Zuid-Afrika

Landinformatie Zuid-Afrika

Boeken over Zuid-Afrika

Meer weten over uw reisbestemming? Klik dan hier: reisboeken en kaarten over Zuid-Afrika.

Eten en drinken

In Zuid-Afrika kunt u voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding prima eten en drinken. Zuid-Afrika kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. Vooral het zeebanket is aan te raden in de kuststreken. De wereldkeuken is op een prima niveau vertegenwoordigd, maar de lokale keuken is zeker de moeite van het proberen waard. Zuid-Afrika staat bekend om de wijnen en een bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen. Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit, vooral aan de westkust. Zuid-Afrikanen zijn dol op barbecues met braaivleis. Overal in het land vindt u grillplekken. Boerewors (braadworst) en biltong (gedroogd vlees) zijn populaire gerechten. Een flesje bier kost in de winkel ca. R10 en in een restaurant ca. R15-20. Een hoofdgerecht kost tussen de R80 en R100 per persoon. Voor een fles water betaalt u ca. R5.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 21 maart - Dag van de Mensenrechten
 • 30 maart - Goede Vrijdag
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 27 april - Dag van de vrijheid (herdenking de 1e democratische verkiezingen in 1994)
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 16 juni - Dag van de Jeugd (Soweto dag)
 • 9 augustus - Nationale Vrouwendag
 • 24 september - Heritage Day
 • 16 december - Dag van de Verzoening
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het is een aanvulling op het (vaak lage) inkomen van het personeel. Een fooi van 10-12% is normaal in hotels, restaurants en taxi’s. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector zoals parkeerwachters en pompbedienden. Het is gebruikelijk om hen een kleine fooi te geven van 4 tot 8 Rand. Bij tankstations hoeft u meestal niet zelf te tanken. Doorgaans wordt de voorruit ook schoongemaakt en op verzoek bandenspanning en olie gecontroleerd. Porters in hotels en lodges kunt u een fooi geven van ca. 10 Rand per tas. Bij overnachtingen in lodges is het gebruikelijk dat er na afloop van uw verblijf een fooi wordt gegeven voor het personeel. Meestal is hiervoor een tip box aanwezig. Een richtlijn voor de tip box is 50 - 100 Rand per persoon per dag. De ranger en tracker (bij georganiseerde safariactiviteiten) kunt u los hiervan nog een fooi geven. Een richtlijn is 75 - 150 Rand per persoon per dag voor de ranger en 35 - 75 Rand per persoon per dag voor de tracker. Maakt u een privé excursie of reist u met een eigen gids dan is de richtlijn 60 - 80 Rand per persoon voor een halve dag en 90 - 120 Rand per persoon voor een dagexcursie. Uiteraard zijn alle genoemde bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten.

Geldzaken

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Rand (ZAR). Het heeft geen zin deze van te voren in Nederland te kopen. De koers is hier hoogst ongunstig. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in- en uitvoeren. Let op. In Swaziland betaal je met de Liliangeni (enkelvoud) of Emalangeli (meervoud), afgekort als E. De munt is één op één gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand, die overigens ook bijna overal wordt geaccepteerd.

 • Pinpas: met uw bank of giropas kunt u terecht bij de geldautomaten van nagenoeg alle bankinstellingen en pinautomaten.Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: de bekende internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Ook kunt u de entreegelden van bijvoorbeeld Kruger National Park betalen met een credit card en de benzine bij tankstations. Een creditcard is gemakkelijk en soms zelf vereist, zoals bij het betalen van borgsommen voor autohuur en hotels. In hotels vraagt men vrijwel altijd een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een groot gedeelte van uw contante geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men vult een creditcardslip met een bedrag in, maar verzilvert deze niet. Bij het terugbrengen van de auto of bij vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u erop dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 10 Rand was in september 2018 ongeveer € 0.60.

