Peter en Marieke Verkuil
India - 18/09/17


Zoals alle voorgaande reizen met Pangea begint het reizen al eigenlijk bij het uitzoeken van de reis. Regelmatig met Mieke, via telefoon en mail, het programma bespreken, aanpassen en op maat maken.
Het vervelendste is eigenlijk dat je altijd weer een tijdje moet wachten voordat de reis echt begint.
 
Maar eenmaal de auto geparkeerd op Schiphol en de reis naar Zuid India is een feit. Via Dubai naar Chennai en India ontvouwt zich weer in alle glorie. Weer, omdat wij al eerder in het noorden hebben gereisd. Mieke had al gezegd: ook het zuiden blijft India ten voeten uit, maar het zuiden is toch nog wat meer natuurschoon.…de drukte, de kleuren, de ‘voor alles is een oplossing’, de smaken, de hitte, de moesson achtige regens, het speciale eten, de tempels, de natuur, de stranden, de boottochten, de nature walks, de rituelen, de kathakali dansen….. en dat allemaal in zo’n drie weken. Werkelijk weer een bijzondere reis en ervaring rijker.
 
Onze (eerdere) ervaring met Pangea is dat hotels, chauffeur en gidsen vooraf goed geregeld zijn. Ook ditmaal was dit weer het geval met een heel fijne chauffeur/gids, die ons ook nog enkele bijzondere plaatsen heeft laten zien en goede tips heeft gegeven. Omdat het zo goed geregeld is, heb je alle tijd om te genieten. De eerste week was dit vooral in de steden met veel tempel bezoeken. Iedere tempel had weer zijn eigen bijzonderheden met name omdat er ook festivals aan de gang waren (aanrader voor je reis!). De tweede week was meer gepland in het teken van de natuur en de backwaters. Prachtige natuur en de boottocht op de backwaters was ook heel erg mooi, en super verwennerij op de boot. Wie kan er nu zeggen dat je een prive kok, matroos en schipper hebt, die je zelfs nog een uurtje op het meer laat varen.  Voordat wij weer terug naar Nederland vlogen, hebben wij nog enkele dagen aan het strand doorgebracht.  Naast het feit dat dit heerlijk relaxed was, was ook dat weer verrassend door bijvoorbeeld de vissers die voor dag en dauw met grote netten vanaf het strand vissen of het bedrijfsuitje met om zeven uur ochtends allemaal spelletjes op het strand.
 
Wij zijn alweer enkele weken terug in Nederland en nu wij deze review schrijven, merken wij  dat wij nog veel meer fijne herinneringen en momenten hebben aan deze Zuid-India reis. Feitelijk zouden wij wel een boekje kunnen schrijven… Maar wat nog beter is, ga er op uit en ontdek het zelf. Je zult geen spijt krijgen. Mieke en Pangea wederom bedankt voor de organisatie van deze reis. 

Bekijk ook andere reiservaringen in India