Menu

Zuid-Afrika: van Johannesburg tot Kaapstad

Heeft u de tijd om Zuid-Afrika optimaal te beleven? Dan is de selfdrive van Johannesburg naar Kaapstad de ideale reis voor u! In deze reis ziet u alle highlights, bezoekt u onbekende gebieden en rijdt u de gehele route van Johannesburg tot aan Kaapstad zelf. U heeft de kans op de bekende bezienswaardigheden te zien, zoals het Krugerpark, de Drakensbergen, de wijnlanden en uiteraard een afsluitend verblijf in Kaapstad. Maar ook de minder bekende gebieden komen in deze reis aan bod. Zo geniet u van de ruige schoonheid van de Wild Coast en het verblijf in het kleine stadje Prince Albert in de Karoo. Doordat u de gehele route zelf rijdt kunt u uw eigen dagindeling maken en beleeft u Zuid-Afrika het best!

Reisduur: 28 dagen

 Johannesburg - Kruger - eSwatini - St. Lucia - Drakensbergen - Wild Coast - Tuinroute - Kaapstad

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Zuid-Afrika: van Johannesburg tot Kaapstad inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Een reis geschikt voor reizigers die de tijd hebben om Zuid-Afrika optimaal te ontdekken
 • Doordat u de gehele afstand van Johannesburg naar Kaapstad rijdt ervaart u de diversiteit in de landschappen en culturen van Zuid-Afrika
 • Bezoek aan minder bekende locaties in Zuid_Afrika zoals de Wild Coast en Prince Albert
 • Combinatie van natuur, cultuur, strand en steden
bekijk meer

Dag tot daginklappen

 - foto: Umngazi River Bungalows
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Johannesburg
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Johannesburg wordt u verwelkomd door een vertegenwoordiging van de accommodatie. Zij verzorgen de transfer (mogelijk op indeling) naar de Outlook Lodge, gelegen in een rustige buitenwijk van Johannesburg. U verblijft in een van de zeven comfortabele en modern ingerichte kamers. De kamers, voorzien van alle gemakken, beschikken over een open badkamer en een apart toilet. Iedere ochtend wordt er een prima ontbijt geserveerd.
Dag 2 Johannesburg - Hazyview
Na het ontbijt reist u per shuttlebus terug naar de luchthaven, waar de huurauto klaar staat. U rijdt in eigen tempo naar Hazyview (ca. 395 km rijden). Onderweg passeert u de plaatsen Witbank, Belfast, Dullstroom en Lydenburg. In Lydenburg raden wij u aan verder te rijden over de R37 naar Sabie. Deze route gaat over de indrukwekkende Long Tom Pass. Met een hoogte van 2149 meter is dit de hoogste verharde weg van het land. Onderweg kunt u genieten van uitzichten over de valleien. Vooral het uitzicht vanaf de top van Mount Anderson is indrukwekkend. Na Sabie is het nog een korte rit naar Hazyview. De komende twee nachten verblijft u in de gezellige Gecko Lodge, net buiten het centrum van Hazyview.

