Menu

Zuid-Korea

Landinformatie Zuid-Korea

Afdingen

In tegenstelling tot veel landen in Azië, is het in Zuid-Korea ongebruikelijk om af te dingen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen. U kunt proberen te onderhandelen over korting bij traditionele markten en in souvenirwinkels.

Algemeen

Korea is een schiereiland in Oost-Azië, dat aan China en Rusland grenst, en van Japan gescheiden is door de Japanse Zee (in Korea Oostzee genoemd). Als gevolg van de tweede wereldoorlog werd Korea in 1948 opgedeeld in twee onafhankelijke staten: de Democratische Volksrepubliek Korea, Noord Korea en de Republiek Korea, Zuid Korea. De hoofdstad van Zuid Korea is Seoul. De oppervlakte bestaat voor circa 80% uit bergland. De hoogste berg van Korea is de Paektu san (2774 m), gelegen in Noord Korea aan de grens met China. De rivieren de Jaloe en de Tumen ontspringen hier. In Zuid Korea is de 1.950 meter hoge Halla san op het eiland Jeju de hoogste berg. De belangrijkste bergketen is de 600 kilometer lange T'aebaek keten, die langs de oostkust loopt. In het zuiden liggen enkele grote bekkenlandschappen. Korea telt meer dan 3000 eilanden, waarvan Jeju het belangrijkste is. Dit ten zuiden van het schiereiland gelegen semi tropische, vulkanische eiland is populair onder de Koreanen. Kortom, Zuid Korea kent een prachtige en gevarieerde natuur die u zeker zult aantreffen tijdens een rondreis. Het land heeft ook een rijke geschiedenis, veel overblijfselen hiervan zijn nog te bezoeken in de vorm van tempels en paleizen.

Ambassade/Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Seoul is: 10th Floor Jeongdong Building, 21-15 Jeongdong-gil, Jung-gu. Tel: +82 2 311 8600

Bevolking

Zuid-Korea telt naar schatting 51 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is 511 mensen per km2. Van deze populatie woont ongeveer 20% (ruim 10 miljoen mensen) in de hoofdstad Seoul, waardoor de stad tot één van de dichtstbevolkte steden ter wereld wordt gerekend. De grootste religie in Zuid-Korea is het boeddhisme. De invloed van deze geloofsovertuiging is terug te vinden in het land haar gebouwen, sculpturen, schilderijen en kunstwerken. Andere belangrijke religies zijn het protestantisme en het katholicisme. Ook het confucianisme en het sjamanisme hebben hun invloed gehad op de Koreaanse geschiedenis en op hedendaagse gebruiken.

Communicatie

 • Internet: Zuid-Korea is het land met de hoogste internetdichtheid ter wereld. Dit is daardoor ook de snelste en goedkoopste manier om te communiceren met het thuisfront. In openbare ruimten (vliegvelden, trein stations en bus terminals) kunt u er altijd van uit gaan over internet te beschikken. In de internetcafés, die op veel plaatsen te vinden zijn en vaak 24 uur per dag open zijn, kunt u voor een redelijk goedkoop tarief gebruik maken van internet.
 • Bellen: Mobiel telefoneren is zeer prijzig vanuit Zuid Korea. Wij raden u aan om voor vertrek contact op te nemen met uw provider om er zeker van te zijn dat mobiel bellen vanuit Korea mogelijk is. Vanuit Zuid Korea zijn de internationale gesprekken over het algemeen duur. Als alternatief kunt u een Zuid-Koreaanse SIM kaart aanschaffen, met gunstigere tarieven voor bellen naar het buitenland. Indien u vanuit uw hotelkamer een internationaal gesprek wilt voeren dient u te rekenen op een forse toeslag. Wij adviseren u dan ook om van tevoren bij de receptie van uw hotel te vragen wat een gesprek per minuut kost. Voor het nummer dat u wilt bellen, dient u voor Nederland eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. U kunt ook kijken op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven/zuid-korea.
 • Fax: In de meeste hotels is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een faxapparaat. Echter is dit wel behoorlijk prijzig. Een andere mogelijkheid is om tegen een goedkoper tarief bij een ‘7 eleven’ winkel te faxen.
 • Post: Om uw groeten uit Zuid-Korea te sturen, dient u op zoek te gaan naar een rode brievenbus op straat. Door de internetrevolutie zijn er echter veel verdwenen uit het straatbeeld. Het alternatief is de post afgeven op een postkantoor, of aan de receptie van uw hotel. De kosten voor het versturen worden gebaseerd op het gewicht. De postkantoren zijn doordeweeks geopend van 09:00 - 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 - 13:00 uur. Op zondagen en tijdens feestdagen zijn ze gesloten.
 • Noodsituaties: Voor medische situaties waarbij spoed noodzakelijk is, belt u 1339. Voor de politie belt u 112 en voor de brandweer 119.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Energie en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water.
  • Eten en drinken

   Eten:
   De Koreaanse keuken is gebaseerd op vis, vlees en tofoe. Bij typische Koreaanse maaltijden wordt naast de hoofdmaaltijd een groot aantal bijgerechten (banchan) geserveerd. Dit kan variëren van 3 tot 20 bijgerechten per maaltijd. Voorbeelden zijn: rijst, soep, zeewier, groenten en ‘kimchi‘ (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook), het nationale gerecht van Korea. Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten. De Koreaanse keuken is ook gebaseerd op het principe dat de geest en het lichaam één zijn. Dit is ook de reden dat een traditioneel gedekte Koreaanse tafel tenminste 5 gerechten of garnituren bevat in verschillende kleuren. Dit is niet alleen voor de visuele aantrekkelijkheid, maar ze staan voor de 5 elementen en de kennis van een gebalanceerde maaltijd (de vijf schijven).

   Drinken:
   Traditionele thee wordt steeds populairder in Korea, vanwege de vele voordelen voor je gezondheid. Er zijn dan ook erg veel varianten te verkrijgen. Een populaire alcoholhoudende drank is Soju, de (lichtere) Koreaanse variant op wodka. Deze wordt vaak gedronken in combinatie met verschillende maaltijden of bij een Koreaanse BBQ (samgyeopsal).

   Feestdagen

   Zuid-Korea kende vroeger een jaartelling gebaseerd op de maankalender. Vandaag de dag is deze gebaseerd op de zonkalender. Een paar feestdagen op jaarbasis worden echter nog steeds afgestemd op de maankalender.

   De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
   • 1 januari - Nieuwjaarsdag
   • 24 t/m 26  januari - Koreaans Nieuwjaar
   • 1 mei - Dag van de Arbeid
   • 5 mei - Dag van de Kinderen
   • 30 april - Geboortedag Boeddha (8e dag van de 4e maand van de maandkalender)
   • 6 juni - Herdenkingsdag
   • 15 augustus - Bevrijdingsdag
   • 30 september t/m 2 oktober - Chuseok (Koreaanse Thanksgiving)
   • 3 oktober - Dag van de Stichting
   • 9 oktober - Hangeul dag
   • 25 & 26 december - Kerstmis

   Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

   Over het algemeen zijn de toeristische attracties één dag per week gesloten, feestdag of niet. Sommige winkelcentra en grote supermarkten zijn rond de jaarwisseling gesloten. 

   Fooien

   In Korea is fooi geven niet geaccepteerd. De uitzonderingen op de regel zijn taxi chauffeurs, westerse restaurants en vestigingen met een fooienpot. In de hotels accepteren de medewerkers wel een (kleine) fooi.

   Fotograferen

   Vraag altijd toestemming aan de personen die u wilt fotograferen, of aan uw gids. Wees voorzichtig met het fotograferen van standbeelden van belangrijke personen in Korea. Het is een belediging om deze van achter of deels te fotograferen. Het is niet toegestaan om militaire objecten, bruggen en controleposten te fotograferen.

   Gebruiken en etiquette

   In Zuid Korea wordt veel waarde gehecht aan gebruiken en handelen volgens een etiquette, veel meer dan in Westerse landen. Zonder de volgende tips kunt ook erg goed verblijven in Zuid-Korea, maar uw begrip en respect zal de waardering door de bevolking vergroten.
   • Ontmoeten van mensen: Bij een eerste ontmoeting met een Zuid-Koreaan, maakt u een lichte buiging en gaat uw linkerhand richting uw rechterschouder. Nu kunt u met uw rechterhand de hand schudden.
   • Mocht u iets overhandigt krijgen bij deze ontmoeting (visitekaartje, belangrijke papieren), pak dit dan met beide handen aan en lees het aandachtig.
   • Geld ontvangt en geeft u altijd door uw linkerhand op uw rechterarm te leggen, net boven uw elleboog. Nu kunt u door uw rechterarm te strekken, geld ontvangen of geven

   Geldzaken

   De munteenheid van Zuid Korea is de Won (KRW). Bankbiljetten zijn er van W1000, W5000, W10.000 en W50.000. Munten van W10, W50, W100 en W500. Het omwisselen van euro’s in Won, is mogelijk, maar neem wel uw paspoort mee om u te legitimeren. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 9:30 uur tot en met 16:00 uur.

   • Pinpas: In veel grotere steden in is het mogelijk om te pinnen met je pinpas met Maestro of Cirrus logo. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Op sommige pinautomaten is de instructie alleen in het Koreaans. De automaten van Korea Exchange Bank (KEB), Shinhan Bank en Citibank hebben altijd instructies in het Engels op het scherm.
   • Creditcards: In Zuid Korea worden de creditcards algemeen geaccepteerd in de grotere plaatsen, voornamelijk bij shopping malls, hotels en restaurants.
   • Reischeques: Omwisselen van reischeques brengt doorgaans veel kosten met zich mee.
   • Wisselkoers: de waarde van 1000 Won was in maart 2020 ongeveer €0,75.

   Gezondheid

   Voor reizen naar Zuid Korea wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP en hepatitis A. Vraag minimaal 6 weken voor uw vertrek meer informatie aan bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen zijn verzegeld.

   Grensdocumenten

   Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is een paspoort vereist dat bij aankomst in Zuid Korea nog zes maanden geldig moet zijn. U heeft geen visum nodig.

   Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

   Kleding

   Korea heeft vier seizoenen, net als in Nederland. In het voorjaar, de zomer en herfst zijn lichte katoenen kleren gewenst, en een warmer kledingstuk voor in de avond. In de zomer kan een paraplu of regenkleding handig zijn, wanneer het regenseizoen is begonnen.

   Luchthavens en internationale ferry's

   De belangrijkste luchthaven van Zuid-Korea is Incheon International Airport (ICN), nabij Seoul. Vanuit hier zijn er tal van directe verbindingen naar Europa. Andere belangrijke luchthavens zijn Gimpo International Airport (GMP), ook nabij Seoul, Gimhae International airport, nabij Busan en die van het eiland Jeju, Jeju International Airport (CJU). Verder kunt u lokaal o.a. nog vliegen naar Cheongju, Gwangju en Daegu. U kunt ook arriveren per internationale ferry. Zuid-Korea heeft directe ferryverbindingen met Rusland (Donghae - Vladivostok), Japan (o.a. Fukuoka en Osaka - Busan) en China (o.a. Qingdao en Tianjin - Incheon).

   Meenemen

   • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
   • recente pasfoto’s
   • kleine reisapotheek
   • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
   • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
   • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
   • zaklantaarn (voor als het licht uitvalt)
   • reiswekker

   Reisboeken

   Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

   Taal

   De officiële taal van Zuid Korea is het Koreaans, dat veel weg heeft van het Japans en Chinees. Hangul is de officiële naam voor de taal en het Koreaanse alfabet. Over het algemeen kun je in Zuid Korea redelijk goed terecht met Engels. Met name de jongere generatie spreekt redelijk Engels.

   Tijdverschil

   In Zuid-Korea is het gedurende de zomer 7 uur en in de winter 8 uur later dan in Nederland.

   Verlies en diefstal

   Het is niet prettig als u uw paspoort of geld verliest. Draag uw belangrijke documenten/waardevolle zaken in een tasje onder uw kleding of laat deze achter in de hotelkluis (safety deposit box). Deze zijn in de meeste hotels aanwezig. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de 'hotel security'. Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier koopt u een pasje voor de rest van de reis of een nieuw paspoort.

   Vervoer

   Binnen Zuid Korea kunt u zich verplaatsten per trein, taxi, bus, boot of vliegtuig. Zuid Korea heeft door het hele land snelle busverbindingen. Ze rijden vaak en op tijd. Alle grote steden zijn bereikbaar per (hogesnelheids)trein. Dit is een van de snellere manieren om te reizen. Tickets voor trein en bus zijn verkrijgbaar bij kaartautomaten en op stations aan loketten. Seoul kent één van de grootste (en drukste) metrosystemen ter wereld. Het is gemakkelijk om hier uw weg te vinden. Het is onlangs zelfs verkozen door CNN als ’s werelds beste metrosysteem (januari 2013). Naast Seoul hebben ook Busan, Daegu, Gwangju en Daejeon een goed werkend metronetwerk.

   Voltage

   Het voltage in Zuid Korea is 220. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn.