Menu

Kaapstad, Wijn & Tuinroute

Ontdek de wijn & tuinroute van Zuid-Afrika in deze 15-daagse reis. Omdat u zelf rijdt, bepaalt u zelf het tempo en ontdekt u de ‘Wereld in één Land’. Naast Kaapstad en Stellenbosch verkent u de kustroute en maakt u safari’s in het indrukwekkend Addo Elephant Park (malariavrij!). Deze reis kan geheel naar wens aangepast worden, voeg bijvoorbeeld een verblijf in een privé-safaripark nabij Kruger National Park toe aan uw reis.

Reisduur: 15 dagen

Kaapstad - Wijnroute - Stellenbosch - Tuinroute - Hermanus - Oudtshoorn - Knysna - Tsitsikamma - Addo Elephant National Park

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Kaapstad, Wijn & Tuinroute inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Een ontspannen reis met een laag reistempo langs de wijnlanden en Tuinroute van Zuid-Afrika
 • Een ideale reis om te maken van september t/m maart
 • Bezoek aan hoogtepunten zoals Kaapstad, de wijnlanden, de Tunroute en Addo Elephant Park
 • Gehele jaar door malariavrij en geschikt voor koppels én gezinnen met kinderen
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Zonsondergang, Hermanus - Hermanus - Zuid-Afrika - foto: Archief
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kaapstad
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Kaapstad wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend volgt transfer naar het hotel in de stad. Kaapstad behoort tot één van de mooiste steden van Zuid-Afrika en is gelegen aan zee. De achtergrond wordt gevormd door de immense Tafelberg en in de directe omgeving liggen mooie stranden en veel bezienswaardigheden. Tijdens een verblijf in Kaapstad hoeft u zich niet te vervelen.
Dag 2 Kaapstad
In de ochtend wordt de huurauto bij het hotel afgeleverd. Tijdens uw verblijf in Kaapstad mag een bezoek aan een van de bekendste bergen ter wereld natuurlijk niet ontbreken. De Tafelberg dankt haar naam aan de top dat lijkt op het vlakke blad van een tafel. Het hoogste punt is McLear’s Beacon op een hoogte van 1086 meter. Wandelliefhebbers kunnen naar de top wandelen/klimmen maar een kabelbaan brengt u in vijf minuten naar de top. Goede wandelschoenen zijn essentieel en houd er rekening mee dat de weersomstandigheden anders kunnen zijn dan in het centrum van Kaapstad. Vanaf de top heeft u bij helder een prachtig uitzicht op de stad en de oceaan. ’s Ochtends vroeg en de namiddag zijn de ‘rustigste’ momenten om de Tafelberg te bezoeken. Het levendige centrum van Kaapstad bevindt zich aan de Table Bay bij de Victoria & Alfred Waterfront, kortweg ook wel Waterfront genoemd. Hier zult u de meeste winkels en boetieks vinden. Er zijn veel cafés en restaurants waar u terecht kunt voor diverse gerechten en bij mooi weer kunt genieten op de terrasjes. Indien de tijd het toelaat is een bezoek aan het Two Oceans Aquarium de moeite waard. Vanaf de Waterfront vertrekken ook de boten naar Robben Island dat elf kilometer voor de kust ligt. Het eiland deed 400 jaar lang dienst als gevangenis en werd gebruikt voor bannelingen. Het eiland is vooral bekend geworden door het gevangenschap van Nelson Mandela, de voormalige president van Zuid-Afrika. Rondleidingen worden gegeven door ex-gevangenen.

Tip: tickets voor Robben Island en de Tabelberg zijn ook online te reserveren. Houd er wel rekening mee dat de boot voor Robben Island en de cable car voor de Tafelberg bij slecht weer niet operationeel zijn. Reserveren kan via www.tablemountain.net en www.robben-island.org.za.
Dag 3 Kaapstad
Een absolute aanrader is een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Vanuit het centrum van Kaapstad kunt u met de huurauto over Victoria Road naar Camps Bay rijden. Vanaf het strand heeft u een goed uitzicht op Lion’s Head en de Twaalf Apostelen. Langs de kust rijdt u vervolgens naar het voormalige vissersplaatsje Houtbaai waar u een boottocht kunt maken naar Seal Island om de kolonie zeeleeuwen te zien. Over de Constantia Nek Pas kunt u verder rijden en optioneel een stop maken bij de Groot Constantina Wine Estate, de oudste wijnboerderij van het land. Aangekomen in het Cape Peninsula National Park kunt u prachtige wandelingen maken en uiteraard Kaap de Goede Hoop bezoeken. Op de terugweg kunt u de pinguïns bij Boulders Beach zien of stoppen in Simons Town. Vlak voor Kaapstad vormen de Kirstenbosch National Botanical Gardens nog een belangrijke bezienswaardigheid.

