemkleding mee te nemen. Wanneer u op safari gaat is het belangrijk om neutrale kleuren te dragen. Felle kleuren en witte T-shirts worden afgeraden, die kunnen het wild afschrikken.

Klimaat

Zimbabwe is het gehele jaar door te bezoeken. Er zijn echter verschillen per periode:

 • juni - augustus:
  Dit zijn de ‘koudste’ maanden waarbij de dagtemperatuur voor het maken van safari’s aangenaam is, ongeveer 20-27 graden. De temperatuur kan ’s nachts en in de vroege ochtend dalen naar 0-8 graden. Deze periode is het meest populair met name door de vakanties in Europa.

 • september - oktober:
  De temperaturen stijgen en het landschap wordt nog droger. Het wild concentreert zich meer en meer rondom waterbronnen. Men kan spreken van de beste periode voor big game safari’s. De temperatuur kan in oktober oplopen tot 40 graden, hetgeen niet voor elke reizigers geschikt is.

 • november - maart:
  De maanden staan bekend als de ‘green season’, wanneer de regens arriveren. Gedurende de dag zijn de temperaturen zijn nog steeds warm, variërend van 30-35 graden. Bij regen kan de temperatuur dalen naar 15-18 graden. De regen valt meestal in korte tijd en in combinatie met spectaculaire onweersbuien, wat safariactiviteiten kan onderbreken. Hoewel de regens per jaar veranderen is het nog steeds een aangename periode om te reizen. Tussen de regens zijn er namelijk langere periodes van droogte. De periode is goed voor vogelaars het is ook de tijd dat de meeste dieren jongen krijgen.

 • april - mei:
  Deze maanden zijn mooie maanden met een strak blauwe lucht en een fris groen landschap. Nachttemperaturen dalen waardoor de temperaturen overdag warm zijn, en de avonden en nachten brengen aangename verkoeling. Wegen in de parken drogen al uit waardoor deze beter begaanbaar worden voor de safarivoertuigen.

Wanneer zijn de Victoria Falls het best te bezoeken?
De watervallen zijn in volle glorie te zien als de stroming snel is. Ze zijn van dichtbij te bekijken als de stroming langzaam is.

Wanneer is de stroming snel?
Dit is in de periode mei-juni. De waterval zal dan een breedte van 1,7 km kunnen bereiken langs de Zambezi rivier. Het water stort van een hoogte van 108 meter naar beneden. In deze tijd zijn de meeste uitkijkpunten te nat en is regenkleding een must. Door de mist is het moeilijk om foto’s te maken. De beste manier om de watervallen te bewonderen is vanuit de lucht.

Wanneer is de stroming langzaam?
Dit is in de periode oktober-december. Gedurende deze periode zullen de watervallen opbreken in 7 kleine watervallen. In deze tijd zijn er veel activiteiten te ondernemen. Één van de activiteiten is zwemmen bij de 'Devil’s swimming pool', waarbij er op de rand van de waterval kan worden gezwommen.

Misschien wel de beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is gedurende de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten. Bij het plannen van de reis is het belangrijk om op het volgende te letten. Het regenseizoen is van eind november tot begin april. De rest van het jaar is de droge periode.

Klik hier voor het actuele weer in Zimbabwe
Luchthavens

De drie belangrijkste luchthavens van Zimbabwe zijn Harare, Bulawayo en Victoria Falls.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Zimbabwe
Tijdverschil

In Zimbabwe is het tijdens onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland. Gedurende onze zomer is er geen sprake van tijdsverschil.

Voltage

Het voltage in Zimbabwe is 220/240V. Met een wereldstekker kunt u in de meeste hotels uw accu's en batterijen zonder grote problemen opladen. In de meeste tented camps is in de kamer geen mogelijkheid om batterijen op te laden. In de main area zijn vaak meerdere oplaadpunten.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Zimbabwe

Reiservaringen
Zimbabwe

 • “De ochtend van vertrek zelfs nog safari gehad”

  lees meer
  -
  Familie van den Hazel
 • “onder de indruk vd leuke kleinschalige accommodaties op verrassende plekken”

  lees meer
  -
  Reizigers uit Utrecht

Naar Zimbabwe in stijl?

Luxe Reizen Afrika Logo

Op zoek naar een echte luxe Zimbabwe reiservaring? Bekijk dan ook het aanbod op LuxeReizenAfrika!

Destination Video Zimbabwe