Menu

Zuid-Afrika

Landinformatie Zuid-Afrika

Afdingen

In winkels kan gewoonlijk niet worden afgedongen. Op straat, te denken valt aan straatventers of op markten, valt zeker wel af te dingen. Een richtlijn voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Afrikaans handwerk is populair en wordt op veel plaatsen verkocht. In eerste instantie zijn de vraagprijzen hoog maar een tegenbod en een vriendelijke lach doen de prijzen snel kelderen.

Algemeen

Zuid-Afrika is, met een oppervlakte van ca. 1.219.000 km2, ruim 30 keer groter dan Nederland. Het land ligt in het uiterste zuiden van Afrika en grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Binnen de landsgrenzen liggen de soevereine koninkrijken eSwatini (voormalig Swaziland) en Lesotho. De kustlijn heeft een totale lengte van ongeveer 3000 kilometer. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika heeft als bijnaam 'de wereld in één land', en wie een rondreis door Zuid-Afrika maakt begrijpt al snel waarom. Maak kennis met eeuwenoude mythes en legendes in Limpopo, verken de canyon en watervallen van Mpumalanga of ga op zoek naar de ‘big five’ in het Kruger National Park. Wandel door de Drakensberg of relax aan de stranden van Kwazulu-Natal of de Eastern Cape. De bekende wijngebieden, waaronder Stellenbosch, liggen op een uurtje rijden van het bruisende Kaapstad. De wijnroute kan gecombineerd worden met een prachtige rit langs de Tuinroute. Walvissen zijn te zien bij Hermanus en de bekende struisvogelfarms liggen bij Oudtshoorn.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika is:
210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue
hoek Muckleneukstraat (tevens ingang)
Nieuw Muckleneuk 0181, Pretoria
Tel: +27 (0)12 425 4500

Nederlands Consulaat in Kaapstad:
100 Strand Street
Cape Town 8001
Tel:+27 (0)21 421 5660

Bevolking

Mede door de grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen, noemt Zuid-Afrika zich ook wel de ‘Rainbow Nation’. Ongeveer 65% van de bevolking is zwart en is daarmee het grootste gedeelte van de 45 miljoen inwoners. De zwarte bevolking bestaat uit negen etnische groepen die weer onderverdeeld zijn in stammen. Elk volk heeft haar eigen cultuur en tradities. De bekendste en grootste groep is de Zulu's. Ongeveer 15% van de inwoners is blank en voornamelijk van Nederlandse en Britse afkomst. De rest van de bevolking is kleurling en is voor het grootste deel nakomeling van Indiase ouders.

Communicatie

In de meeste accommodaties is wifi aanwezig. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Ter plaatse kunt u eventueel een simkaart met internetdata en belminuten aanschaffen. Zo bent u tijdens de reis, indien het netwerk goed is, gemakkelijk te bereiken en kunt u eenvoudig online iets opzoeken. Het landennummer voor Zuid-Afrika is +27. 

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
  • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken toeristen met deze bedoelingen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerismeorganisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: Kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf, onze partners, maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen om zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoud dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
  • Lokale autoriteiten
  • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)
  • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen kunt u naar de website gaan van: ECPAT.

Eten en drinken

In Zuid-Afrika kunt u voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding prima eten en drinken. Zuid-Afrika kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. Vooral het zeebanket is aan te raden in de kuststreken. De wereldkeuken is op een prima niveau vertegenwoordigd, maar ook de lokale keuken is zeker de moeite van het proberen waard. Zuid-Afrika staat bekend om de wijnen en een bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen. Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit, vooral aan de westkust. Zuid-Afrikanen zijn dol op barbecues met braaivleis. Overal in het land vindt u grillplekken. Boerewors (braadworst) en biltong (gedroogd vlees) zijn populaire gerechten. 