Tip: neem een picknick lunch mee uit Kaapstad en nuttig deze onderweg langs de mooie route.
Dag 4 Kaapstad
Na het ontbijt is de rest van de dag ter vrije besteding om Kaapstad op eigen gelegenheid te verkennen. Vandaag kunt u bijvoorbeeld Kasteel de Goede Hoop bezoeken. Dit is het oudste koloniale gebouw van Kaapstad en ligt aan de zuidwestelijke kant van het stadscentrum. Het is gebouwd in de tijd van de VOC dus u kunt er veel Nederlandse invloeden zien. Ook is een bezoek aan de Company’s Garden, ook wel Kompanjiestuin de moeite waard. Deze stadstuin is aangelegd door de Nederlander Jan van Riebeeck en diende als fourage plaats voor de Nederlandse VOC schepen. Erg indrukwekkend is een bezoek aan het District Six Museum. U krijgt hier een goed beeld van de verdrijving van alle zwarte inwoners uit de wijk district six, toen de blanke overheid in 1966 besloot om hier een wijk voor de blanken te maken. Ook erg leuk om in korte tijd alle hoogtepunten van de stad te zien, is een tocht per hop-on-hop-off bus. U bepaalt zelf waar u uitstapt en welke bezienswaardigheden u echt wilt bezoeken.

Tip: leuke excursies in Kaapstad waaraan u niet zo snel denkt: helikoptervlucht boven de stad (www.helicopterscapetown.co.za), snorkelen met zeeleeuwen (www.sealsnorkeling.com), ga op een kajak avontuur (www.kayak.co.za), abseilen van de Tafelberg (www.abseilafrica.co.za) of verken de stad per motor met zijspan (www.sidecars.co.za). Activiteiten zijn eenvoudig via de websites te reserveren.
Dag 5 Kaapstad - Stellenbosch
Een korte reisdag vandaag naar Stellenbosch, het centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. In de omgeving liggen dan ook meer dan honderd wijnkelders waarvan er veel open zijn voor publiek en dienst doen als wijnproeverij. Vanuit Kaapstad is het ongeveer 50 km rijden. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. De stad is in 1679 gesticht door de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. De Nederlandse invloed is vandaag de dag terug te zien in de oude Kaaps-Hollandse die vooral langs de Dorpsstraat staan. Aan weerszijden van deze straat staan oude eikenbomen, de reden dat Stellenbosch ook wel de eikenstad wordt genoemd. Aan de Dorpsstraat ligt ook Ome Samie se Winkel waar reizigers zich terug wanen in de tijd. Tijdens een wandeling over Church Street komt u langs de St. Mary’s Kathedraal, de Moederkerk en het Village Museum. Liefhebbers van kunst kunnen in het centrum terecht bij een van de vele galerieën, waar zowel internationale als lokale kunstcollecties tentoongesteld worden.

Tip: Een uitstekend restaurant in Stellenbosch is Oppie Dorp, reserveren wordt aanbevolen.
Dag 6 Stellenbosch
Dag ter vrije besteding in Stellenbosch. Naast een bezoek aan de wijnhuizen of het oude centrum van de stad zijn er talloze andere activiteiten te ondernemen. Wacht dacht u van een mooie wandeling in het Jonkershoek natuur reservaat. Hier zijn routes uitgezet over verschillende afstanden. Interessante plaatsen in de omgeving zijn Franschhoek en Paarl waar naast de vele wijnhuizen ook het Taal Monument te zien is.

