Menu

Duurzaam Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft zich de afgelopen decennia opgeworpen als een enorme speler op bepaalde markten (technologie, elektronica, auto-industrie, mobiele telefonie en accessoires). De sterke positie die het land hierin heeft ingenomen, heeft de economie en het BNP een enorme boost gegeven.

Het is echter een welvaart die niet de volledige bevolking vooruit gebracht heeft. Zuid-Korea heeft op sociaalecologisch gebied namelijk enorme stappen te zetten, nu vooral de (grote) oudere populatie enorm worstelt om te overleven. Een probleem dat erg onderbelicht is geweest, maar dat de laatste jaren meer aandacht krijgt.

Tijdens de economische groei van de voorbije jaren heeft de focus van Zuid-Korea ook niet op milieutechnische duurzaamheid gelegen, maar het land heeft wel moeite gedaan groen leven te implementeren. Als voorbeeld kunnen we Seoul stellen, een van de groenste steden van Azië.

Goyang Smart City Bike Park Fifteen Park - Goyang - Zuid-Korea Bukhansan National Park - Zuid-Korea Seoraksan National Park, Bonghwadae berg met kind, Zuid-Korea

Seoul is de motor van Zuid-Korea en loopt voor op de rest van het land. Wat in deze metropool succesvol geïmplementeerd wordt, wordt jaren later uitgerold in de rest van het land. Zuid-Korea verstedelijkt, maar groen leven en een groene omgeving zijn in Seoul ontzettend belangrijk. Er zijn verschillende groene stedelijke herontwikkelingsprojecten uitgerold, die voormalige doornen in het oog, een nieuwe, groene bestemming hebben gegeven. 

Daarnaast zien we dat de IT-sector, een van Zuid-Korea’s meest ontwikkelede sectoren, een hand begint te krijgen in de verduurzaming van Zuid-Korea. Hét voorbeeld hiervan is Goyang, een zogenaamde “smart city”, waar een betere kwaliteit van leven nagestreefd wordt aan de hand van intelligente technologische modellen, berekeningen en prognoses.

Complexe modellen stonden bijvoorbeeld aan de basis van slimme veilige verlichting, drone-patrouilles, het bewaken van luchtverontreiniging en intelligente afvalverwerkingssystemen. 

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Veel van onze tours met privégids in Seoul zijn wandeltours, waarbij u zich tussen wijken verplaats met de metro. Wilt u nog meer de focus leggen op hierboven beschreven groene stedelijke herontwikkelingsprojecten in Seoul, dan raden we aan een wandeling te maken langs de Cheonggyecheon River. Voorheen een vervuilde, verwaarloosde rivier en nu hét voorbeeld van ecologische stadsvernieuwing, stroomt de rivier dwars door Seoul heen en is een favoriete ontmoetingsplaats van veel Koreanen.

Een ander voorbeeld van groene vernieuwing is Seoullo 7017, een verhoogd park dat doet denken aan de ‘High Line’ in New York. Oorspronkelijk een verhoogde snelweg, maar nu omgetoverd tot openbaar park. Een groene oase in hartje Seoul! 7017 refereert aan het jaar van de oorspronkelijke bouw (1970) en de groene transformatie (2017).

Seoull0 7017 - Seoul - Zuid-Korea

Tot slot verdient de ‘Green belt’ de aandacht. Wanneer u Seoul bekijkt op een kaart, ziet u letterlijk een groene ring om de stad. Het terugdringen van de stedelijke wildgroei van de laatste decennia, die vrijwel onbeheersbaar leek, was een enorme prioriteit voor de stad en de Zuid-Koreaanse regering.

Door een groen gebied rond de stad te voorzien, moeten stadsbouwkundigen wel duurzame oplossingen vinden voor de groeiende bevolking. Hierdoor is het vanuit Seoul dus erg eenvoudig een dag door te brengen in de bossen, (nationale) parken en bergen die direct grenzen aan de stad. Het succes van deze aanpak in Seoul zal de komende jaren ook terug te zien zijn in andere Koreaanse steden.