Noot: U kunt ook kiezen voor een transfer naar de Outlook Lodge. De auto leveren we de volgende ochtend dan af bij de Outlook Lodge. De afleverkosten, ca. ZAR 500, kunt u dan ter plaatse voldoen.
Dag 3 Hazyview
Dag ter vrije besteding in Hazyview en omgeving. U kunt vandaag de Panorama route verkennen, een indrukwekkende route met mooie uitzichten. Bezienswaardigheden langs de route zijn de Pinnacle, een spitse rots die ver boven het omliggende bos uitsteekt, en God’s Window vanwaar u bij helder weer een mooi uitzicht heeft. Vanaf God’s Window kunt u lopen naar het uitzichtpunt ‘Wonderview’ op een hoogte van 1750 meter. Een bezoek aan Bourke's Luck Potholes mag ook zeker niet ontbreken. De Blyde Rivier en de Treur komen hier samen en hebben de rotsen prachtig geërodeerd. Een rit over de Panoramaroute biedt teven prachtige uitzichten op de Blyde River Canyon, de op drie na grootste canyon ter wereld. Een bezoek aan het voormalige goudzoekersstadje Pilgrims Rest ten westen van Graskop aan de R533, is ook de moeite waard.
Dag 4 Hazyview - Marloth Park
Na het ontbijt gaat u op safari met de eigen huurauto door het Kruger National Park. Vanuit de accommodatie rijdt u naar de Phabeni Gate. Bij de gate kunt u de conservation levy betalen waarna u zelf uw route door het zuiden van Kruger kunt bepalen. Houdt u er rekening mee dat de gemiddelde snelheid, tijdens een gamedrive, vaak rond de 25km/u per uur ligt. De maximale toegestane snelheid is 50 km/u op geasfalteerde wegen en 40 km/u op zandwegen. Hoe langzamer u rijdt hoe meer kans u heeft op het zien van wild. U verlaat het Krugerpark via de Crocodile Bridge Gate, waar vandaan het nog circa 30 minuten rijden is naar uw accommodatie in Marloth Park.
Dag 5 Kruger National Park/Marloth Park
Een dag ter vrije besteding. Ontdek het Marloth Park, geniet van het uitzicht op de rivier en het Kruger National Park of breng met uw eigen huurauto een bezoek aan het zuidelijke gedeelte van het Kruger National Park. De variëteit aan landschappen maakt het park een uitstekend leefgebied voor meer dan 140 zoogdieren en 500 vogelsoorten. Door de aanwezigheid van prooidieren als impala’s, giraffen, zebra’s, gnoes en buffels komen er ook veel roofdieren in het park voor waaronder cheeta’s, hyena’s, leeuwen, luipaarden en andere katachtigen. De rivieren vormen het leefgebied van krokodillen en nijlpaarden. Vanuit de lodge worden gamedrives en wandelsafari's georganiseerd waaraan u optioneel kunt deelnemen.
Dag 6 Kruger National Park - eSwatini
Over de N4 en de R570 rijdt u vandaag naar Jeppe’s Reef/Matsamo, de grensovergang met eSwatini. Onderweg naar Mbabane kunt u een stop maken bij een kunstenaarsdorpje in Piggs Peak en de Ngwenya glasfabriek in Motjane. Een bezoek aan de lokale markt van Mbabane is zeker de moeite waard. In Mhlambanyatsi, ten zuidwesten van de hoofdstad Mbabane, reserveren we een hotel voor u. De totale afstand bedraagt vandaag ca. 300 km. eSwatini is het kleinste land van Afrika en ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het is een van de laatste drie koninkrijken van het continent. Ondanks het kleine oppervalk heeft het land een afwisselend landschap van o.a. bergen, rotsen, vruchtbare valleien, savannen, beboste heuvels, moerassen, rivieren en watervallen. Een van de bekendste wildparken van het land is Mlilwane, o.a. het leefgebied van de ‘big five’. eSwatini is ook bekend om haar tradities en bijzondere ceremonies. Zo mag de vorst van eSwatini elk jaar na het rietdansfestival (Umhlanga) een nieuwe vrouw uitkiezen (polygamie komt namelijk voor in eSwatini).
Dag 7 eSwatini - Hluhluwe Game Reserve
In eSwatini kunt u nog een bezoek brengen aan de de Afrikaanse markt in Manzini. Via de Lavumisa/Golela grenspost rijdt u Zuid-Afrika weer binnen waarna u over de N2 in zuidelijke richting rijdt. De volgende bestemming is de Rhino Ridge Safari Lodge in het Hluhluwe Game Reserve. Vanuit Mogi Boutique Hotel is het ongeveer 300 km rijden. Na aankomst in de lodge kunt u in de namiddag deelnemen aan een georganiseerde gamedrive.
Dag 8 Hluhluwe Game Reserve
Vandaag staat er in de ochtend en in de namiddag een georganiseerde gamedrive op het programma. Tussen de gamedrives door kunt u ontspannen bij de lodge. Hluhluwe Game Reserve is aan het einde van de 19e eeuw al opgericht ter bescherming van de witte neushoorn. In dit prachtige, circa 23.000ha grote wildreservaat leven naast neushoorns ook leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten. Het landschap wordt gekenmerkt door heuvels en weelderige vegetatie waardoor het zich onderscheidt van het Kruger National Park. Andere diersoorten die in het park leven zijn bavianen, impala’s, elandantilopen, gnoes, giraffen, koedoes en zebra’s. Voor vogelaars is dit ook een uitstekend gebied want er zijn meer dan 300 vogelsoorten gespot.
Dag 9 Hluhluwe Game Reserve - St. Lucia
Na een laatste ochtend gamedrive en het ontbijt rijdt u verder naar St. Lucia, een kustreservaat dat onderdeel is van het Greater St. Lucia Wetland Park. De komende twee nachten verblijft u in het centrum van het kleine plaatsje St Lucia. De accommodatie heeft een zwembad om eventueel een frisse duik te nemen nadat u bent ingecheckt.
Dag 10 St. Lucia
U hoeft zich zeker niet te vervelen tijdens de vrije dag in St. Lucia. Een aanrader is een boottocht op het meer met Advantage Cruiser. Tijdens deze boottocht heeft u goede kans om krokodillen en nijlpaarden te zien. Wanneer u interesse heeft zijn er ook mogelijkheden om in alle vroegte een boottocht te maken om dolfijnen te spotten. In de periode half mei tot half december is het mogelijk om walvissen te zien. De walvissen migreren helemaal uit Antarctica om in de warme wateren van de Indische Oceaan hun jongen te krijgen. In Cape Vidal in het St. Lucia Marine Reserve (ca. 35 km rijden) zijn uitstekende snorkelmogelijkheden. In het iSimangaliso Wetland Park is het leuk om ’s avonds op een night gamedrive te gaan. Andere activiteiten zijn kajakken, paardrijden, diepzeevissen en natuurlijk kunt u een strandwandeling maken.
Dag 11 St. Lucia - Salt Rock
Na het ontbijt rijdt u langs de kust over N2 richting Durban. Onderweg kunt u eventueel een bezoek brengen aan het plaatsje Zinkwazi (het Zulu-woord voor visarend) dat wordt omgeven door tropische bossen en aan een lagune ligt. Het gebied is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. U overnacht in een leuk guesthouse in het plaatsje Salt Rock, 30 minuten rijden van het levendige Durban.
Dag 12 Salt Rock - Drakensberg Zuid
Na het ontbijt vervolgt u de route langs de kust naar Durban. Net voor Durban slaat u af naar de N3, richting Pietermaritzburg. U slaat bij Howick af naar de R617, waar u richting Himeville en Underberg rijdt. U verblijft de komende nachten in de zuidelijke Drakensbergen. De Drakensberg is tegenwoordig bekend als het uKhahlamba National Park. uKhahlamba betekent in de Zulu-taal "barrière van speren". Het park ligt ten noordoosten van KwaZulu-Natal en grenst in het westen aan het vorstendom Lesotho. Het is een van de mooiste parken van Zuid-Afrika. Het landschap bestaat uit hoge bergpieken (boven de 3000 meter), diepe dalen, plateaus, steile kliffen en uitgestrekte valleien. Na aankomst is de rest van de dag vrij te besteden, bijvoorbeeld om te relaxen bij het zwembad. Geniet van de rust en de frisse berglucht.
Dag 13 Drakensberg Zuid
Dag ter vrije besteding. Wij raden u aan om voor vandaag een georganiseerde excursie naar de Sani Pass te reserveren. U wordt dan na het ontbijt bij uw accommodatie opgehaald.Per 4x4 jeep rijdt uw chauffeur over de Sani Pass (2874m hoogte) de Drakensberg in. Het uitzicht is adembenemend! Met bergtoppen van boven de 3000 meter is de Drakensberg de hoogste bergketen van Zuidelijk Afrika. In het reservaat leven vele soorten roofvogels. In Lesotho staat een ontmoeting met de zeer vriendelijke, lokale bevolking centraal. Dit koninkrijk wordt volledig door Zuid-Afrika omsloten en is het enige land ter wereld dat in zijn geheel boven de 1000 meter ligt. Na de lunch in de "highest pub in Africa" rijdt u terug naar uw hotel terwijl u nog even kunt genieten van de mooie omgeving. Neem uw paspoort mee!.
Dag 14 Drakensberg Zuid - Port St. Johns
U rijdt vandaag naar het plaatsje Port St. Johns aan de Wild Coast. Vanuit Zuid Drakensberg bedraagt de afstand ca. 315 km. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. Tijdens uw verblijf in de Umngazi Beach Bungalows zijn alle maaltijden inclusief. U kunt hier na aankomst heerlijk tot rust komen of juist een van de vele activiteiten ondernemen.
Dag 15 Port St. Johns
Dag ter vrije besteding. U kunt er voor kiezen om bij uw accommodatie te blijven, waar u bijvoorbeeld een baantje kunt trekken in het zwembad of een balletje kunt slaan op de tennisbaan. Maar we raden u aan om de prachtige omgeving te gaan ontdekken. Zo kunt u hier prachtige wandeltochten maken, of maak een tocht per mountain bike. Voor liefhebbers van vissen of vogelaars is Umngazi ook een waar walhalla. 