Tip: Wanneer u van port houdt mag een bezoek aan Murati niet ontbreken. Dit kleine wijnhuis maakt een fantastische port (die helaas niet in Nederland verkrijgbaar is). Wilt u een georganiseerde wijntour maken dan kunnen we African King Tours aanbevelen (www.africankingtours.co.za).
Dag 7 Stellenbosch - Hermanus
De volgende bestemming is Hermanus, vanuit Stellenbosch ongeveer 95 km rijden. Dit prettige plaatsje ligt op een smalle strook tussen de zee en een bergketen ten zuidoosten van Kaapstad en heeft volop watersportmogelijkheden. Hermanus wordt ook wel ‘the Whale Capital of South Africa’ genoemd. In de periode juli t/m november is het namelijk mogelijk om vanaf de kust walvissen en dolfijnen te spotten, een erg leuke ervaring!
Dag 8 Hermanus - Oudtshoorn
De reis gaat vandaag verder naar Oudtshoorn. Vanuit Hermanus is het ongeveer 450 km rijden. U rijdt via Stanford en Stormsrivier naar Montagu. Hierna reist u over de R62 via Barrydale, Ladysmith en Calitzdorp naar Oudtshoorn. De hoofdstad van de Kleine Karoo wordt de ‘struisvogelhoofdstad’ genoemd. In de omgeving liggen ongeveer 400 struisvogelboerderijen waarvan er enkele geopend zijn voor publiek. Ten noorden van Oudtshoorn liggen de Cango Caves. Met een gids kunt u de grotten bezoeken.

Tip: bezoek bekende wijnhuizen (Calitzdorp wijnkelder en De Krans) in Calitzdorp. Met name de portwijnen staan hoog aangeschreven.
Tip: rijd via de Hemel-en-Aarde Vallei tussen Caledon en Hermanus, het gebied dat bekend staat vanwege de combinatie van wijn en chocolade.
Dag 9 Oudtshoorn
Dag ter vrije besteding. U kunt vandaag een schitterende route met de huurauto rijden. Vanuit Oudtshoorn rijdt u dan eerst naar De Rust waarna u over de Meringspoort Pass door de Swartberg Mountains rijdt. De Grootrivier baant zich hier een weg door de smalle kloven. Tijdens de rit steekt u maar liefst 32 keer de rivier over. Strek onderweg even de benen en maak een korte wandeling naar een waterval. Vervolgens rijdt u over de R407 richting het dorpje Prins Albert. Via de Swartberg Pass, een van de mooiste bergpassen ter wereld, rijdt u vervolgens terug naar Oudtshoorn. De pas, die op zijn hoogste punt 1.583 meter bereikt, is gebouwd door Thomas Bain. De bergpas is 27 kilometer lang en biedt adembenemende uitzichten over de Karoo. De totale afstand van deze route bedraagt circa 175 km.
Dag 10 Oudtshoorn - Knysna
De volgende bestemming is Knysna, een gezellig kustplaatsje dat aan de bekende Tuinroute ligt. Vanuit Oudtshoorn rijdt u via de N12 naar George en de N2 naar Knysna, een afstand van circa 135 km. Na aankomst in de accommodatie is de rest van de dag ter vrije besteding. In Knysna en omgeving is veel te doen waardoor het zeer geschikt is voor een verblijf van meerdere dagen. Een belangrijke bezienswaardigheid in Knysna zijn de twee zandstenen kliffen (Knysna Heads) aan de monding van de lagune. Vanaf de Eastern Head heeft u uitzicht over de lagune, Leisure Isle en Knysna. In het centrum ligt de gezellige waterfront waar veel galerieën, restaurants en winkels liggen. De dag kan optioneel worden afgesloten met een sunset cruise op de helderblauwe lagune.
Dag 11 Knysna
Dag ter vrije besteding in Knysna. Vanuit Knysna kunt u verschillende excursies maken zoals een boottocht naar het Featherbed Nature Reserve, een beschermd natuurgebied of bezoek een van de oesterkwekerijen. Op de lagune in Knysna zijn diverse watersportmogelijkheden mogelijk waaronder kajakken. Wandelen kan uitstekend in het Knysna Forest, het grootste inheemse bos van Zuid-Afrika. Natuurlijk kunt u vandaag ook een dagje relaxen op het strand.