Ook buiten Seoul kunnen we wandel- en fietsexcursies inplannen. Zo is Gyeongju een favoriet onder onze reizigers om een dagje de fiets te pakken. Een voorbeeld van stadsvernieuwing met een sociaalecologische impact is Gamcheon Village in Busan. Deze enorm vervallen wijk is jaren geleden flink onder handen genomen, voornamelijk door studenten, om er een artistieke draai aan te geven.

Tegenwoordig is Gamcheon een leuke, vrolijke wijk met veel kunstgalerijen en souvenirwinkels. De huidige interesse van toeristen heeft de wijk een geweldige boost gegeven.

Cheonggyecheon River - Seoul - Zuid-Korea Koreaanse keuken - Zuid-Korea Gamcheon duurzaam - Busan - Zuid-Korea
 

Kunt u een project bezoeken?
Het bezoeken van projecten waarbij u fysiek een bijdrage kunt leveren, is in het timide Zuid-Korea minder gebruikelijk dan in Zuid-Oost Azië. We zien wel een groei in mogelijkheden. Problemen die jaren zijn genegeerd of in de doofpot gestopt zijn vanwege een cultuur waarin fouten toegeven en aanpakken niet gebruikelijk is, krijgen langzaam de aandacht die ze verdienen. Onze lokale partner heeft goede contacten met een aantal van deze projecten, die focussen op kwetsbare doelgroepen zoals bijvoorbeeld de hierboven beschreven ouderen.

Mocht u interesse hebben, dan kunt u deelnemen aan projecten waarbij u een dag doorbrengt met ouderen, praatjes maakt en eten voorbereidt of meebouwt aan huizen voor kansarme doelgroepen.

project voor bejaarden - Zuid-Korea

Onze hotel partners in Zuid-Korea 
In onze lijst aan hotels voor Zuid-Korea, ziet u bij een aantal hotels het PANGEA Travel duurzaamheidslogo staan. Deze hotels voldoen aan onze eisen die wij stellen aan de duurzaamheid van accommodaties. Sommige hotels leveren daarin een grote socio-economische bijdrage, waarbij anderen juist ecologisch zijn ingesteld zijn. Onze 3 duurzame suggesties zijn:

Overnacht in een traditionele ‘hanok’
Hanok Structuur - Zuid-KoreaVerblijven in een ‘hanok’ is verblijven bij de Zuid-Koreanen thuis. Behoud van een eeuwenoude cultuur staat voorop. De inkomsten komen direct terecht bij uw gastgezin en ze zorgen voor een comfortabel verblijf. De meeste Hanok’s zijn vrij eenvoudig, maar de ervaring is uniek! Er bestaan zelfs complete Hanok dorpen, zoals in Hahoe Village en Jeonju Hanok Maeul. In sommige worden ook workshops gegeven, zoals het maken van papier.

Hotel Cappuccino
Hotel Cappuccino Seoul - rooftop outdoor - Seoul - Zuid-KoreaWanneer hotels blindelings niets anders nastreven dan financiële winst, lopen ze het risico een last te worden voor hun lokale gemeenschap en omgeving - helaas zijn er al veel voorbeelden hiervan. 
Bij Hotel Cappuccino was sociale verantwoordelijkheid en steun voor goede doelen een basisprincipe, nog voordat er maar een naam voor het hotel gekozen was. Op basis van waarde streven ze naar een mooi bedrijfsmodel, genaamd "Cappuccino Shared Value", waarin het hotel, de lokale gemeenschap en de omgeving naast elkaar bestaan ??en een duurzame relatie hebben.

Intercontinental Seoul COEX
Intercontinental Seoul, vooraanzichtHet beleid van dit luxe 5-sterrenhotel in hartje Seoul heeft al diverse awards gekregen in Azië. Zo is, naast de nodige maatregelen voor het besparen van water, elektriciteit en plastic, het beleid op gebied van voedselverspilling interessant. Al het overgebleven voedsel gaat namelijk naar lokale boerderijen om gebruikt te worden als kunstmest.