Optioneel kunt u vandaag per huurauto het Hluleka Nature Reserve verkennen. Het is ongeveer 105 kilometer rijden vanuit Port St. Johns. Hluleka Nature Reserve bestaat uit weelderige inheemse bossen, een prachtige rotsachtige kustlijn, ongerepte stranden en glooiende graslanden. Het kent een rijke biodiversiteit, u hebt de mogelijkheid om inheemse diersoorten te zien zoals; de blauwe duiker, elanden, zebra's en een scala aan vogels.
Dag 16 Port St. Johns - Chintsa
Vandaag reist u naar Chintsa, een klein vissersdorpje net voor Oos London. Ook hier vindt u de ongerepte natuur, mooie lagunes en witte lege stranden. Langs de monding van de Chintsa-rivier ziet u veel vissers hun hengel uitgooien. Er zijn genoeg restaurantjes voor een heerlijk diner of een lekker drankje. U kunt ook naar het nabij gelegen Inkwenkwezi Private Game Reserve voor een gamedrive, een safari te paard of een mountainbike tocht door het park.
Dag 17 Chintsa - Amakhala Game Reserve
De volgende bestemming is het malariavrije Amakhala Game Reserve. Het reservaat ligt op 45 minuten rijden ten oosten van Port Elizabeth. Na aankomst in de lodge staat er in de namiddag een eerste gamedrive op het programma. Per open Land Rover en onder begeleiding van een deskundige ranger maakt u de safari. Tijdens het verblijf in het park zijn ook de maaltijden inbegrepen.
Dag 18 Amakhala Game Reserve
U heeft wederom een dag in het Amakhala Game Reserve. Er staan vandaag twee gamedrives op het programma. U gaat, onder begeleiding van een deskundige ranger, op safari in een open Land Rover. Het reservaat, met een oppervlakte van bijna 7300 hectare, heeft een divers landschap van uitgestrekte graslanden tot bushveld. De kans is groot dat u oog in oog komt te staan met buffels, cheeta’s, leeuwen, neushoorns, olifanten, giraffen, zebra’s en verschillende apen- en antilopensoorten. Tussen de gamedrives door kunt u ontspannen bij de accommodatie. 's Avonds kunt u bij het kampvuur genieten van een heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn.
Dag 19 Amakhala Game Reserve - Plettenberg Bay
Vandaag kunt u nog genieten van een ochtendsafari en laatste ontbijt in het Amakhala Game Reserve. Vervolgens reist u naar uw volgende verblijfsplaats, Plettenberg Bay. We raden u aan onderweg te stoppen bij het Tsitsikamma National Park. Dit prachtige park is ruim 80 km lang en slechts 5 km breed. Het park bestaat uit fijnbos en regenwoud en heeft een rotsachtige kust. De kust van het park biedt een schitterende onderwaterwereld waar o.a. dolfijnen voorkomen. In het park ligt ook een hangbrug over de rivier. Er zijn uitstekende wandelmogelijkheden in het park. Voor vogelliefhebbers is het park ook aan te raden want er leven ruim 200 vogelsoorten. Bij aankomst in Plettenberg Bay is de dag vrij te besteden.
Dag 20 Plettenberg Bay
Opnieuw een dag vrij te besteden in Plettenberg Bay, ook wel 'Plett' genoemd. U kunt gemakkelijk met de huurauto op pad gaan in de omgeving. U kunt natuurlijk ook lekker luieren op het kilometers brede goudgele zandstrand. Plettenberg Bay heeft een prachtige baai en er zijn tevens diverse watersportmogelijkheden zoals surfen, kanoën, kajakken of bodyboarden.
Dag 21 Plettenberg Bay - Prince Albert
Vandaag reist u naar uw volgende bestemming; het kleine plaatsje Prince Albert. Onderweg rijdt u nog langs de plaatsen Knysna en Wilderness, zeker een bezoek waard. Prince Albert is een typische plaatsje zoals u veel zult zien in de Karoo, met vele Victoriaanse gebouwen en huizen. Tijdens uw verblijf in Prince Albert hoeft u zich echter niet te vervelen! In de omgeving vindt u een aantal wijnboerderijen, die zeker een bezoek waard zijn zoals Fernskloof en Bergwater Wines. Liefhebers van olijven kunnen goed terecht bij het O for Olive, waar u olijven en olijfolie kunt proeven. Maar ook het café O is een aanrader voor een heerlijke lunch of kop koffie, met prachtig uizicht over de Swartberg Mountains. 

