Beleef Zuid-Afrika in rustig tempo

routekaart Beleef Zuid-Afrika in rustig tempo

Deze reis is zeer geschikt wanneer u op een comfortabele en rustige manier wil genieten van al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Het tempo is aangenaam waardoor er ook gelegenheid is voor ontspanning en om de omgeving goed te verkennen. Op de meeste locaties verblijft u dan ook twee nachten. Tijdens deze reis geniet u van de vergezichten langs de Panoramaroute en gaat u op safari in het Kruger National Park en een private game reserve. Na de safari verzorgen we een binnenlandse vlucht naar de stad George, gelegen in het zuiden van het land. Vanuit uw accommodatie in Wilderness kunt u eenvoudig Knysna en Tsitsikamma bezoeken. Via Swellendam, reist u vervolgens naar Hermanus waar, in het seizoen, walvissen te zien zijn. Na een bezoek aan het wijngebied verblijft u de laatste nachten in Kaapstad.

Noot: Voor deze reis geldt een actie, boek vóór 31 augustus 2018 een selfdrive en ontvang 7 dagen gratis autohuur!
Bekijk de actie

Reisduur: 20 dagen
Johannesburg - Kruger - Balule Game Reserve - Panoramaroute - Wilderness - Swellendam - Hermanus - Stellenbosch - Kaapstad Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Dag tot daginklappen

Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Johannesburg

Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven wordt u verwelkomd door een vertegenwoordiger van het hotel. Zij verzorgen uw transfer per shuttlebus naar een kleinschalig hotel waar u een nacht verblijft.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 2 Johannesburg - Kruger National Park/Marloth

Na het ontbijt reist u per shuttlebus terug naar de luchthaven waar de huurauto klaar staat. U rijdt in uw eigen tempo in oostelijke richting door de Mpumulanga provincie. De afstand vanuit Johannesburg airport naar Komatipoort bedraagt ca. 430 km, ongeveer 4,5 uur rijden. U rijdt over de N2 en passeert onderweg de plaatsen Witbank en Belfast. Vervolgens zet u de reis voort richting de Komatipoort (Kruger National Park), waar u één nacht verblijft. Indien gewenst kunt u in de namiddag een safari maken in Kruger National Park, maar u kunt ook ontspannen bij de accommodatie. De volgende dag bezoekt u het Kruger National Park.
verzorging: halfpension (ontbijt en diner)

Dag 3 Kruger/Marloth

Een dag ter vrije besteding. Ontdek het Marloth Park, geniet van het uitzicht op de rivier en het Kruger National Park of breng met uw eigen huurauto een bezoek aan het zuidelijke gedeelte van het Kruger National Park. De variëteit aan landschappen maakt het park een uitstekend leefgebied voor meer dan 140 zoogdieren en 500 vogelsoorten. Door de aanwezigheid van prooidieren als impala’s, giraffen, zebra’s, gnoes en buffels komen er ook veel roofdieren in het park voor waaronder cheeta’s, hyena’s, leeuwen, luipaarden en andere katachtigen. De rivieren vormen het leefgebied van krokodillen en nijlpaarden. Vanuit de lodge worden gamedrives en wandelsafari's georganiseerd waaraan u optioneel kunt deelnemen.
verzorging: halfpension (ontbijt en diner)

Dag 4 Kruger/Marloth - Balule Game Reserve

Vandaag adviseren we u om vroeg op te staan. U kunt een groot deel van de route rijden door Kruger. Het is dan ongeveer 275 km rijden naar de volgende lodge. Echter kunt u ca. 170 km rijden als gamedrive. We raden u dan wel aan om heel vroeg te vertrekken omdat veel dieren dan nog actief zijn en u wellicht een deel van ‘de big five’ kunt zien. Het is ongeveer zeven uur rijden als de hele route als gamedrive wordt afgelegd (25 km per uur). Via de Orpen Gate (of Phabeni/Paul Kruger Gate, als u de route door Kruger wilt inkorten) verlaat u het park. Vanaf de Orpen Gate is het ongeveer 45 minuten rijden naar de lodge in het Balule Game Reserve. De lodge waar u overnacht ligt in een privé natuurpark, grenzend aan Kruger, waar het minder ‘toeristisch’ is. Er kunnen maximaal 20 gasten in het kamp verblijven die overnachten in een van de zes typische Zuid-Afrikaanse rondavels of de twee familiekamers. Zorg dat u rond 14:00 uur bent ingecheckt in de lodge, zodat u kunt lunchen en in de namiddag (16:00 uur) kunt deelnemen aan een georganiseerde gamedrive per open Landrover.
Noot: u kunt er ook voor kiezen om via Nelspruit te rijden (om Kruger heen). Het is dan ongeveer 3,5 uur rijden.
verzorging: volpension en safariactiviteiten

