Menu

Actueel reisadvies Zuid-Afrika

* Laatste update: 05-04-2022 

Onze lokale partner heeft ons laten weten dat de grenzen van Zuid-Afrika weer open zijn. Er zijn enkele maatregelen opgesteld door de overheid om veilig reizen door Zuid-Afrika mogelijk te maken. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina. 

Noot: vanwege de vaak wisselende omstandigheden per land kunnen wij niet garanderen dat de informatie op deze pagina altijd actueel is. Houd er rekening mee dat de maatregelen anders kunnen zijn ten tijde van uw vertrek. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Controleer altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste nieuwsupdates. 

cheetah in savanne - Zuid-Afrika

Voor de meeste landen is reizen weer mogelijk, zo ook voor Zuid-Afrika. De reisadviezen zijn weer hersteld naar de oorspronkelijke situatie en corona is niet langer doorslaggevend voor het reisadvies. Het reisadvies van Zuid-Afrika is geel. Inmiddels zijn er al diverse klanten vertrokken en houden we de situatie per land nauwlettend in de gaten. Steeds meer verzekeraars, zoals de reisverzekering van OOM, bieden dekking wanneer u onverhoopt toch een coronabesmetting oploopt. Zo gaat u zonder zorgen op reis!

Benodigde documenten voor uw reis naar Zuid-Afrika

De volgende documenten heeft u nodig om naar Zuid-Afrika te reizen:

 • een Engels certificaat van volledige vaccinatie (de laatste vaccinatie moet 14 dagen voor vertrek zijn geplaatst);
 • ongevaccineerde reizigers, dienen in bezit te zijn van een Engelse non-covid verklaring van een negatieve PCR-test, die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.
 • een ingevulde gezondheidsverklaring (vooraf in te vullen);
 • een reisverzekering die eventuele kosten van testen en quarantaine dekt;
 • daarnaast geldt het advies om op uw telefoon de 'COVID Alert South Africa' te downloaden.

Voor kinderen gelden afwijkende regels:

 • kinderen onder de 5 jaar hoeven geen PCR-test of vaccinatiecertificaat aan te kunnen tonen na aankomst;
 • kinderen boven de 5 jaar dienen na aankomst een Engels certificaat van volledige vaccinatie óf een Engelse ngelse non-covid verklaring van een negatieve PCR-test (die niet ouders is dan 72 uur voor vertrek) aan te kunnen tonen.

Hoe kom ik aan een certificaat van volledige vaccinatie?

U kunt niet met de QR-code van uw CoronaCheck app naar Zuid-Afrika reizen. Deze QR-code werkt alleen in Nederland, binnen de EU en Schengen en landen die dit bewijs accepteren. 

 

Op de website van coronacheck.nl dient u een papieren bewijs aan te maken.  Als u de stappen doorloopt krijgt u een vaccinatiebewijs voorzien van een QR-code en de vaccinatiegegevens. Alleen met dit bewijs krijgt u toegang tot Zuid-Afrika en dit dient u dus geprint bij u te hebben.

Maatregelen na aankomst in Zuid-Afrika

Het volgende kunt u verwachten na aankomst:

 • er vindt een gezondheidsscreening plaats (o.a. controle op lichaamstemperatuur);
 • bij de immigratie- en gezondheidscontrole punten wordt u gecontroleerd op alle benodigde documenten;

Hierna mag u vrij reizen door Zuid-Afrika. 

Maatregelen tijdens de reis in Zuid-Afrika

Graag attenderen wij u op het volgende:

 • het houden van 1,5 meter afstand tot anderen is de norm;
 • het dragen van een mondmasker in openbare ruimtes en ook in het openbaar vervoer is verplicht.

Terugkeer naar Nederland

Bij terugkeer naar Nederland is het niet verplicht om een negatieve PCR-test aan te tonen. Gevaccineerde reizigers hoeven bij thuiskomst niet in quarantaine. Raadpleeg de Quarantaine Reischeck voor de actuele informatie. Per land ziet u wat u moet regelen als u terugkeert naar Nederland.

 

Let op: ook luchtvaartmaatschappijen kunnen bepaalde eisen stellen. Informeer hierover bij uw luchtvaartmaatschappij.

We kunnen u alvast helpen met het samenstellen van een rondreis naar Zuid-Afrika, voor later dit jaar of volgend jaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij één van onze reisspecialisten. U boekt bij ons onder soepele annuleringsvoorwaarden.