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
  • 01 januari - Nieuwjaarsdag
  • 02 januari - Nationale vrije dag
  • 21 maart - Dag van de Mensenrechten
  • 07 april - Goede Vrijdag
  • 10 april - Dag van de familie
  • 27 april - Dag van de vrijheid (herdenking de 1e democratische verkiezingen in 1994)
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 16 juni - Dag van de Jeugd (Soweto dag)
  • 09 augustus - Nationale Vrouwendag
  • 24 september - Monumentendag
  • 25 september: Nationale vrije dag
  • 16 december - Dag van de Verzoening
  • 25 & 26 december - Kerstmis
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerstvolgende werkdag een vrije dag.

Flora en fauna

Dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Zuid-Afrika, want het land kent een unieke flora en fauna. In de wildparken leven veel uiteenlopende diersoorten waaronder de ‘big five’ bestaande uit de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant. Naast bovenstaande diersoorten leven er ook verschillende antilopensoorten, giraffen, hyena’s, nijlpaarden, wrattenzwijnen, zebra’s en ongeveer 850 verschillende vogelsoorten. Aan de kust kunt u ook verschillende soorten zeezoogdieren waarnemen. Voor de kust van KwaZulu-Natal ziet u met geluk o.a. dolfijnen en aan de zuidkust kunt u in de periode juni - november verschillende soorten walvissen spotten.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het is een aanvulling op het (vaak lage) inkomen van de Zuid-Afrikanen. Een fooi van 10-12% is normaal in hotels, restaurants en taxi’s. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector zoals parkeerwachters en pompbedienden. Het is gebruikelijk om hen een kleine fooi te geven van 4 tot 8 Rand. Bij tankstations hoeft u meestal niet zelf te tanken. Doorgaans wordt de voorruit ook schoongemaakt en op verzoek worden bandenspanning en olie gecontroleerd. Porters in hotels en lodges kunt u een fooi geven van ca. 10 Rand per tas. Bij overnachtingen in lodges is het gebruikelijk dat erna afloop van uw verblijf een fooi wordt gegeven voor het personeel. Meestal is hiervoor een tip box aanwezig. Een richtlijn voor de tip box is 50 - 100 Rand per persoon per dag. De ranger en tracker (bij georganiseerde safariactiviteiten) kunt u los hiervan nog een fooi geven. Een richtlijn is 75 - 150 Rand per persoon per dag voor de ranger en 35 - 75 Rand per persoon per dag voor de tracker. Maakt u een privé excursie of reist u met een eigen gids dan is de richtlijn 60 - 80 Rand per persoon voor een halve dag en 90 - 120 Rand per persoon voor een dagexcursie. Uiteraard zijn alle genoemde bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten.

Fotograferen

U mag in Zuid-Afrika bijna overal fotograferen en filmen. Met zijn landschappelijke schoonheid en de vele parken is Zuid-Afrika bij uitstek het land waar fotografen en filmers zich uit kunnen leven. Wanneer u foto’s gaat nemen van de lokale bevolking is het netjes dit vooraf te vragen. Vergeet in ieder geval niet om voldoende geheugensticks mee te nemen voor uw digitale camera.

Geldzaken

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Rand (ZAR). Het heeft geen zin deze van tevoren in Nederland te kopen. De koers is hier hoogst ongunstig. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in- en uitvoeren. Let op. In Swaziland betaalt men met de Liliangeni (enkelvoud) of Emalangeli (meervoud), afgekort als E. De munt is één op één gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand, die overigens ook bijna overal wordt geaccepteerd.

  • Pinpas: met uw bank of giropas kunt u terecht bij de geldautomaten van nagenoeg alle bankinstellingen en pinautomaten. Denk er wel aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
  • Creditcards: de bekende internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Ook kunt u de entreegelden van bijvoorbeeld Kruger National Park betalen met een creditcard en de benzine bij tankstations. Een creditcard is gemakkelijk en soms zelf vereist, zoals bij het betalen van borgsommen voor autohuur en hotels. In hotels vraagt men vrijwel altijd een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een groot gedeelte van uw contante geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men vult een creditcardslip met een bedrag in, maar verzilvert deze niet. Bij het terugbrengen van de auto of bij vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u erop dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Wisselkoers: de waarde van 10 Rand was in september 2023 ongeveer € 0,49.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is tijdens dit soort reizen een "must". Aan te raden is even contact op te nemen met uw huisarts; deze kan behulpzaam zijn en de juiste keuze aangeven. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Zuid-Afrika heeft uitstekende medische faciliteiten. U dient zich uiteraard wel te verzekeren tegen medische onkosten in het buitenland.