Dag 5 Balule Game Reserve

Vandaag staan er safariactiviteiten op het programma. Samen met ervaren rangers van de lodge maakt u gamedrives en wellicht een bushwalk; een bijzondere ervaring om oog in oog te staan met de 'big five' en andere diersoorten. De kans is groot dat u vanuit de lodge olifanten of zebra’s ziet lopen. Tussen de safariactiviteiten door kunt u ontspannen bij het zwembad.
verzorging: volpension en safariactiviteiten

Dag 6 Balule Game Reserve - Blyde River Canyon

Na een laatste ochtendsafari en het ontbijt verlaat u het Balule Game Reserve rond 11:00 uur. U rijdt vervolgens verder naar de Blyde River Canyon. Het is een rit van ongeveer 45 km. De komende nacht verblijft u nabij de canyon. In de middag kunt u ontspannen bij de accommodatie of een wandeling maken in de omgeving. Eventueel kunt u al een bezoek brengen aan de Blyde River Canyon, de op drie na grootste canyon ter wereld.
verzorging: halfpension (ontbijt en diner)

Dag 7 Blyde River Canyon - Sabie

Een rit over de Panoramaroute biedt vandaag (bij goed weer) prachtige uitzichten op de Blyde River Canyon. Verdere bezienswaardigheden langs de route zijn de Bourke's Luck Potholes. De Blyde Rivier en de Treur komen hier samen en hebben de rotsen prachtig geërodeerd. Bij de volgende stop, God’s Window, heeft u bij helder weer een mooi uitzicht heeft. Vanaf God’s Window kunt u lopen naar het uitzichtpunt ‘Wonderview’ op een hoogte van 1750 meter. De volgende stop is de Pinnacle, een spitse rots die ver boven het omliggende bos uitsteekt. Komende nacht verblijft u in het centrum van het plaatsje Sabie.
Tip: stop voor de lunch bij Potluck Boskombuis waar u heerlijk kunt eten voor weinig geld. U vindt deze bijzondere lunchplek net na de afslag naar de Potholes. Geopend voor de lunch en op maandag gesloten. ’s Avonds zijn de forelgerechten in The Wild Fig Tree in Sabie een aanrader!
verzorging: logies en ontbijt

Dag 8 Sabie - Pretoria

Vandaag rijdt u in uw eigen tempo naar Pretoria. De afstand vanuit Sabie naar Pretoria bedraagt ca. 355 km. Vanuit Sabie rijdt u via de R37 naar Lydenburg. Deze route gaat over de indrukwekkende Long Tom Pass. Met een hoogte van 2149 meter is dit de hoogste verharde weg van het land. Onderweg kunt u genieten van uitzichten over de valleien. Vooral het uitzicht vanaf de top van Mount Anderson is indrukwekkend. De route van Lydenburg naar Dullstroom wordt de Highlands Meander Route genoemd. In Middelburg kunt u een bezoek brengen aan Botshabelo Historical Village. Hier leert u over de Ndebele stam, bekend om hun kralenwerk en kleurrijke huizen. Komende nacht verblijft u in Pretoria. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika wordt ook wel de ‘Jacaranda City’ genoemd. In de stad liggen ambassades, koloniale gebouwen, parken, universiteiten en verschillende monumenten die herinneren aan de geschiedenis van de stad. De Union Buildings, de belangrijkste gebouwen van de regering van Zuid-Afrika, bieden een mooi uitzicht over de stad.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 9 Pretoria - George - Wilderness

In de ochtend rijdt u naar de luchthaven van Johannesburg. Hier levert u de huurauto in. Vervolgens checkt u in voor de binnenlandse vlucht naar George. Na aankomst staat de volgende huurauto voor u klaar en rijdt u naar Wilderness. Deze plaats ligt aan diverse stranden ingeklemd tussen meren, inheemse bossen en lagunes. Wilderness is een goed uitgangspunt voor een bezoek aan het merengebied in het achterland of de stad George.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 10 Wilderness

Dag ter vrije besteding. Met de huurauto bezoekt u eenvoudig interessante plaatsen in de omgeving waaronder Knysna. Een belangrijke bezienswaardigheid in Knysna zijn de twee zandstenen kliffen (Knysna Heads) aan de monding van de lagune. Vanaf de Eastern Head heeft u uitzicht over de lagune, Leisure Isle en Knysna. In het centrum ligt de gezellige waterfront waar veel galerieën, restaurants en winkels liggen.
Tip: ontdek waarom Knysna wereldwijd bekend staat en proef de oesters in een van de vele restaurants.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 11 Wilderness