Mocht u interesse hebben in Zuid-Afrikaanse cuisine en kookt u zelf graag? Dan is een kookles bij de African Relish kookschool een echte must. U kunt een kookles van een halve dag volgen, maar de echte 'foodies' kunnen zelfs een hele dag hier terecht. U kunt kiezen voor Zuid-Afrikaanse klassieke recepten, gerechten uit de Karoo of eventueel de Mediterraanse keuken. Op zondag is de kookschool gesloten. We raden u aan deze excursie van te voren vast te leggen.
Dag 22 Prince Albert
Dag ter vrije besteding. U kunt vandaag een schitterende route met de huurauto rijden. Vanuit Prince Albert rijdt u over de R407 naar Klaarstroom en vervolgens via de N12 naar het plaatsje De Rust. Tusen Klaarstroom en De Rust rijdt u over de Meiringspoort Pass al door de Swartberg Mountains. De Grootrivier baant zich hier een weg door smalle kloven. Via de N12 rijdt u naar Oudtshoorn, ook een prettige plek om te stoppen en rond te kijken. Zo kunt u hier een struisvogelboerderij bezoeken of de Cango Caves. Vervolgens rijdt u over de R328 via de Swartberg Pass terug naar Prince Albert.  De pas, die op zijn hoogste punt 1.583 meter bereikt, is gebouwd door Thomas Bain. De bergpas is 27 kilometer lang en biedt adembenemende uitzichten over de Karoo. De totale afstand van deze route bedraagt circa 175 km, maar we raden u aan hier de hele dag voor in te plannen zodat u voldoende stops kunt maken.
Dag 23 Prince Albert - Stellenbosch
Vandaag rijdt u van Prince Albert naar de wijnlanden van Stellenbosch. Onderweg kunt u nog een stop maken in het plaatsje Matjiesfontein. In deze plaats lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Een bezoek aan het Lord Milner Hotel voor een kopje koffie is een aanrader! Na aankomst in Stellenbosch is de rest van de dag ter vrije besteding. De stad is in 1679 gesticht door de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. De Nederlandse invloed is vandaag de dag terug te zien in de oude Kaaps-Hollandse die vooral langs de Dorpsstraat staan. Aan weerszijde van deze straat staan oude eikenbomen, de reden dat Stellenbosch ook wel de eikenstad wordt genoemd. Aan de Dorpsstraat ligt ook Ome Samie se Winkel waar reizigers zich terug wanen in de tijd. Tijdens een wandeling over Church Street komt u langs de St. Mary’s Kathedraal, de Moederkerk en het Village Museum. Liefhebbers van kunst kunnen in het centrum terecht bij een van de vele galerijen waar zowel internationale als lokale kunstcollectie tentoongesteld worden.