Gezondheid

Voor reizen naar Zuid-Afrika wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP en Hepatitis A.

Reizigers die voorafgaand aan een reis naar Zuid-Afrika op een bestemming zijn geweest waar Gele koorts voorkomt, zijn tevens verplicht een Gele Koorts vaccinatie te hebben gehad. Dit geldt ook voor passagiers die zijn overgestapt in een land waar Gele Koorts voorkomt.

Voor sommige gebieden (in bepaalde periodes) is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Zuid-Afrika zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Zuid-Afrika een paspoort vereist dat nog 30 dagen geldig is na afloop van de reis. Reizigers met een geldig Nederlands paspoort zijn vrijgesteld voor een visum bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Voor het reizen met kinderen zijn geen aanvullende regels meer. Kinderen hebben net als volwassenen een eigen paspoort nodig die nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika en waar nog minstens één lege pagina in zit. Houd er wel rekening mee dat de marechaussee bij de paspoort controle om een toestemmingsbrief of -formulier kan vragen als een minderjarige met één ouder reist. Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Rijksoverheid. Zuid-Afrika vereist een geldig vaccinatiebewijs tegen gele koorts van alle buitenlandse bezoekers als ze vanuit een geïnfecteerd gebied komen, of die door diverse landen met geïnfecteerde gebieden reizen. Landen als Zambia en Mozambique worden beschouwd als geïnfecteerde gebieden. 

Let op: bezoekt u tijdens uw reis tevens het koninkrijk eSwatini (voormalig Swaziland)? Dan dient uw paspoort nog drie maanden geldig te zijn bij aankomst in eSwatini. U ontvangt aan de grens een (gratis) visum dat 60 dagen geldig is.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Aangezien de temperatuur en hoeveelheid neerslag per regio en periode verschilt, is het verstandig om diverse soorten kleding mee te nemen. Zelfs in de wintermaanden is de temperatuur aangenaam. Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen maar voor de avonden is warmere kleding aan te raden. Met name bij verblijf in de Drakensbergen raden we aan een (fleece) trui te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat, zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een warme trui, dichte schoenen en een windjack zijn dan geen overbodige luxe. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel. In restaurants kan worden volstaan met informele kleding.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf een Zuid-Afrikaanse luchthaven betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Zuid-Afrika zijn O.R. Tambo International Airport in Johannesburg, King Shaka International Airport in Durban en Kaapstad International Airport. KLM vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Kaapstad en Johannesburg. Emirates vertrekt vanaf Düsseldorf via Dubai naar bovengenoemde plaatsen. Door de grote afstanden in Zuid-Afrika zijn er nog een aantal belangrijke luchthavens. De bekendste is Port Elizabeth International Airport. Tijdens een selfdrive door Zuid-Afrika maken veel reizigers gebruik van deze luchthaven middels een lokale vlucht vanuit of naar Durban. Ook George (langs de Tuinroute), Kruger Mpumalanga International Airport (als toegangspoort voor Kruger National Park) en Upington (Northern Cape) zijn belangrijke lokale luchthavens.

Media

Buitenlandse (meestal Engelse) lectuur en kranten zijn in de meeste hotels en in veel kiosken en warenhuizen te koop. Koopt u ook eens een Zuid-Afrikaanse krant, deze is voor Nederlanders erg makkelijk om te lezen. De Nederlanders noemen het Afrikaans ook wel 'baby-dutch'.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • rijbewijs en het internationale rijbewijs
  • kleine reisapotheek
  • verrekijker
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • creditcard (met pincode)
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • anti-muggen stick of lotion (met Deet)
  • zonnebrandcrème, zonnebril

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar reisboekwinkel De Zwerver.

Souvenirs

U zult in Zuid-Afrika een schat aan souvenirs vinden. De meest voorkomende souvenirs zijn houtsnijwerk en textielproducten. Veel lodges en restcamps in wildparken hebben ook een souvenirwinkel. Over deze prijzen kunt u niet onderhandelen. De prijzen liggen doorgaans wel hoger dan wanneer u onderweg stopt bij een souvenirkraampje.

Taal

In Zuid-Afrika worden elf officiële talen gesproken waarvan Engels en Afrikaans de belangrijkste zijn. Meerdere bevolkingsgroepen spreken deze talen en de kennis van het Engels neemt snel toe. Ook het Zuid-Afrikaans is voor Nederlanders goed te begrijpen.

Tijdsverschil

In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) kennen we geen tijdsverschil met Nederland. Tijdens onze wintertijd (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika. Van een jetlag zal geen sprake zijn.

Uitgaan

Uitgaan kan vooral goed in Kaapstad. Er zijn voldoende restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden. Hét uitgaansgebied van Kaapstad is de Victoria & Alfred Waterfront, gelegen aan het havengebied.

Veiligheid

Over het algemeen is Zuid-Afrika een veilig land voor toeristen. Toch heerst er op sommige plekken armoede en in grote steden als Johannesburg en Durban is er meer criminaliteit. Houd rekening met de volgende zaken: Loop na zonsondergang niet alleen over straat. Draag geen kostbare sieraden en let goed op uw eigendommen. Reis niet alleen door afgelegen gebieden en volg adviezen van de bevolking op. Wees alert bij het pinnen van geld en transacties met uw creditcard. Probeer het reizen per lokale bus/metro te vermijden in de grote steden. Speciaal advies voor reizigers met een huurauto: U wordt aangeraden de portieren van uw auto gesloten te houden, ook overdag. Maak gebruik van de hoofdwegen en stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants. Het wordt afgeraden om lifters mee te nemen en lift zelf ook niet. Wees alert op vee langs of op de weg. Ook wordt er door de lokale bevolking per voet veel gebruik gemaakt van de wegen. Rijden in het donker wordt afgeraden.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

Het wegennet in Zuid-Afrika is erg uitgebreid en van goede kwaliteit. Er wordt links gereden en overal gelden maximum snelheden. Het is goed mogelijk om in Zuid-Afrika een auto te huren en rond te rijden. Een Internationaal Rijbewijs, te verkrijgen bij de ANWB, is aanbevolen maar niet verplicht. Wij reserveren altijd huurauto's die genoeg ruimte bieden aan uw reisgezelschap. Wel adviseren we om zachte reistassen mee te nemen. Deze zijn namelijk gemakkelijk te stapelen in de bagageruimte van de huurauto. Door zachte reistassen mee te nemen voorkomt u dat de bagage niet in de kofferruimte past en op de achterbank geplaatst moet worden. Reizen met de trein is ook goed mogelijk en de verbindingen zijn vooral tussen de grote steden. Liefhebbers van een stoomtrein kunnen met Rovos Rail reizen. Het busnetwerk is zeer uitgebreid en verbind alle belangrijkste plaatsen in het land. De Greyhound verzorgt alle verbindingen en is zeer comfortabel. In grote steden kunt u het beste een taxi bestellen via het hotel. Spreek van tevoren een prijs af. Het is niet gebruikelijk om een taxi op straat aan te houden. U kunt het beste naar een taxistandplaats gaan. In de grote steden kunt u tevens gebruik maken van de app Uber. 

Voltage

Het voltage in Zuid-Afrika is veelal 220/230 volt. Een internationale adapter (bijv. van de ANWB) werkt lang niet overal. Het advies is om ter plaatse een speciale 'driepoot' te kopen, dit kan bijvoorbeeld bij aankomst op de luchthaven. In veel hotels worden de stekkers ook in bruikleen gegeven.