Dag ter vrije besteding. U kunt optioneel een bezoek brengen aan het Tsitsikamma National Park gelegen aan de kust van de Indische Oceaan. Dit prachtige park is ruim 80 km lang en slechts 5 km breed. Het park bestaat uit fijnbos en regenwoud en heeft een rotsachtige kust. De kust van het park biedt een schitterende onderwaterwereld waar o.a. dolfijnen voorkomen. Er zijn uitstekende wandelmogelijkheden in het park. Voor vogelliefhebbers is het park ook aan te raden want er leven ruim 200 vogelsoorten.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 12 Wilderness - Swellendam

De volgende bestemming is Swellendam, gelegen aan de voet van de Langebergen. De snelste weg is via Mosselbaai en Heidelberg (circa 230km, 2 uur). Een prachtige route is over de bekende Route 62 via Calitzdorp, Ladysmith en Barrydale. Via de schitterende route over de Tradouws Pass komt u aan in Swellendam (circa 3,5 uur). Na Kaapstad en Stellenbosch was dit de derde nederzetting die de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1747 in Zuid-Afrika stichtte. Vandaag de dag is het typische Kaap-Hollandse karakter nog terug te zien in verschillende gebouwen in de stad. In de buurt ligt het Bontebok National Park, opgericht ter bescherming van de bontebok, een antilopensoort die met uitsterven werd bedreigd. Met de eigen huurauto kunt u het park gaan verkennen. Er zijn ook andere antilopen soorten en de Kaapse bergzebra te zien.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 13 Swellendam - Hermanus

U rijdt vandaag verder naar het plaatsje Hermanus dat op een smalle landstrook tussen de zee en een bergketen ligt. Vanuit Swellendam rijdt u over de N2 via Stormsvlei en Riviersonderend. Hierna neemt u de afslag naar Stanford (R326) en vervolgens de R43 naar Hermanus. De afstand bedraagt ca 165 km. Hermanus wordt ook wel´the Whale Capital of South Africa' genoemd. In de periode juli t/m november is het mogelijk om vanaf de kunst walvissen dolfijnen te spotten. Er zijn tevens diverse watersportactiviteiten mogelijk.

Dag 14 Hermanus

U heeft een dag ter vrije besteding in Hermanus. Optioneel kunt u een boottochtjes maken of de omgeving met de huurauto verkennen. Voor avontuurlijke reizigers is een uitstapje naar Gansbaai zeker de moeite waard. Gansbaai was jaren geleden een klein vissersdorpje maar is nu bekend om het cage diving met de Great White Shark. De boten vertrekken vanuit Kleinbaai naar Dyer Island waar gedoken wordt in de ‘Shark Alley’. Een duikbrevet is niet nodig om oog in oog te staan met deze indrukwekkende dieren. Wilt u graag per auto de omgeving verkennen, dan is de Hemel-en-Aarde Vallei tussen Hermanus en Caledon een prachtig gebied om te bezoeken. Deze omgeving staat bekend om de overheerlijke combinaties van wijn met chocolade.
Tip: het vooraf reserveren van een kooiduik is aanbevolen. Indien gewenst kan PANGEA Travel deze activiteit opnemen in het reisprogramma.

Dag 15 Hermanus - Stellenbosch

Een korte reisdag vandaag naar Stellenbosch, het centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. In de omgeving liggen dan ook meer dan honderd wijnkelders waarvan er veel open zijn voor publiek en dienst doen als wijnproeverij. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. De stad is in 1679 gesticht door de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. De Nederlandse invloed is vandaag de dag terug te zien in de oude Kaaps-Hollandse die vooral langs de Dorpsstraat staan. Aan weerszijde van deze straat staan oude eikenbomen, de reden dat Stellenbosch ook wel de eikenstad wordt genoemd. Aan de Dorpsstraat ligt ook Ome Samie se Winkel waar reizigers zich terugwanen in de tijd. Tijdens een wandeling over Church Street komt u langs de St. Mary’s Kathedraal, de Moederkerk en het Village Museum. Liefhebbers van kunst kunnen in het centrum terecht bij een van de vele galerieën, waar zowel internationale als lokale kunstcollecties tentoongesteld worden.
Tip: verschillende wijnhuizen bieden naast een wijnproeverij ook een prima lunchlocatie.