Tip: ontdek waarom Knysna wereldwijd bekend staat en proef de oesters in een van de vele restaurants.
Dag 12 Knysna - Tsitsikamma National Park
Een korte reisdag vandaag naar het Tsitsikamma National Park. Vanuit Knysna is het ongeveer 90 km rijden over de N2. Tsitsikamma ligt aan de Indische Oceaan en is ruim 80 km lang en slechts 5 km breed. Het landschap kenmerkt zich door fijnbos en regenwoud. Voor de rotsachtige kust ligt een schitterende onderwaterwereld waar ondermeer dolfijnen voorkomen. Voor vogelliefhebbers is het park ook aan te raden want er leven ruim 200 vogelsoorten. Na aankomst in de lodge is de rest van de dag ter vrije besteding om de wandelroutes in het park te verkennen. Een van de 'must sees' in het park is de lange hangbrug over de monding van de Stormsrivier.

Tip: avontuurlijke reizigers kunnen een "Canopy Tour" maken in Tsitsikamma. Tijdens deze kabelbaantocht zweeft u van boomtop naar boomtop. Meer informatie: www.tsitsikammacanopytour.co.za
Dag 13 Tsitsikamma - Addo Elephant National Park
De volgende bestemming is het Addo Elephant National Park, ca. 250 km rijden (ongeveer 3 uur). De komende twee nachten verblijft u in Chrislin African Lodge gelegen op een voormalige sinaasappel- en citroenplantage nabij Addo Elephant park. U overnacht in een van de traditionele Afrikaanse cottages met een en-suite badkamer. De cottages liggen in een prachtige tuin waar met name vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Daarnaast is er een heerlijk zwembad voor de nodige ontspanning. In ongeveer tien minuten bent u vanuit de Chrislin African Lodge bij de ingang van het malariavrije Addo Elephant Park. U kunt dit park met de eigen huurauto verkennen of een gamedrive reserveren bij de lodge.

Tip: u kunt rijden via de plaats Kareedouw voor een lekker kopje koffie in The Sweaty Dutchman Coffee Shop and Bistro.
Dag 14 Addo Elephant National Park
Vandaag kunt u met de eigen huurauto op safari gaan in het park. Bij de gate dient u de conservation levy te betalen. In het park kunt u met uw eigen huurauto rondrijden. U proeft hier de sfeer van het authentieke Afrika. Met een beetje geluk ziet u talloze olifanten families, een indrukwekkende belevenis. Verwacht tijdens een gamedrive in Addo niet alleen olifanten te zien want er leven ook buffels, impala’s, hartebeesten, koedoes, neushoorns, wrattenzwijnen en zebra’s. Met een beetje geluk ziet u ook hyena’s, leeuwen en misschien wel een luipaard! Een safari kunt u overigens ook in georganiseerd verband maken (optioneel).
Dag 15 Addo - Port Elizabeth - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Vandaag rijdt u naar de luchthaven van Port Elizabeth. Hier levert u de huurauto in. Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: indien gewenst verzorgen we ook de vliegreis van Port Elizabeth.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • transfer Kaapstad airport - accommodatie
 • autohuur Europcar Categorie C, bijvoorbeeld een Toyota Corrolla Quest (handgeschakeld)
 • - inclusief: verzekeringen & ongelimiteerde kilometers
 • - inclusief: persoonlijke Engelstalige routebeschrijving & wegenkaart
 • - inclusief: extra bestuurder
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • boekingskosten: € 25 per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (onze reisspecialist adviseert u over de mogelijkheden)
 • bijkomende kosten autohuur, zoals: aflever- en/of achterlatingskosten, benzine- en eventuele tolkosten
 • conservation levy game reserves en/of nationale parken
 • excursies en entreegelden
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 1.250 - € 1.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Villa Lutzi - Kaapstad
incl ontbijt
Dit kleinschalige bed and breakfast, gelegen in de wijk Oranjezicht, is een prima uitgangspunt om Kaapstad en omgeving te verkennen. De eigenaren geven u graag persoonlijke adviezen en tips over dagtrips en restaurants. In de tuin van deze stijlvolle villa ligt het zwembad dat een mooi uitzicht biedt op Table Mountain. Elke ochtend wordt er een lekker ontbijt geserveerd. De Waterfront ligt op ongeveer 10 minuten rijden. Op loopafstand vindt u verschillende gezellige restaurants in Kloof Street. Met name Cafè Paradiso is een aanrader!