Gezondheid

Voor reizen naar Zuid-Afrika wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP en Hepatitis A. Bij komst uit een endemisch gebied (bijvoorbeeld Zambia, ook Livingstone) is een gele koorts vaccinatie verplicht. Voor sommige gebieden (in bepaalde periodes) is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Zuid-Afrika zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Zuid-Afrika
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Zuid-Afrika een paspoort vereist dat nog 30 dagen geldig is na afloop van de reis. Een visum is niet verplicht.
Let op: bezoekt u tijdens uw reis tevens het koninkrijk Swaziland? Dan dient uw paspoort nog drie maanden geldig te zijn bij aankomst in Swaziland. U ontvangt aan de grens een (gratis) visum dat 60 dagen geldig is.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Aangezien de temperatuur en hoeveelheid neerslag per regio en periode verschilt, is het verstandig om diverse soorten kleding mee te nemen. Zelfs in de wintermaanden is de temperatuur aangenaam. Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen maar voor de avonden is warmere kleding aan te raden. Met name bij verblijf in de Drakensbergen raden we aan een (fleece) trui te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat, zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een warme trui, dichte schoenen en een windjack zijn dan geen overbodige luxe. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel. In restaurants kan worden volstaan met informele kleding.

Klimaat

In Zuid-Afrika zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die van ons. Het land is het hele jaar door goed te bezoeken.

Safari (Limpopo/Kruger regio, Mpumalanga en Madikwe)

 • mei - september:
  De herfst en winter zijn erg geschikt voor het maken van safari’s in deze omgeving. Deze regio is droog en de vegetatie is laag waardoor er grote kans is op het zien van veel wild. Bovendien is het wild meer aangewezen op waterholes en zijn er minder muskieten. Hou wel rekening met koude nachten en ochtenden. Warme kleding wordt aangeraden tijdens de safari.

 • oktober - april:
  De maand oktober is een goede safari-maand. Door de eerste regenval loopt het struikgewas langzaam uit, hetgeen zorgt voor frisse groene kleuren. Het wild is nog prima te spotten. In de overige maanden is het spotten moeilijker door het dichte struikgewas. De regenval bestaat uit korte buien in de namiddag. Dit heeft zelden effect op de safari. De maanden zijn uitstekend voor vogelliefhebbers door de aanwezigheid van veel trekvogels. December en januari zijn erg warm. In december is het bovendien druk i.v.m. de schoolvakantie in Zuid-Afrika.

Kaapstad en Tuinroute

 • september - november:
  Bij Kaapstad en de westkust begint de lente, wat zeer aangename temperaturen betekent. Ten noorden van Kaapstad (Namaqualand) en langs de Tuinroute opent zich een bloemenpracht.

 • december - februari:
  Dit is de zomerperiode met zeer aangename temperaturen, met februari als warmste maand van het jaar. Voor een strandverblijf in de Kaapregio of Eastern Cape is dit een goede periode. In december is het erg druk i.v.m. de schoolvakantie in Zuid-Afrika.

 • maart - juni:
  De lokale bevolking heeft het vaak over vier seizoenen in 1 dag in deze periode en het weer is erg onvoorspelbaar. Buien zijn meestal kort en hevig, waarna de zon weer snel schijnt.

 • juli - augustus:
  In Kaapstad en langs de Tuinroute zijn de temperaturen laag en maakt vooral de zeewind het fris. Regenbuien zijn meestal kort en hevig, waarna de zon weer snel schijnt. In Hermanus zijn walvissen te zien.


Het regenseizoen in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft niet echt een duidelijk regenseizoen zoals die elders in de wereld bekend staat. De zomer van Zuid-Afrika loopt van oktober tot en met april. Als het regent in Zuid-Afrika dan is dat doorgaans in de middag met korte en hevige buien. Voornamelijk aan de kust van de Indische oceaan kan het benauwd aandoen waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden.