Tip: Verschillende wijnhuizen bieden naast een wijnproeverij ook een prima lunchlocatie. Wanneer u van port houdt mag een bezoek aan Murati niet ontbreken. Dit kleine wijnhuis maakt een fantastische port (die helaas niet in Nederland verkrijgbaar is).
Dag 24 Stellenbosch
Dag ter vrije besteding in Stellenbosch. Naast een bezoek aan de wijnhuizen of het oude centrum van de stad zijn er talloze andere activiteiten te ondernemen. Wat dacht u van een mooie wandeling in het Jonkershoek natuur reservaat. Hier zijn routes uitgezet over verschillende afstanden. Interessante plaatsen in de omgeving zijn Franschhoek en Paarl waar naast de vele wijnhuizen ook het Taal Monument te zien is. Franschhoek wordt gezien als het culinaire Mekka van Zuid-Afrika, een aanrader als u van overheerlijk eten houdt.
Dag 25 Stellenbosch - Kaapstad
Een korte reisdag vandaag naar één van de mooiste steden ter wereld; Kaapstad. De achtergrond wordt gevormd door de immense Tafelberg en in de directe omgeving liggen mooie stranden en veel bezienswaardigheden. Vanuit Stellenbosch is het ongeveer 50 km rijden. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding.

Tip: Leuke excursies in Kaapstad waaraan u niet zo snel denkt: helikoptervlucht boven de stad (www.helicopterscapetown.co.za), snorkelen met zeeleeuwen (www.sealsnorkeling.com), ga op een kajak avontuur (www.kayak.co.za), abseilen van de Tafelberg (www.abseilafrica.co.za) of verken de stad per motor met zijspan (www.sidecars.co.za). Activiteiten zijn eenvoudig via de websites te reserveren.
Dag 26 Kaapstad
Een absolute aanrader is een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Vanuit het centrum van Kaapstad kunt u met de huurauto over Victoria Road naar Camps Bay rijden. Vanaf het strand heeft u een goed uitzicht op Lion’s Head en de Twaalf Apostelen. Langs de kust rijdt u vervolgens naar het voormalige vissersplaatsje Houtbaai waar u een boottocht kunt maken naar Seal Island om de kolonie zeeleeuwen te zien. Over de Constantia Nek Pas kunt u verder rijden en optioneel een stop maken bij de Groot Constantina Wine Estate, de oudste wijnboerderij van het land. Aangekomen in het Cape Peninsula National Park kunt u prachtige wandelingen maken en uiteraard Kaap de Goede Hoop bezoeken. Op de terugweg kunt u de pinguïns bij Boulders Beach zien of stoppen in Simons Town. Vlak voor Kaapstad vormen de Kirstenbosch National Botanical Gardens nog een belangrijke bezienswaardigheid.