Rusthuiz Guest House - Stellenbosch
incl ontbijt
Na aankomst bij het Rusthuiz Guest House kunt u uw auto veilig parkeren op het afgesloten terrein van de accommodatie. Tijdens het ontvangst legt uw gastvrouw verschillende mogelijkheden uit voor het boeken van wijntours in de omgeving. U kunt ervoor kiezen om dit bij de accommodatie te boeken, maar u kunt ook eenvoudig zelf op pad gaan naar de wijnboerderijen. Het fijne aan een verblijf in Rusthuis Guest House is de centrale ligging. Voordat het donker wordt, kunt u naar het gezellige centrum lopen (op ongeveer 10 minuten) en een keuze maken uit de verschillende restaurants. Met name in de ‘superior balcony rooms’ is het goed vertoeven, vanwege de aanwezigheid van een balkon (met zitje).

The Potting Shed Guest House - Hermanus
incl ontbijt
Op zoek naar een goede budgetoptie in Hermanus? Dan kunnen wij Potting Shed Guest House aanbevelen. Voor sommige reizigers zullen de kamers iets eenvoudiger zijn (al vinden wij de inrichting juist erg leuk!), maar de uitbaters zijn echt top! Zij zijn erg vriendelijk en geven u graag tips over de activiteiten in de omgeving. Het ontbijt wordt met liefde bereid en u heeft keuze uit een aantal menu’s. In de middag is het aan te raden om naar de zee te lopen. Via de cliff paths bereikt u het centrum. Wie weet heeft u geluk en spot u vanaf de kant al een walvis! Naast de standaard en deluxe tweepersoonskamers is er, voor degene die wat meer privacy zoeken, ook een studio beschikbaar. Het is toegestaan om eten mee te nemen (vanuit de supermarkt bijvoorbeeld). Op uw privébalkon is een gezellig zitje en barbecue aanwezig.

Montana Guest Farm - Oudtshoorn
incl ontbijt
De omgeving van Oudtshoorn staat bekend om haar vele struisvogelboerderijen. Hoe leuk is het om bij een nog werkende struisvogelboerderij te overnachten? Wij raden om die reden het Montana Guest Farm aan, zodat u deze grappig ogende beesten van dichtbij kunt bewonderen. Uit eigen ervaring kunnen wij u vertellen dat het leuk is om ’s avonds, tegen een toeslag, bij de accommodatie te dineren. De eigenaar, een oude man, dineert iedere dag gezellig met u mee (en eventuele andere gasten)! Hij staat erop dat u de struisvogelbiefstuk probeert (erg lekker!), maar mocht u dat niet zien zitten dan zijn er ook andere gerechten mogelijk.

Fish Eagle Lodge - Knysna
incl ontbijt
Mooie locatie, aardige mensen en goed verzorgd, een reactie die we vaak krijgen van onze reizigers. Deze eenvoudige en betaalbare driesterren lodge is zeker een goede uitvalbasis om Knysna en omgeving te verkennen. Vanuit de lodge heeft u een prachtig uitzicht over de lagune en de bergen. Elke ochtend wordt er een uitgebreid ontbijt geserveerd in de breakfast lounge.

Tsitsikamma Village Inn - Tsitsikamma National Park
incl ontbijt
Op zoek naar een grootschalige accommodatie waarbij u wel een persoonlijke en unieke kamer heeft, dan is Tsitsikamma Village Inn een bijzonder goede keus. De accommodatie is gelegen in het kleine plaatsje Storms River en biedt u een uitstekend verblijf aan met een tal van mogelijkheden om te eten. U brengt de nacht door in uw eigen ‘huisje’ of persoonlijke kamer. Geen enkele kamer is gelijk aan elkaar en hebben ieder hun eigen karakter. Naast keuze uit 2 verschillende restaurants heeft het gehele complex ook nog een zwembad, micro bierbrouwerij en een sfeervolle bar. Aan faciliteiten is hier dan ook niets te kort!

Chrislin African Lodge - Addo Elephant National Park
incl ontbijt
Op een voormalige sinaasappel- en citroenplantage nabij Addo Elephant park ligt de Chrislin African Lodge. U overnacht in een van de traditionele Afrikaanse cottages met een en-suite badkamers. De cottages liggen in een prachtige tuin waar met name vogelliefhebbers hun hart op kunnen halen. Daarnaast is er een heerlijk zwembad voor de nodige ontspanning. In ongeveer tien minuten bent u vanuit de Chrislin African Lodge bij de ingang van het malariavrije Addo Elephant Park. U kunt dit park met de eigen huurauto verkennen of een gamedrive reserveren bij de lodge.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »