Menu

Duurzaam Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is misschien wel de meest toeristische bestemming van Afrika. Toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten, waardoor het van grote invloed is op de economische ontwikkeling van het land. We geloven erin dat toerisme veel kan bijdragen aan de ontwikkeling van een land, maar dat we er ook in moeten blijven investeren.

Bij iedere Zuid-Afrika reis die wordt gemaakt steunen we daarom samen met onze lokale agent een aantal verschillende projecten. De focus ligt daarbij op 3 belangrijke aspecten; mens, milieu en wildlife.

Wildlife conservatie is een van de belangrijkste punten binnen de duurzaamheidstrategie van Zuid-Afrika. Project Rhino is een voorbeeld van een van de projecten die wij steunen. Deze overkoepelende vereniging van organisaties zet zich gezamenlijk in voor het beschermen van de populatie witte en zwarte neushoorn in Kwazulu Natal. Een diersoort waar door de jaren heen veel op gejaagd is en waarvan het voortbestaan ernstig in gevaar is gekomen.

Ondanks dat ze zich specifiek richten op neushoorns, profiteert natuurlijk ook het andere wildlife van de bescherming tegen stropers. Daarnaast proberen ze door middel van educatie de lokale communities de nadelige effecten van stropen bij te brengen, om een zo veilig mogelijke leefomgeving voor mens en wildlife te creëren.

Project Rhino - bescherming van neushoorns - Zuid-Afrika

Twee andere projecten die wij steunen zijn World Vision South Africa en Food & Trees For Africa. De eerste is een organisatie die zich inzet om armoede en onrecht te overwinnen, om zo kinderen een betere toekomst te kunnen geven. Ze richten zich op de meest arme regio’s binnen Zuid-Afrika en streven ernaar om ieder kind in Zuid-Afrika te voorzien van gezondheidszorg en onderwijs, zodat ook zij in de toekomst kans op een baan hebben.

Food & Trees For Africa houdt zich voornamelijk bezig met het verduurzamen en vergroenen van de samenleving. Dit doen ze onder andere door bomen te planten op openbare plekken zoals scholen, ziekenhuizen en parken. Ook steunen ze townships, door huizen te voorzien van onder andere fruitbomen welke enerzijds CO? omzetten in zuurstof en anderzijds voorzien in de voedselvoorzieningen.

Food and Trees for Africa - community tree planting township - Zuid-Afrika World Vision South Africa - drinkwater - Zuid-Afrika Food and Trees for Africa - Zuid-Afrika

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Door de projecten die PANGEA Travel en onze lokale agent steunen, investeert ook u (in)direct in deze duurzaamheiddoelen. Maar ook ter plaatse kunt u zelf bijdragen aan een duurzamere reis. Kies bijvoorbeeld voor een accommodatie die is aangesloten bij FTT (Fair Trade Tourism).

FTT heeft als doel toerisme duurzamer te maken door ervoor te zorgen dat de lokale mensen die hun land, middelen, arbeid en kennis inzetten om bij te dragen aan toerisme, ook degene zijn die hier de vruchten van plukken. Hierbij kunt u denken aan eerlijke lonen, arbeidsomstandigheden en inkoop, een gelijkwaardige verdeling van de inkomsten en respect voor mensenrechten, milieu en cultuur.

Ook diverse excursies hebben het FTT keurmerk, dus ook bij het boeken van een excursie kunt u veelal een duurzame keuze maken. Maak bijvoorbeeld een Canopy Tour door het Tsitsikamma National Park van Stormsriver Adventures en draag tegelijkertijd bij aan diverse gemeenschapsprojecten. 

Kunt u een project bezoeken?
Met de huurauto rijden door Zuid-Afrika geeft u veel vrijheid om onderweg te stoppen. Wellicht komt u een ‘opvang’ voor wilde dieren tegen. Als toerist kunt u hier in zeer nabij contact komen met bijvoorbeeld katachtigen. Veel van deze bezoekerscentra stellen dat zij helpen in natuurbescherming, maar de werkelijkheid is meestal anders.

Bekijk voor uw bezoek de website om te beoordelen of het project in uw ogen duurzaam is. Is er van dichtbij interactie met dieren, dan kan een project nooit bijdragen aan de terugkeer van het dier in het wild.

Ga in ieder geval niet op de foto of wandelen met een cheeta of ander roofdier. Knuffelen met roofdieren is geen natuurbescherming. Meer informatie leest u op de website van Stichting Spots die zich inzet voor de bescherming van bedreigde , wilde katachtigen. Zij hebben ook een specifieke website waar u leest over het fenomeen knuffelfarms. Hoe u een knuffelfarm kunt herkennen leest u ook op de website.

U bezoekt Zuid-Afrika om te genieten van het wild in de natuur. Mocht u toch een wildlife sanctuary willen bezoeken, dan ligt er in de buurt van Gansbaai/Hermanus het Panthera Africa Big Cat Sanctuary. Ook Chimp’s Eden nabij Nelspruit en Monkeyland & Birds of Eden bij Plettenberg Bay zijn te bezoeken. Dit laatste park heeft verschillende sustainable awards gewonnen.

Monkeyland - Plettenberg Bay - Zuid-Afrika Stichting Spots - bescherm de katachtigen - Zuid-Afrika World Vision South Africa - Zuid-Afrika

Andere activiteiten waaraan u kunt denken zijn bijvoorbeeld een bezoek aan een Fair Trade wijnplantage, fietsen door Kaapstad of een eco-tour door de townships. Natuurlijk denken wij graag met u mee, dus geef gerust aan hoe u wilt bijdragen aan duurzaam toerisme, zodat wij u van de nodige informatie kunnen voorzien.

Onze duurzame accommodaties in Zuid-Afrika
In onze lijst aan accommodaties voor Zuid-Afrika ziet u bij een aantal accommodaties het PANGEA Travel duurzaamheidslogo staan. Deze accommodaties raden wij u aan als u bij wilt dragen aan meer duurzaamheid tijdens uw reis door Zuid-Afrika.

Naast onderstaande drie accommodaties zijn ook het Bateleur Camp, Kololo Game Reserve, Rhino Ridge Safari Lodge en het Umlani Bushcamp zeer zeker aan te raden.

De Zeekoe Guest Farm
Meerkat Tour - Zuid-AfrikaBij De Zeekoe Guest Farm, gelegen nabij Oudtshoorn, zijn ethisch ondernemen en respect voor het milieu de basisaspecten voor duurzaam toerisme. Deze guest farm heeft 20 gezinnen in dienst aan wie ze huisvesting bieden op de boerderij. De kinderen krijgen onderwijs geboden via de Zeekoegat Primary School. In het restaurant worden voornamelijk biologische gekweekte producten gebruikt en de guest farm beschikt over een zoutwaterzwembad. Bijzonder aan De Zeekoe Guest Farm is dat je hier de stokstaartjes kunt observeren, een diersoort die je zelden ziet. Deze wilde dieren worden niet gevoerd of behandeld, maar zijn wel gewend geraakt aan de aanwezigheid van mensen, waardoor je ze van dichtbij kunt aanschouwen, zonder hun gedrag te veranderen. 

Three Tree Hill Lodge
Three Tree Hill Lodge - cottage deck - Drakensberg - Zuid-AfrikaOmringd door de Drakensbergen van KwaZulu-Natal vindt u Three Tree Hill Lodge. Three Tree Hills Lodge is een Fair Trade Tourism gecertificeerde lodge en het is hun filosofie om de lokale gemeenschap zoveel mogelijk te betrekken. Zo streven ze naar eerlijke en duurzame werkgelegenheid, kopen ze lokaal goederen en diensten in en faciliteren ze in gezondheidseducatie, recyclingprojecten en lokale schoolondersteuning. Gemeenschapsontwikkeling en milieuverantwoord gedrag staat daarin centraal, met als doel op de langere termijn het gebied te ontwikkelen tot een duurzame, culturele en historische bestemming voor mens en wildlife.

Madi a Thavha Mountain Lodge
zwembad - madi A thavha - Southpansbergen - Zuid-AfrikaMadi a Thavha Mountain Lodge is voor een groot deel gebouwd met gerecyclede materialen en maakt gebruik van water dat rechtstreeks afkomstig is uit de bergen. Bij Madi a Thavha Mountain Lodge staat het opbouwen van een duurzame relatie met medewerkers, hun families en omliggende gemeenschappen centraal. Ze voorzien in vaardigheidstrainingen op het gebied van onder andere ambachtelijke productie, naaien en zakelijke vaardigheden, maar ook in HIV/Aids-bewustzijn. De maatschappelijke betrokkenheid delen ze ook graag met hun gasten, waardoor het mogelijk is om een van de vele gemeenschapsprojecten te bezoeken.