Menu

Zuid-Afrika

Klimaat en reistijd Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die van ons. Het land is het hele jaar door goed te bezoeken.

Safari (Limpopo/Kruger regio, Mpumalanga en Madikwe)
 • mei - september:
  De herfst en winter zijn erg geschikt voor het maken van safari’s in deze omgeving. Deze regio is droog en de vegetatie is laag waardoor er grote kans is op het zien van veel wild. Bovendien is het wild meer aangewezen op waterholes en zijn er minder muskieten. Hou wel rekening met koude nachten en ochtenden. Warme kleding wordt aangeraden tijdens de safari.
 • oktober - april:
  De maand oktober is een goede safari-maand. Door de eerste regenval loopt het struikgewas langzaam uit, hetgeen zorgt voor frisse groene kleuren. Het wild is nog prima te spotten. In de overige maanden is het spotten moeilijker door het dichte struikgewas. De regenval bestaat uit korte buien in de namiddag. Dit heeft zelden effect op de safari. De maanden zijn uitstekend voor vogelliefhebbers door de aanwezigheid van veel trekvogels. December en januari zijn erg warm. In december is het bovendien druk i.v.m. de schoolvakantie in Zuid-Afrika.
Kaapstad en Tuinroute
 • september - november:
  Bij Kaapstad en de westkust begint de lente, wat zeer aangename temperaturen betekent. Ten noorden van Kaapstad (Namaqualand) en langs de Tuinroute opent zich een bloemenpracht.
 • december - februari:
  Dit is de zomerperiode met zeer aangename temperaturen, met februari als warmste maand van het jaar. Voor een strandverblijf in de Kaapregio of Eastern Cape is dit een goede periode. In december is het erg druk i.v.m. de schoolvakantie in Zuid-Afrika.
 • maart - juni:
  De lokale bevolking heeft het vaak over vier seizoenen in 1 dag in deze periode en het weer is erg onvoorspelbaar. Buien zijn meestal kort en hevig, waarna de zon weer snel schijnt.
 • juli - augustus:
  In Kaapstad en langs de Tuinroute zijn de temperaturen laag en maakt vooral de zeewind het fris. Regenbuien zijn meestal kort en hevig, waarna de zon weer snel schijnt. In Hermanus zijn walvissen te zien.
Het regenseizoen in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft niet echt een duidelijk regenseizoen zoals die elders in de wereld bekend staat. De zomer van Zuid-Afrika loopt van oktober tot en met april. Als het regent in Zuid-Afrika dan is dat doorgaans in de middag met korte en hevige buien. Voornamelijk aan de kust van de Indische oceaan kan het benauwd aandoen waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden.
 • oktober & november:
  Het begin van het regentijd in Zuid-Afrika start met het oplopen van de temperatuur en in de middag gaat het steeds vaker regenen.
 • december, januari & februari
  Deze drie maanden kunnen getypeerd worden als de regentijd van het jaar. Dit zijn dan ook de natste maanden in Zuid-Afrika waarbij ook de luchtvochtigheid het hoogst is.
 • maart & april
  Het 'regenseizoen' in Zuid-Afrika loopt ten einde in deze twee maanden. De nachten worden kouder maar zijn nog steeds aangenaam.
BEKIJK HET REISAANBOD VAN ZUID-AFRIKA

Klik hier voor het actuele weer in Zuid-Afrika