Tip: neem een picknick lunch mee uit Kaapstad en nuttig deze onderweg langs de mooie route.
Dag 27 Kaapstad
Tijdens uw verblijf in Kaapstad mag een bezoek aan een van de bekendste bergen ter wereld natuurlijk niet ontbreken. De Tafelberg dankt haar naam aan de top dat lijkt op het vlakke blad van een tafel. Het hoogste punt is McLear’s Beacon op een hoogte van 1086 meter. Wandelliefhebbers kunnen naar de top wandelen/klimmen maar een kabelbaan brengt u in vijf minuten naar de top. Goede wandelschoenen zijn essentieel en houd er rekening mee dat de weersomstandigheden anders kunnen zijn dan in het centrum van Kaapstad. Vanaf de top heeft u bij helder een prachtig uitzicht op de stad en de oceaan. ’s Ochtends vroeg en de namiddag zijn de ‘rustigste’ momenten om de Tafelberg te bezoeken. Het levendige centrum van Kaapstad bevindt zich aan de Table Bay bij de Victoria & Alfred Waterfront, kortweg ook wel Waterfront genoemd. Hier zult u de meeste winkels en boetieks vinden. Er zijn veel cafés en restaurants waar u terecht kunt voor diverse gerechten en bij mooi weer kunt genieten op de terrasjes. Indien de tijd het toelaat is een bezoek aan het Two Oceans Aquarium de moeite waard. Vanaf de Waterfront vertrekken ook de boten naar Robben Island dat elf kilometer voor de kust ligt. Het eiland deed 400 jaar lang dienst als gevangenis en werd gebruikt voor bannelingen. Het eiland is vooral bekend geworden door het gevangenschap van Nelson Mandela, de voormalige president van Zuid-Afrika. Rondleidingen worden gegeven door ex-gevangenen.

Tip: tickets voor Robben Island en de Tafelberg zijn ook online te reserveren. Houd er wel rekening mee dat de boot voor Robben Island en de cable car voor de Tafelberg bij slecht weer niet operationeel zijn. Reserveren kan via www.tablemountain.net en www.robben-island.org.za.
Dag 28 Kaapstad - (vliegreis op eigen gelegenheid)
De meeste vluchten uit Kaapstad vertrekken pas 's avonds laat. U kunt daarom nog de hele dag Kaapstad op eigen gelegenheid te verkennen. Vandaag kunt u bijvoorbeeld Kasteel de Goede Hoop bezoeken. Dit is het oudste koloniale gebouw van Kaapstad en ligt aan de zuidwestelijke kant van het stadscentrum. Het is gebouwd in de tijd van de VOC dus u kunt er veel Nederlandse invloeden zien. Ook is een bezoek aan de Company’s Garden, ook wel Kompanjiestuin de moeite waard. Deze stadstuin is aangelegd door de Nederlander Jan van Riebeeck en diende als fourage plaats voor de Nederlandse VOC schepen. Erg indrukwekkend is een bezoek aan het District Six Museum. U krijgt hier een goed beeld van de verdrijving van alle zwarte inwoners uit de wijk district six, toen de blanke overheid in 1966 besloot om hier een wijk voor de blanken te maken. Aan het einde van de dag rijdt u naar de luchthaven van Kaapstad waar u de huurauto inlevert. Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: indien gewenst kunnen we een dagkamer voor u reserveren, de meerprijs is op aanvraag.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • airport transfer Johannesburg airport - accommodatie
 • autohuur Europcar Categorie C, bijvoorbeeld een Toyota Corrolla Quest (handgeschakeld)
 • - inclusief: verzekeringen & ongelimiteerde kilometers
 • - inclusief: persoonlijke Engelstalige routebeschrijving & wegenkaart
 • - inclusief: extra bestuurder
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • boekingskosten: € 25 per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (onze reisspecialist adviseert u over de mogelijkheden)
 • bijkomende kosten autohuur, zoals: aflever- en/of achterlatingskosten, benzine- en eventuele tolkosten
 • conservation levy game reserves en/of nationale parken
 • excursies en entreegelden
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.000 - € 3.250

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Outlook Lodge Lakefield - Johannesburg
incl. ontbijt
De Outlook lodge, gelegen in de veilige wijk Benoni, is een aangenaam startpunt van een rondreis door Zuid-Afrika. Op korte rijafstand ligt de luchthaven van Johannesburg. U verblijft in een van de zeven comfortabele en modern ingerichte kamers. De kamers beschikken over een open badkamer en een apart toilet. Het ontbijt wordt in de ochtend geserveerd en voor het avondeten kunt u terecht bij een van de restaurants in de omgeving. U kunt hier eenvoudig zelf heen rijden (ook in het donker). Rijdt u liever niet ’s avonds dan regelt de manager met plezier een taxi of u kunt zelfs avondeten laten bezorgen. Overdag kunt u ontspannen in de lounge of bij het zwembad. Naast de Outlook lodge ligt de Benoni golfclub.

Gecko Lodge - Panoramaroute
incl. ontbijt
Net buiten het plaatsje Hazyview, te midden van een mooie tuin, ligt de Gecko Lodge. Deze comfortabele lodge, met een fraaie ambiance, is een aangenaam uitgangspunt voor een bezoek aan bijvoorbeeld de Panorama Route of Kruger National Park. U overnacht in een kamer met ensuite badkamer. De kamers, voorzien van alle gemakken, zijn ruim en hebben een lichte inrichting. In het sfeervolle restaurant met openhaard wordt iedere dag het ontbijt en een driegangen diner geserveerd. Tijdens uw verblijf kunt u ontspannen bij het rots-zwembad of een wandeling maken naar de Sabie rivier. Hier en in de tuin zijn regelmatig verschillende vogelsoorten te zien.

