Zuid-Korea

Landinformatie Zuid-Korea

Eten en drinken

Eten:
De Koreaanse keuken is gebaseerd op vis, vlees en tofoe. Bij typische Koreaanse maaltijden wordt naast de hoofdmaaltijd een groot aantal bijgerechten (banchan) geserveerd. Dit kan variëren van 3 tot 20 bijgerechten per maaltijd. Voorbeelden zijn: rijst, soep, zeewier, groenten en ‘kimchi‘ (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook), het nationale gerecht van Korea. Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven. Het eten in Zuid-Korea staat bekend om haar gezonde eigenschappen; weinig calorieën en veel groenten. De Koreaanse keuken is ook gebaseerd op het principe dat de geest en het lichaam één zijn. Dit is ook de reden dat een traditioneel gedekte Koreaanse tafel tenminste 5 gerechten of garnituren bevat in verschillende kleuren. Dit is niet alleen voor de visuele aantrekkelijkheid, maar ze staan voor de 5 elementen en de kennis van een gebalanceerde maaltijd (de vijf schijven).

Drinken:
Traditionele thee wordt steeds populairder in Korea, vanwege de vele voordelen voor je gezondheid. Er zijn dan ook erg veel varianten te verkrijgen. Een populaire alcoholhoudende drank is Soju, de (lichtere) Koreaanse variant op wodka. Deze wordt vaak gedronken in combinatie met verschillende maaltijden of bij een Koreaanse BBQ (samgyeopsal).Feestdagen

Zuid-Korea kende vroeger een jaartelling gebaseerd op de maankalender. Vandaag de dag is deze gebaseerd op de zonkalender. Een paar feestdagen op jaarbasis worden echter nog steeds afgestemd op de maankalender.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 9 t/m 25 februari - Olympische winterspelen
 • 16 februari - Seollal (Chinees Nieuwjaar)
 • 1 maart - Movement Day
 • 5 mei - Dag van de Kinderen
 • 22 mei - Geboortedag Boeddha
 • 6 juni - Herdenkingsdag
 • 15 augustus - Bevrijdingsdag
 • 22 september - Chuseok (Koreaanse Thanksgiving)
 • 3 oktober - Dag van de Stichting
 • 9 oktober - Hangeul dag
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Over het algemeen zijn de toeristische attracties één dag per week gesloten, feestdag of niet. Sommige winkelcentra en grote supermarkten zijn rond de jaarwisseling gesloten. Daarnaast vinden de Olympische Winterspelen hier in 2018 plaats.

Geldzaken

De munteenheid van Zuid Korea is de Won (KRW). Bankbiljetten zijn er van W1000, W5000, W10.000 en W50.000. Munten van W10, W50, W100 en W500. Het omwisselen van euro’s in Won, is mogelijk, maar neem wel uw paspoort mee om u te legitimeren. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 9:30 uur tot en met 16:00 uur.

 • Pinpas: In veel grotere steden in is het mogelijk om te pinnen met je pinpas met Maestro of Cirrus logo. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Op sommige pinautomaten is de instructie alleen in het Koreaans. De automaten van Korea Exchange Bank (KEB), Shinhan Bank en Citibank hebben altijd instructies in het Engels op het scherm.
 • Creditcards: In Zuid Korea worden de creditcards algemeen geaccepteerd in de grotere plaatsen, voornamelijk bij shopping malls, hotels en restaurants.
 • Reischeques: Omwisselen van reischeques brengt doorgaans veel kosten met zich mee.
 • Wisselkoers: de waarde van 1000 Won was in september 2018 ongeveer €0.76.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is een paspoort vereist dat bij aankomst in Zuid Korea nog zes maanden geldig moet zijn. U heeft geen visum nodig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Korea heeft vier seizoenen, net als in Nederland. In het voorjaar, de zomer en herfst zijn lichte katoenen kleren gewenst, en een warmer kledingstuk voor in de avond. In de zomer kan een paraplu of regenkleding handig zijn, wanneer het regenseizoen is begonnen.

Klimaat

Zuid-Korea heeft een gematigd landklimaat met vier seizoenen. In de (koude) winter is de gemiddelde temperatuur onder nul; zomers stijgt de temperatuur boven de 25°C en is het warm en vochtig. De winter is de droge tijd, in de zomer regent het meer. De maand juli is een regenmaand. Het zuiden is gemiddeld iets warmer dan het noorden, met het eiland Jeju als warmste (en natste) plaats van het land. In Zuid Korea kunnen van mei tot en met september tropische stormen en tyfoons voorkomen.

De beste reistijd is van maart tot mei en september tot november. Van maart tot mei kunt u genieten van kersenbloesems die in bloei staan. Van september tot november is het warm, zonnig en droog en ervaart u blauwe luchten en een spectaculair gekleurd gebladerte.

Klik hier voor het actuele weer in Zuid-Korea
Luchthavens en internationale ferry's

De belangrijkste luchthaven van Zuid-Korea is Incheon International Airport (ICN), nabij Seoul. Vanuit hier zijn er tal van directe verbindingen naar Europa. Andere belangrijke luchthavens zijn Gimpo International Airport (GMP), ook nabij Seoul, Gimhae International airport, nabij Busan en die van het eiland Jeju, Jeju International Airport (CJU). Verder kunt u lokaal o.a. nog vliegen naar Cheongju, Gwangju en Daegu. U kunt ook arriveren per internationale ferry. Zuid-Korea heeft directe ferryverbindingen met Rusland (Donghae - Vladivostok), Japan (o.a. Fukuoka en Osaka - Busan) en China (o.a. Qingdao en Tianjin - Incheon).

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Zuid-Korea
Tijdverschil

In Zuid-Korea is het gedurende de zomer 7 uur en in de winter 8 uur later dan in Nederland.

Voltage

Het voltage in Zuid Korea is 220. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet uniform zijn.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Zuid-Korea

Reiservaringen
Zuid-Korea

 • “Het was een emotioneel moment en Jim was blij dat hij dit toch gedaan heeft.”

  lees meer
  -
  Willem, Berna, Jim en Maylin Hendriks
 • “Spectaculaire natuur in hoge bergen met rotsen en naar beneden denderende watervallen.”

  lees meer
  -
  Familie Kroeze
 • “Korea is een mooi land, groen, bergachtig en met een mooie kustlijn.”

  lees meer
  -
  Petra en Cor
 • “ Al met al een indrukwekkende reis”

  lees meer
  -
  Fam. Sloots

Tip: woon een show bij in Seoul

Woon een NANTA Cooking Show bij (een moderne, non-verbale comedy show) of breng een bezoek aan het MISO theater (een traditioneel Koreaanse show).

Tip: avondwandeling in Gyeongju

Zorgt u ervoor dat u de avond afsluit met een wandeling bij de sfeervol verlichte Anapji Pond.

Tip: GangCheon village in Busan

Bezoek GangCheon village in Busan. Dit kleurrijke (door toeristen nog bijna niet ontdekte) dorp geeft u een unieke kans op het maken van prachtige foto’s.