Dag 16 Stellenbosch

Dag ter vrije besteding in Stellenbosch. Naast een bezoek aan de wijnhuizen of het oude centrum van de stad zijn er talloze andere activiteiten te ondernemen. Wacht dacht u bijvoorbeeld van een mooie wandeling in het Jonkershoek natuur reservaat? Hier zijn routes uitgezet over verschillende afstanden. Interessante plaatsen in de omgeving zijn Franschhoek en Paarl waar naast de vele wijnhuizen ook het Taal Monument te zien is.
Tip: wanneer u van port houdt mag een bezoek aan Murati niet ontbreken. Dit kleine wijnhuis maakt een fantastische port (die helaas niet in Nederland verkrijgbaar is).

Dag 17 Stellenbosch - Kaapstad

Na uw ontbijt vertrekt u richting Kaapstad. Hier verblijft u de komende drie nachten in Villa Lutzi. Deze accommodatie is dicht bij de Tafelberg gelegen, waardoor een bezoek aan één van de bekendste bergen ter wereld niet mag ontbreken. Kaapstad behoort tot één van de mooiste steden van Zuid-Afrika en is gelegen aan zee. De achtergrond wordt gevormd door de immense Tafelberg en in de directe omgeving liggen mooie stranden en veel bezienswaardigheden. De Tafelberg dankt haar naam aan de top dat lijkt op het vlakke blad van een tafel. Het hoogste punt is McLear’s Beacon op een hoogte van 1086 meter. Wandelliefhebbers kunnen naar de top wandelen/klimmen maar een kabelbaan brengt u in vijf minuten naar de top. Goede wandelschoenen zijn essentieel en houdt er rekening mee dat de weersomstandigheden anders kunnen zijn dan in het centrum van Kaapstad. Vanaf de top heeft u bij helder een prachtig uitzicht op de stad en de oceaan. ’s Ochtends vroeg en de namiddag zijn de ‘rustigste’ momenten om de Tabelberg te bezoeken.

Dag 18 Kaapstad

Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding in Kaapstad. Een absolute aanrader tijdens uw verblijf is een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Vanuit het centrum van Kaapstad kunt u met de huurauto over Victoria Road naar Camps Bay rijden. Vanaf het strand heeft u een goed uitzicht op Lion’s Head en de Twaalf Apostelen. Langs de kust rijdt u vervolgens naar het voormalige visserplaatsje Houtbaai waar u een boottocht kunt maken naar Seal Island om de kolonie zeeleeuwen te zien. Over de Constantia Nek Pas kunt u verder rijden en optioneel een stop maken bij de Groot Constantina Wine Estate, de oudste wijnboerderij van het land. Aangekomen in het Cape Peninsula National Park kunt u prachtige wandelingen maken en uiteraard Kaap de Goede Hoop bezoeken. Op de terugweg kunt u de pinguïns bij Boulders Beach zien of stoppen in Simons Town. Vlak voor Kaapstad vormen de Kirstenbosch National Botanical Gardens nog een belangrijke bezienswaardigheid.
Tip: neem een picknick lunch mee uit Kaapstad en nuttig deze onderweg langs de mooie route.

Dag 19 Kaapstad

Wederom een vrije dag om Kaapstad op eigen gelegenheid te verkennen. Vandaag kunt u bijvoorbeeld Kasteel de Goede Hoop bezoeken. Dit is het oudste koloniale gebouw van Kaapstad en ligt aan de zuidwestelijke kant van het stadscentrum. Het is gebouwd in de tijd van de VOC dus u kunt er veel Nederlandse invloeden zien. Ook is een bezoek aan de Company’s Garden, ook wel Kompanjiestuin de moeite waard. Deze stadstuin is aangelegd door de Nederlander Jan van Riebeeck en diende als fourage plaats voor de Nederlandse VOC schepen. Erg indrukwekkend is een bezoek aan het District Six Museum. U krijgt hier een goed beeld van de verdrijving van alle zwarte inwoners uit de wijk district six, toen de blanke overheid in 1966 besloot om hier een wijk voor de blanken te maken. Ook erg leuk om in korte tijd alle hoogtepunten van de stad te zien, is een tocht per hop-on-hop-off bus. U bepaald zelf waar u uitstapt en welke bezienswaardigheden u echt wilt bezoeken.