Needles Lodge - Zuid Kruger
incl. ontbijt en diner
Ten zuiden van het Kruger National Park ligt Marloth Park, een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het Kruger. In Marloth Park is een van onze favoriete lodges de Needles Lodge, een kleinschalige lodge waarbij de focus op persoonlijke aandacht ligt. Het bijzondere aan Marloth Park is dat, hoewel u buiten het Krugerpark slaapt, er vele diersoorten in deze omgeving rondlopen. Zo kunt u op de veranda van de Needles Lodge zitten, terwijl een aantal zebra's langslopen of wrattenzwijnen zichzelf trakteren op een modderbad. U kunt hier na een volle dag safari heerlijk tot rust komen met een drankje, of juist nog een verfrissende duik in het zwembad nemen.

Mogi Boutique Hotel - eSwatini
incl. ontbijt
Geheel tot rust komen maar toch op een centrale plek verblijven? Dan is het Mogi Boutique Hotel in eSwatini de juiste keuze. Dit kleinschalige hotel is modern ingericht en van alle gemakken voorzien en ligt in een mooie groene omgeving. Geniet ’s ochtends van een heerlijk ontbijt en het uitzicht over de Ezulwini Valley. In uw eigen kitchenette kunt u een maaltijd maken, maar er zijn ook voldoende restaurants in de omgeving. Het personeel van Mogi Boutique Hotel helpt u graag verder. Mogi Boutique Hotel ligt aan de rand van het Mantenga Nature Reserve, waar u prachtige wandeltochten kunt maken. Of breng een bezoek aan het nabijgelegen Mlilwane Wildlife Sanctuary.

Rhino Ridge Safari Lodge - Hluhluwe Game Reserve
incl. alle maaltijden en safari-activiteiten
In het Hluhluwe iMfolozi Park vindt u slechts één safari-lodge, de Rhino Ridge Safari Lodge. De lodge ligt tegen een rotswand aan, waardoor u een prachtig uitzicht heeft over het oudste wildreservaat van Zuid-Afrika. Tijdens uw verblijf in de Rhino Ridge Safari Lodge zijn alle maaltijden inclusief evenals dagelijks twee gamedrives. Tijdens de safari’s onder begeleiding van een gids spot u wellicht wel een witte neushoorn, cheeta of buffel. Na een drukke dag kunt u ’s avonds in de lounge genieten van een heerlijk glas wijn voor de open haard. Of kom geheel tot rust in uw luxueuze kamer.

Lidiko Lodge - St. Lucia
incl. ontbijt
Deze Bed & Breakfast is gelegen in St Lucia, dichtbij het Greater St Lucia Wetland Park dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De kamers grenzen aan de tuin waar veel tropische bloemen en planten bloeien. In het midden van deze tuin is het zwembad waar u op warme dagen even kunt afkoelen. De kamers zijn allemaal in Afrikaanse stijl ingericht en zijn van alle gemakken voorzien. Zo heeft de badkamer een apart bad en een aparte douchecabine. De kamer heeft een kingsize bed of twee aparte bedden. Lidiko Lodge heeft duurzaam toerisme hoog in het vaandel staan en zorgt ervoor dat de lokale bevolking profiteert van deze accommodatie. Zo is de bed & breakfast gebouwd door de lokale bevolking en zijn ook de meeste meubels handgemaakt.

Petite Provence - Salt Rock
incl. ontbijt
Het kleinschalige Petite Provence in Salt Rock ligt op slechts 300 meter van het strand. Bij aankomst wordt u verwelkomd door het vriendelijke personeel met een welkomstdrankje. De lodge wordt gekenmerkt door de Franse stijl en de zeven kamers zijn elk individueel ingericht. De ruime kamers zijn gelegen in de tropische tuin en voorzien van alle comfort. Vanaf uw balkon of patio kunt u genieten van alle rust. Na een drukke dag kunt u heerlijk ontspannen aan het zwembad. In de ochtend geniet u bij Petite Provence van een Frans ontbijt waarbij u onder andere de keuze heeft uit verse croissants, zelfgemaakte jam en muffins. Ook kunt u kiezen voor een typisch Engels of Zuid-Afrikaans ontbijt.

Drakensberg Gardens - Drakensbergen
incl. ontbijt
Een kleinschalige accommodatie kunnen we de Drakensberg Gardens niet noemen, maar een accommodatie met een prachtig uitzicht zeker wel! Dit hotel staat op 860 hectare gebied dat uitgeroepen is tot Werelderfgoedgebied door UNESCO. Vanuit de accommodatie heeft u prachtig zicht over de zuidelijke Drakensbergen, met zijn prachtige meren en hoge bergtoppen. Doordat de accommodatie wat grootschaliger is, kunt u gebruik maken van veel faciliteiten. Denk aan een groot aanbod in activiteiten, zoals mountainbiken, golfen of een tokkeltocht maken. Ook ontspannen kunt u goed bij de Drakensberg Gardens, met een frisse duik in het zwembad of bij de aanwezige spa.