 • oktober & november:
  Het begin van het regentijd in Zuid-Afrika start met het oplopen van de temperatuur en in de middag gaat het steeds vaker regenen.

 • december, januari & februari
  Deze drie maanden kunnen getypeerd worden als de regentijd van het jaar. Dit zijn dan ook de natste maanden in Zuid-Afrika waarbij ook de luchtvochtigheid het hoogst is.

 • maart & april
  Het 'regenseizoen' in Zuid-Afrika loopt ten einde in deze twee maanden. De nachten worden kouder maar zijn nog steeds aangenaam.

Klik hier voor het actuele weer in Zuid-Afrika
Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Zuid-Afrika zijn O.R. Tambo International Airport in Johannesburg, King Shaka International Airport in Durban en Kaapstad International Airport. KLM vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Kaapstad en Johannesburg. Emirates vertrekt vanaf Düsseldorf via Dubai naar bovengenoemde plaatsen. Door de grote afstanden in Zuid-Afrika zijn er nog een aantal belangrijke luchthavens. De bekendste is Port Elizabeth International Airport. Tijdens een selfdrive door Zuid-Afrika maken veel reizigers gebruik van deze luchthaven middels een lokale vlucht vanuit of naar Durban. Ook George (langs de Tuinroute), Kruger Mpumalanga International Airport (als toegangspoort voor Kruger National Park) en Upington (Northern Cape) zijn belangrijke lokale luchthavens.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Zuid-Afrika
Routebeschrijving

Bij uw selfdrive reis naar Zuid-Afrika ontvangt u gratis een zeer uitgebreide en persoonlijke Engelstalige routebeschrijving. Per dag wordt gedetailleerd beschreven hoe u kunt rijden van de ene accommodatie naar de andere, welke bezienswaardigheden er te zien zijn en welke excursies u kunt doen. Tevens ontvangt u daarbij een zeer complete roadatlas (wegenkaart). U heeft zich dan ook geen zorgen te maken over het zelf rijden in Zuid-Afrika want met deze persoonlijke routebeschrijving wordt zelf rijden nog leuker (en makkelijker).

Voorbeeld van een routebeschrijving
Tijdsverschil

In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) kennen we geen tijdsverschil met Nederland. Tijdens onze wintertijd (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika. Van een jetlag zal geen sprake zijn.

Voltage

Het voltage in Zuid-Afrika is veelal 220/230 volt. Een internationale adapter (bijv. van de ANWB) werkt lang niet overal. Het advies is om ter plaatse een speciale 'driepoot' te kopen, dit kan bijvoorbeeld bij aankomst op de luchthaven. In veel hotels worden de stekkers ook in bruikleen gegeven.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Zuid-Afrika

Reiservaringen
Zuid-Afrika

 • “Door maps.me hebben we prachtige routes gereden!”

  lees meer
  -
  Paula en Corne
 • “Africa on foot was fantastisch”

  lees meer
  -
  Familie Trompert
 • “In 40 dagen door Zuid-Afrika… een onvergetelijke reis. ”

  lees meer
  -
  Henk & Andrea
 • “Begeleide Game drives waren heel bijzonder”

  lees meer
  -
  Bram en Dennis den Hamer

Tip: Leuke excursies in Kaapstad waaraan u niet zo snel denkt:

Activiteiten zijn eenvoudig via de websites te reserveren.

Naar Zuid-Afrika in stijl?

Luxe Reizen Afrika Logo

Op zoek naar een echte luxe Zuid-Afrika reiservaring? Bekijk dan ook het aanbod op LuxeReizenAfrika!

Tip: safari tips en informatie

Safari tips

Het maken van een safari is een geweldige ervaring. Maar om er tijdens de safari achter komen dat u beter zonnebrand had kunnen meenemen is vervelend. Ook is het vervelend als achteraf blijkt dat alle foto's onscherp zijn... Dat willen we toch allemaal vermijden? Lees de safari tips