Dag 20 Kaapstad - Kaapstad airport

Vandaag rijdt u met uw huurauto naar de luchthaven van Kaapstad. Hier levert u de huurauto in en checkt u in voor uw terugvlucht.

bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreis Johannesburg - George
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • airport transferJohannesburg airport - accommodatie en v.v.
 • autohuur Europcar Categorie C, bijvoorbeeld een Hyundai Accent (handgeschakeld)
 • - inclusief: verzekeringen & ongelimiteerde kilometers
 • - inclusief: persoonlijke routebeschrijving & wegenkaart
 • - inclusief: extra bestuurder
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde safari-activiteiten tijdens het verblijf in Balule
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • boekingskosten: € 25 per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (onze reisspecialist adviseert u over de mogelijkheden)
 • bijkomende kosten autohuur, zoals: achterlatingskosten, contractfee, benzine- en eventuele tolkosten
 • conservation levy Kruger Park ca. R328 pp per dag
 • conservation levy Balule ca. R100 pp en R50 gate fee per auto
 • excursies en entreegelden
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 1.500 - € 2.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties
We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatieinklappen

Mohlabetsi Safari Lodge - Balule Nature Reserve

Mohlabetsi ligt in het Balule Game reserve, een park grenzend aan Kruger. Er staan echter geen hekken tussen Kruger en Balule waardoor het wild vrij kan rond lopen. Direct na aankomst zult u al merken wat een bijzondere lodge dit is. De sfeer is erg prettig en u heeft veel contact met het personeel en de andere gasten van de lodge. Maximaal kunnen er maar 20 gasten in de lodge verblijven. De gamedrives zijn in open 4wd en deze komen echt overal. Mede dankzij de uitstekende trackers zult u veel wild zien. Zelfs bij de lodge worden al vaak olifanten, giraffen en wrattenzwijnen gezien. Na de gamedrive dineert u, samen met de andere gasten, rondom het kampvuur. De kwaliteit van het eten is exceptioneel.


Babette Bed & Breakfast - Swellendam

Deze bed & breakfast bestaat uit een kamer en drie tuinhuizen die allemaal prachtig uitzicht hebben. De door twee Nederlanders opgerichte bed & breakfast is in Franse stijl gebouwd en beschikt over een mooi zoutwater zwembad. De drie tuinhuizen hebben een eigen badkamer, een patio of balkon met uitzicht op de tuin en een kingsize bed. Dit guesthouse is een goed uitgangspunt voor een wandeltocht langs de historische plekken van Swellendam. Ook een indrukwekkende tour door de township Railton is mogelijk. Naast de culturele rijkdom van Swellendam is ook de prachtige natuur een reden om Swellendam te bezoeken. Zo is het mogelijk om het Bontebok National Park te bezoeken of (in het seizoen) walvissen te spotten bij De Hoop nature reserve (ca. een uur rijden).


Rusthuiz Guest House - Stellenbosch

Dit mooie en kleinschalige guesthouse is het perfecte uitgangspunt om het historische Stellenbosch te verkenen. De gastvrije eigenaren verwelkomen u graag en informeren u over de omgeving. De kamers zijn ruim en stijlvol ingericht en in de tuin ligt een zwembad. De bekende Dorpstraat ligt op slechts tien minuten lopen.


Villa Lutzi - Kaapstad

Dit kleinschalige bed and breakfast, gelegen in de wijk Oranjezicht, is een prima uitgangspunt om Kaapstad en omgeving te verkennen. De eigenaren geven u graag persoonlijke adviezen en tips over dagtrips en restaurants. In de tuin van deze stijlvolle villa ligt het zwembad dat een mooi uitzicht biedt op Table Mountain. Elke ochtend wordt er een lekker ontbijt geserveerd. De Waterfront ligt op ongeveer 10 minuten rijden. Op loopafstand vindt u verschillende gezellige restaurants in Kloof Street. Met name Cafè Paradiso is een aanrader!


bekijk meer

Waarom?inklappen

 • De perfecte combinatiereis voor elke reisperiode.
 • Door de binnenlandse vlucht ziet u op een comfortabele manier een groot gedeelte van Zuid-Afrika
 • Rustig tempo, beperkte afstanden met de auto en twee nachten op de meeste locaties
 • De huurauto is inclusief verzekeringen, extra bestuurder en ongelimiteerde kilometers
 • U ontvangt een wegenkaart en een persoonlijke Engelstalige routebeschrijving
bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reiservaringen
Zuid-Afrika

 • “Geweldig”

  lees meer
  -
  Ben en Nanda
 • “Vincent heeft zo goed naar onze wensen geluisterd”

  lees meer
  -
  Geert en Margriet
 • “Zeer aangename rondreis door Namibië”

  lees meer
  -
  Willy en Ria
 • “programma goed in elkaar en dus perfect naar onze wensen”

  lees meer
  -
  Marielle & Daniel Baert

Tip: Zuid-Afrika Safari, Wine & Whales in foto's

Whales & Wine fotoalbum

Zuid-Afrika specialist Martijn volgde de route van de Zuid-Afrika Safari, Wine & Whales en heeft hier een mooi fotoalbum van gemaakt.print deze reisterug naar het overzicht