Umngazi River Bungalows - Wild Coast
incl. alle maaltijden
De Umngazi River Bungalows is dé ideale plek om tot rust te komen en te genieten van de prachtige natuur om u heen. Deze accomodatie is gelegen nabij het plaatsje Port St Johns, waar de Umngazi rivier uitmond in de Indische Oceaan. Het kalme water van de rivier zorgt hier voor een bijzondere flora en fauna, maar ook voor de mogelijkheid om activiteiten te ondernemen. U kunt er voor kiezen om bij uw accommodatie te blijven, waar u bijvoorbeeld een baantje kunt trekken in het zwembad of een balletje kunt slaan op de tennisbaan. Maar we raden u aan om de prachtige omgeving te gaan ontdekken. Zo kunt u hier prachtige wandeltochten maken, of maak een tocht per mountain bike. Voor liefhebbers van vissen of vogelaars is Umngazi ook een waar walhalla. Mocht u met het gezin op reis zijn, dan kunnen zij zich optimaal vermaken bij de aanwezige kids club of spelend op het strand.

Crawfords Beach Lodge - Wild Coast
incl. ontbijt
Door de ligging aan het strand van Chintsa doet de Crawfords Beach Lodge haar naam eer aan. Deze lodge is ruim opgezet, met verschillende kamertypes met elk een eigen uitzicht. Zo kunt u verblijven in een dolphin room, een van de lager gelegen kamertypes waardoor u zo met uw voeten op het strand staat. De kingfisher rooms liggen hoger tegen de berg op, maar hebben daardoor een mooi uitzicht over de zee. Tijdens uw verblijf kunt u geheel tot rust komen tijdens een massage of behandeling in de aanwezige spa. Of maak een mooie wandeling langs het strand. Als u wat actiever wilt zijn, kunt u een kanotocht maken of golfsurfen.

Starfish Guest Lodge - Plettenberg Bay
incl. ontbijt
Een kleinschalig guesthouse op ongeveer 2 minuten lopen van het strand, dat is de Starfish Guest Lodge in een notendop. Het interieur van dit guesthouse is geheel afgestemd op de locatie waar u zich bevindt. Door gebruik van lichte kleuren en natuurlijk materialen heeft dit guesthouse echt een strandgevoel. Om af te koelen kunt u een frisse duik nemen in het zwembad of naar het nabijgelegen Robberg strand lopen voor een duik in de zee. Op ongeveer 3 kilometer vindt u het centrum van Plettenberg Bay, waar veel verschillende restaurants en winkeltjes aanwezig zijn.

Mont d'Or Swartberg Hotel - Oudtshoorn
incl. ontbijt
In het centrum van Prince Albert staat het Mont d'Or Swartberg Hotel. Dit hotel is gevestigd in een monumentaal pand van meer dan 150 jaar oud. Tijdens uw verblijf in het Mont d'Or Swartberg Hotel kunt u dus genieten van de historie en cultuur van het kleine stadje Prince Albert. Het hotel heeft een mooie tuin en zwembad, waar u heerlijk tot rust kunt komen. Vanuit uw accommodatie zijn een aantal bezienswaardigheden op loopafstand, zoals het Fransie Pienaar museum en Villa Kruger.

Rusthuiz Guest House - Stellenbosch
incl. ontbijt
Na aankomst bij het Rusthuiz Guest House kunt u uw auto veilig parkeren op het afgesloten terrein van de accommodatie. Tijdens het ontvangst legt uw gastvrouw verschillende mogelijkheden uit voor het boeken van wijntours in de omgeving. U kunt ervoor kiezen om dit bij de accommodatie te boeken, maar u kunt ook eenvoudig zelf op pad gaan naar de wijnboerderijen. Het fijne aan een verblijf in Rusthuis Guest House is de centrale ligging. Voordat het donker wordt, kunt u naar het gezellige centrum lopen (op ongeveer 10 minuten) en een keuze maken uit de verschillende restaurants. Met name in de ‘superior balcony rooms’ is het goed vertoeven, vanwege de aanwezigheid van een balkon (met zitje).

Acorn House - Kaapstad
incl. ontbijt
Een 100 jaar oude villa, gelegen in een rustige wijk van Kaapstad met veel ruimte en een goed onderhouden tuin om het huis. Het huis heeft een oud-karakter maar is voorzien van alle moderne faciliteiten. Elke kamer is ingericht naar een huiselijke sfeer en geeft u het gevoel thuis te zijn in Kaapstad. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam, voor leuke restaurantjes om te gaan eten tot tips bij het bezoeken van Kaapstads beste plekken. Geniet in alle rust van Acorn House met haar schitterende uitzicht op de moederstad van Zuid-Afrika.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »